Το «ξεκαθάρισμα» της αγοράς τηλεπικοινωνιών μέσα από αυστηρούς ελέγχους προκειμένου να πάψει η λειτουργία των παράνομων εταιρειών, νέο τρόπο αξιολόγησης των πακέτων του ΟΤΕ, μείωση του χρόνου φορητότητας αριθμών αλλά και συμμετοχή των ΟΤΑ στον έλεγχο λειτουργίας των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας προωθεί η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών – Ταχυδρομείων. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) Κ. Λεωνίδας Κανέλλος σε ενημερωτική συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους πριν από μερικές ημέρες ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε τέσσερις εταιρείες τηλεπικοινωνιών οι οποίες δραστηριοποιούνται σε μηνύματα και υπηρεσίες υψηλής χρέωσης (πολυμεσικά sms).

Πρόκειται για τις εταιρείες Win Α.Ε, Buongiorno, Net Smart και Bob Mobile οι οποίες όπως αναφέρθηκε λειτουργούν παράνομα με πολύ υψηλούς τζίρους. Μάλιστα η Επιτροπή έχει ξεκινήσει έρευνες και για άλλες ανάλογες εταιρείες. Ο κ. Κανέλλος αναφερόμενος στο θέμα της φορητότητας, δηλαδή την αλλαγή τηλεπικοινωνιακού παρόχου με την ταυτόχρονη διατήρηση του ίδιου τηλεφωνικού αριθμού, που σήμερα καθυστερεί μέχρι και 10 με 15 ημέρες αφήνοντας πολλές φορές χωρίς υπηρεσίες τον καταναλωτή τόνισε ότι στόχος είναι να μειωθεί σημαντικά αυτός ο χρόνος. Μάλιστα υποστήριξε ότι σε βάθος χρόνου θα επιδιωχθεί να φτάσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι μόλις μία μέρα. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, με τη διαδικασία της φορητότητας, άλλαξαν χέρια 2,8 εκατομμύρια αριθμοί σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το σύνολο εκτιμάται ότι περίπου 1 εκατομμύριο αριθμοί αφορούν στη σταθερή τηλεφωνία και περίπου 1,8 στην κινητή. Όσον αφορά το θέμα της ψηφιακής τηλεόρασης η διοίκηση της ΕΕΤΤ εκτίμησε ότι είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος να έχει ολοκληρωθεί η μετάβαση από την αναλογική τηλεόραση ως το 2012. Ωστόσο αν και εκτίμησε ότι θα πρέπει να υπάρξει ψηφιακό μέρισμα παρέπεμψε στο υπουργείο Υποδομών για το πού θα διανεμηθεί αυτό. Στις προτεραιότητες του προεδρείου είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών για την αδειοδότηση των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας αλλά και ο έλεγχος της λειτουργίας τους ώστε να διασφαλίζεται ότι τα όρια εκπομπής δεν είναι επικίνδυνα. Αξιοσημείωτο είναι ότι μόνο κατά την τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας η ΕΕΤΤ επέβάλε πρόστιμα συνολικού ύψους 400.000 ευρώ για παράνομη εγκατάσταση κεραιών.

Σε αυτό το πλαίσιο η Επιτροπή επρόκειτο να εισηγηθεί τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο σύστημα ελέγχου των σταθμών βάσης των κεραιών, όπως επίσης και τη δημιουργία πάρκων κεραιών. Όπως επισήμανε ο κ. Καννέλος μία ακόμα πρόταση είναι η συνεγκατάσταση όλων των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας σε μία προκειμένου να αποφευχθεί το πλήθος κεραιών που υπάρχει σήμερα. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχουν φτάσει στην Επιτροπή περίπου 4.000 κεραίες, (ποσοστό πάνω από το 60% του συνόλου) είναι παράνομες. Δεν έχουν δηλαδή την απαραίτητη άδεια εγκατάστασης.

Ωστόσο όπως επισήμαναν τα στελέχη της Επιτροπής, πολλές από τις νόμιμες κεραίες εκπέμπουν υπερβολική ακτινοβολία ενώ ορισμένες από τις παράνομες εκπέμπουν μέσα στα επιτρεπτά όρια. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Α. Συρίγο «οι κεραίες χρειάζονται δυναμικούς και διαρκείς ελέγχους της εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από φορείς, τους οποίους να εμπιστεύεται ο πολίτης». Για το λόγο αυτό θεωρούν ενδεδειγμένη τη συνδιαχείριση από τους δήμους ή από τις Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων υπό την εποπτεία της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης