Παρακολούθηση τιμών σε αρτοποιεία

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2010, 12:18
Παρακολούθηση τιμών σε αρτοποιεία
Στο πλαίσιο της παρακολούθησης της λειτουργίας της αγοράς του λιανικού εμπορίου και της πληροφόρησης των καταναλωτών, η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού έχει προβεί σε νέα έρευνα του επιπέδου τιμών λιανικής πώλησης που αφορά βασικά καταναλωτικά προϊόντα που πωλούνται σε αρτοποιεία.

Το νέο Παρατηρητήριο Τιμών για τα αρτοποιεία καλύπτει συνολικά 57 βασικά καταναλωτικά προϊόντα (καλάθι παρούσας έρευνας) που διακινούνται και πωλούνται από αρτοποιεία, που δραστηριοποιούνται σε παγκύπρια κλίμακα, καθώς και από τοπικά αρτοποιεία σ΄όλες τις πόλεις. Σημειώνεται ότι τα 57 αυτά προϊόντα καταχωρούνται με την εμπορική τους επωνυμία. Τα 57 αυτά προϊόντα αφορούν δέκα συνολικά κατηγορίες προϊόντων. Οι κατηγορίες προϊόντων είναι: γάλα φρέσκο, γαλακτοκομικά προϊόντα, χαλούμια και τυριά, αλλαντικά, αναψυκτικά/χυμοί/καφές και τσάι, νερό, διάφορα προϊόντα, δημητριακά, ψωμιά και snacks. Τα στοιχεία παρουσιάζονται σε πίνακες ανά επαρχία και ανά αρτοποιείο και αφορούν τιμές λιανικής πώλησης αγαθών στις 11/2/2010.

Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις που δεν υπήρχε κάποιο συγκεκριμένο είδος προϊόντος στο αρτοποιείο δεν καταχωρείται αντίστοιχη τιμή στους πίνακες. Στις περιπτώσεις που το οποιοδήποτε προϊόν πωλείται σε τιμή προσφοράς σημειώνεται με (*). Σημειώνεται επίσης ότι σε κάποιες περιπτώσεις τα διάφορα "ψωμιά" και "snacks" που παρουσιάζονται στους σχετικούς πίνακες ενδέχεται να έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά ή/και βάρος στα διάφορα αρτοποιεία και ο καταναλωτής από μόνος του μπορεί εύκολα να επιλέξει μέσα από τη μεγάλη ποικιλία που του προσφέρεται, την τιμή που είναι πιο συμφέρουσα γι' αυτόν σε σχέση με την ποιότητα και τη γεύση.

Η δημοσίευση του Παρατηρητηρίου Τιμών λειτουργεί ως εργαλείο ενημέρωσης των καταναλωτών με στόχο να βοηθήσει την αγορά για να λειτουργήσει πιο ανταγωνιστικά και προς όφελος του καταναλωτή. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Δημοκρατίας θα συνεχίσουν να παρακολουθούν συστηματικά τη διαμόρφωση των τιμών των βασικών καταναλωτικών προϊόντων και θα πληροφορούν ανάλογα το καταναλωτικό κοινό.

Το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού καλεί τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί, να αξιοποιούν τις πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους, να συγκρίνουν τις τιμές των προσφερόμενων προϊόντων και των υπηρεσιών, λαμβάνοντας υπόψη και την ποιότητά τους, και με την ορθή καταναλωτική συμπεριφορά τους να ενεργούν με τρόπο που να βοηθά στη συγκράτηση των τιμών σε ικανοποιητικά επίπεδα. Καλεί επίσης τους καταναλωτές να παρακολουθούν και να εκμεταλλεύονται σωστά τις προσφορές για οικονομικότερες και πιο συμφέρουσες αγορές.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2010, 12:24