Δημοσιεύματα που αναφέρονται στην διακίνηση ψωμιού και αρτοσκευασμάτων, επιμολυσμένων όπως σημειώνουν με καρκινογόνες ουσίες, διαψεύδει με ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), επισημαίνοντας ότι τα εν λόγω δημοσιεύματα στερούνται της όποιας επιστημονικής βάσης και τεκμηρίωσης.

Όπως τονίζει ο ΕΦΕΤ, τα τωρινά δημοσιεύματα αποτελούν συνέχεια παλαιότερου δημοσιεύματος, από τον Σεπτέμβριο του 2014, το οποίο αφορούσε σε καταγγελίες για την διακίνηση εισαγόμενου ψωμιού στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, με καρκινογόνο ουσία. Στο δημοσίευμα γινόταν αναφορά στην καρκινογόνο ουσία «σταχτίνη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η τότε έρευνα του ΕΦΕΤ, σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει χημική ένωση με συστηματική ή εμπειρική ονομασία “σταχτίνη”», επισημαίνει ο ΕΦΕΤ.

Παράλληλα, ο ΕΦΕΤ κάνει λόγο για δρομολογηθέντες εργαστηριακούς και άλλους ελέγχους που κατέδειξαν ότι τόσο τα διακινούμενα στην περιοχή άλευρα καθώς και τρόφιμα που εντάσσονται στις κατηγορίες άρτος και αρτοσκευάσματα, ήταν συμμορφούμενα με τις απαιτήσεις τις Εθνικής και Ενωσιακής νομοθεσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης