Μπορεί οι παραγωγοί και πωλητές στις λαϊκές αγορές να κέρδισαν χθες στη Βουλή τη μάχη για τη διατήρηση των αδειών και των προνομίων τους, αλλά οι καταναλωτές από σήμερα το πρωί βρίσκονται ξανά αντιμέτωποι με τιμές-ρεκόρ στα αγροτικά προϊόντα στους πάγκους όχι μόνο της λαϊκής αλλά και των σούπερ μάρκετ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, στα σούπερ μάρκετ καταγράφεται από το πρωί η τιμή-ρεκόρ 0,98 ευρώ για την πατάτα, ενώ και στους πάγκους της λαϊκής στην Πετρούπολη τη βρήκαμε με 80 έως 90 λεπτά το κιλό.

Εδώ είναι που θυμηθήκαμε το πλαφόν που επέβαλε ο τότε υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Κίμων Κουλούρης στην τιμή της στα 0,40 ευρώ το κιλό, πριν από περίπου 7-8 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τότε, οι μισθοί και οι συντάξεις… πήγαν περίπατο, με περικοπές μέχρι 60%, και η τιμή της πατάτας υπερδιπλασιάστηκε, δίδοντας χαρακτηριστικό στίγμα για το πού οδηγείται το καλάθι της νοικοκυράς και, κατά συνέπεια, η ποιότητα ζωής του μέσου ελληνικού νοικοκυριού.

«Όλα είναι θέμα νόμων της αγοράς, προσφοράς και ζήτησης» μας είπαν οι πωλητές, ωστόσο δεν φάνηκαν να αντιλαμβάνονται ότι, όπως καθαρά φαίνεται και στη φωτογραφία, στις 08.30 το πρωί οι πελάτες μετριούνταν στα δάχτυλα.

Άρα, για ποια ζήτηση μιλάμε; Ιδιαιτέρως, όταν είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι καταναλωτές περιμένουν να πάει μεσημέρι, να επέλθει η απόγνωση στους πωλητές ότι τα προϊόντα θα μείνουν απούλητα, για να πέσουν οι τιμές.

Άλλωστε, στις 12.00-13.00 οι τιμές σίγουρα κάμπτονται ακόμη και για τα πιο… σκληρά προϊόντα, όπως είναι η πατάτα.

Όσο για την εποχικότητα και την καλλιέργεια της πατάτας, όσοι γνωρίζουν καλά την αγορά ξέρουν ακόμη καλύτερα ότι αυτό δεν στάθηκε ποτέ εμπόδιο στην αισχροκέρδεια, η οποία φαίνεται να είναι ο μόνος σίγουρος από τους κανόνες του πάρε-δώσε ανάμεσα σε χονδρεμπόριο και λιανεμπόριο.

Ιδιαιτέρως, δε, όταν στα παζάρια των «εναλλακτικών» δράσεων στους δήμους της χώρας και στις αλάνες οι εναπομείναντες οπαδοί του κινήματος «χωρίς μεσάζοντες» πουλούν στη μισή τιμή την πατάτα, δηλαδή κοντά στα 0,40-0,60 ευρώ το κιλό.

Στις λαϊκές αγορές άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους και τα κεράσια με αρχική τιμή τα 3 ευρώ το κιλό.

Ρεπορτάζ: Νίκος Τσιαμτσίκας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης