Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν με τον νέο ΦΠΑτου Κώστα Ιερίδη

Σε αυξομειώσεις σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών οδηγούν οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ των οποίων την εφαρμογή προανήγγειλε τη Δευτέρα σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται 6,5% για είδη πρώτης ανάγκης, τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τα βιβλία και τις εφημερίδες και 15% για τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες.

Προβλέπεται 6,5% για είδη πρώτης ανάγκης, τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τα βιβλία και τις εφημερίδες και 15% για τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίεςΟι δύο αυτοί συντελεστές θα επιβάλλονται μόνο σε συναλλαγές με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, ενώ όσοι πληρώνουν τοις μετρητοίς θα επιβαρύνονται με 3%, δηλαδή ο ΦΠΑ θα αυξάνεται σε 18%.

Όσον αφορά στο ειδικό καθεστώς που επικρατεί στα νησιά, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, ο ΦΠΑ θα επιστρέφεται στους κατοίκους εφόσον κρατούν τις αποδείξεις.Μειώσεις


Σήμερα, μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών επιβαρύνεται με ΦΠΑ 23% που θα μειωθεί σε 18% για συναλλαγές τοις μετρητοίς ή 15% για συναλλαγές με κάρτα.

Αυτά είναι:

- ακίνητα
- ρούχα
- παπούτσια
- έπιπλα
- απορρυπαντικά
- χαρτικά
- σχολικά είδη
- γυμναστήρια
- κομμωτήρια
- αυτοκίνητα
- μοτοσικλέτες
- ηλεκτρονικά/ηλεκτρικά είδη.

Με άλλα λόγια, για οικοσυσκευή αξίας 300 ευρώ ο φόρος 69 ευρώ (ΦΠΑ 23%) μειώνεται σε 45 ευρώ (ΦΠΑ 15%) ή 54 ευρώ (18%).

Αυξήσεις


Ωστόσο, αυξάνεται η επιβάρυνση για σειρά προϊόντων που υπόκεινται σήμερα σε συντελεστή 13% και θα μεταφερθούν στο 15% (με κάρτα) ή 18% (τοις μετρητοίς).

Αυτά είναι:

- η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων, όπως είναι οι πιτσαρίες, τα οβελιστήρια, τα ταχυφαγεία, τα αναψυκτήρια, τα σνακ - μπαρ, τα γαλακτοπωλεία κ.ά.

- τα καταστήματα διάθεσης ειδών διατροφής για επιτόπια κατανάλωση, όπως λουκουμάδων, μπουγάτσας και κάθε είδους πιττών, παγωτών κ.λπ.

- η παράδοση, κατόπιν παρασκευής ή χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία, τροφίμων και ποτών, η οποία συνοδεύεται από υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως η διάθεση επιτραπέζιων σκευών και λοιπού εξοπλισμού, η υπηρεσία σερβιρίσματος, ο καθαρισμός του χώρου και των τραπεζιών κ.ά.

- το φαγητό σε «πακέτο» (παραδόσεις αγαθών) από εστιατόρια, ταβέρνες, πιτσαρίες, οινομαγειρεία, ψητοπωλεία, ταχυφαγεία, καφετέριες και συναφείς επιχειρήσεις, όπως καντίνες, κυλικεία, επιχειρήσεις παρασκευής και διανομής γευμάτων (π.χ. κινεζικών, διαίτης ή υγιεινής διατροφής), σούπερ μάρκετ που παραδίδουν έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά, επιχειρήσεις πώλησης σάντουιτς, τυροπιτών, σαλατών και λοιπών παρόμοιων πρόχειρων γευμάτων ή σνακς κ.ά.

- τα μη αλκοολούχα ποτά, όπως νερό (αεριούχο ή μη), έτοιμα ροφήματα, χυμοί και αναψυκτικά

- η τροφοδοσία (catering), εφόσον αυτή δεν συνίσταται σε απλή παράδοση φαγητού, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι τα προσφερόμενα είδη δεν καταναλώνονται άμεσα εντός των εγκαταστάσεων της οικείας επιχείρησης, αλλά σε χώρο και χρόνο που προσδιορίζονται από τον πελάτη

- τα τυποποιημένα είδη διατροφής

- οι υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα λοιπά καταλύματα στους ειδικούς χώρους εστίασης που διαθέτουν, καθώς και στα δωμάτια ως υπηρεσία εξυπηρέτησης δωματίου (room service).

Οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών, δεν θα αυξηθούν, καθώς ο ΦΠΑ θα παραμείνει σταθερός στο 15%, επειδή η επιχείρηση δεν φοροδιαφεύγει.

Διαβάστε επίσης:


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 19 Μαΐου 2015, 09:22