Προβλήματα από τα έντομα σε μεταλλαγμένο καλαμπόκι

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 11 Μαρτίου 2012, 19:44
Προβλήματα από τα έντομα σε μεταλλαγμένο καλαμπόκι
Ομάδα ακαδημαϊκών προειδοποιεί τις ομοσπονδιακές αρχές των Η.Π.Α. ότι πρέπει να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση του διογκούμενου προβλήματος με μια ποικιλία γενετικά τροποποιημένου αραβόσιτου, η οποία δείχνει να χάνει την αποτελεσματικότητά της κατά των εντόμων.

Όπως αναφέρει το Reuters, η επιστολή που εστάλη στην Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) αφορά σε μια ευρέως καλλιεργούμενη ποικιλία με ανθεκτικότητα στο σκαθάρι χρυσομήλη. Πρόκειται για μια ποικιλία αραβόσιτου της Monsantο, η οποία περιέχει το γονίδιο μιας βακτηριακής τοξίνης (Bt) που απωθεί τα έντομα, χωρίς να βλάπτει τον άνθρωπο.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα ανθεκτικότητας του εντόμου στην τοξίνη BT. Η τυχόν εξάπλωση του προβλήματος είχε σοβαρές οικονομικές συνέπειες όχι μόνο στην αγροτική οικονομία των Η.Π.Α. αλλά και στο περιβάλλον, αφού οι αγρότες θα έπρεπε να καταφύγουν και πάλι στον ψεκασμό του εδάφους με εντομοκτόνα (η χρυσομήλη καταστρέφει τις ρίζες και ο επιφανειακός ψεκασμός δεν έχει αποτέλεσμα).

«Αυτό που συμβαίνει δεν αποτελεί έκπληξη... είναι όμως κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί» δήλωσε ο Τζόσεφ Σπένσερ, εντομολόγος του Πανεπιστημίου του Ιλινόι που ειδικεύεται στην προσβολή του αραβόσιτου και ένας από τους 22 ακαδημαϊκούς που υπέγραψαν την επιστολή στις 5 Μαρτίου.

Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 11 Μαρτίου 2012, 20:01