Η Ελληνική Στατιστική Αρχή δημοσίευσε τα στοιχεία για τον Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Αυγούστου 2013 και, σύμφωνα με αυτά, καταγράφονται αποπληθωριστικές τάσεις για έκτο συνεχόμενο μήνα.

Παρατηρείται μία σταδιακή αύξηση του ρυθμού υποχώρησης/αποκλιμάκωσης του επιπέδου των τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες, η αποκορύφωση της οποίας έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του τελευταίου καλοκαιρινού μήνα. Η πτώση του δείκτη κατά 1,3% τον Αύγουστο του 2013 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο προήλθε κυρίως από τη διολίσθηση των τιμών σε κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών, όπως τα είδη νοικοκυριού κατά 5,7%, οι επικοινωνίες κατά 4,3% και η εκπαίδευση κατά 4,0%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρόμοια είναι και η εικόνα που επικρατεί όσον αφορά στη μηνιαία μεταβολή του Δείκτη, καθώς σε σχέση με τον Ιούλιο του 2013 παρατηρείται μία σημαντική μείωσή του κατά 1,6%, κυρίως λόγω των γενικών θερινών εκπτώσεων στην κατηγορία της Ένδυσης και Υπόδησης (-15,7%), καθώς και των Διαρκών Αγαθών – Ειδών Νοικοκυριού και Υπηρεσίες (-3,4%). Παρ’ όλ’ αυτά, αρνητική εντύπωση προκαλείται από την οριακή/ανεπαίσθητη υποχώρηση των τιμών στον κλάδο της Εστίασης (-1,4%), αφού θα ανέμενε κανείς πως η εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις του εν λόγω κλάδου (ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες) θα λειτουργούσε ευεργετικά στην αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της συνεπαγόμενης ελάφρυνσης του καταναλωτικού κοινού. Βέβαια, το γεγονός αυτό υπογραμμίζει και την πίεση (αυξημένη φορολόγηση, χαράτσι ΔΕΗ, μεγάλη συρρίκνωση κύκλου εργασιών κ.λπ.) που έχει ασκηθεί στις επιχειρήσεις του συγκεκριμένου κλάδου το τελευταίο διάστημα, καθώς και ότι πολλές από αυτές είχαν ήδη απορροφήσει την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από την αρχή εφαρμογής του μέτρου. Ωστόσο, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2012, παρατηρείται ότι σε πολλά βασικά είδη οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά, παρά την υποχώρηση του γενικού δείκτη (νωπές πατάτες και φρούτα, κρέατα, τιμολόγια ΔΕΗ). Επιπρόσθετα, αξίζει να σημειωθεί ότι ο αποπληθωρισμός δεν είναι «πανάκεια» αφού, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης όπως οι σημερινές, διογκώνει τα πραγματικά επιτόκια και αναβάλλει/ακυρώνει επενδύσεις, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο την προσφορά και το περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων. Μικρότερες όμως επενδύσεις σημαίνουν και διατήρηση της ανεργίας σε ιστορικά υψηλά, ενώ ταυτόχρονα δυσχεραίνουν και τις προσπάθειες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Δείκτης Τιμών Καταναλωτή – Αύγουστος 2013

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Γ.Δ.Τ.Κ.) μειώθηκε κατά 1,3% τον Αύγουστο του 2013, σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2012, ενώ σε σχέση με τον Ιούλιο του 2013 παρουσίασε μείωση της τάξεως του 1,6%. Ο μέσος δείκτης του δωδεκάμηνου Σεπτεμβρίου 2012 – Αυγούστου 2013, σε σύγκριση με τον ίδιο δείκτη του δωδεκάμηνου Σεπτεμβρίου 2011 – Αυγούστου 2012 κατέγραψε αύξηση 0,1%.

Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Γ.Δ.Τ.Κ.) μειώθηκε κατά 1,0% τον Αύγουστο του 2013 σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2012, ενώ σε σχέση με τον Ιούλιο του 2013 εμφάνισε μείωση κατά 1,7%. Ο μέσος εναρμονισμένος δείκτης του δωδεκάμηνου Σεπτεμβρίου 2012 – Αυγούστου 2013 σε σύγκριση με τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2011 – Αυγούστου 2012 παρουσίασε μείωση 0,1%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης