Πήραν φωτιά από το απόγευμα της Τετάρτης όλοι οι παράγοντες της τηλεοπτικής αγοράς στην Ελλάδα, αφού στις 15.00 το μεσημέρι της Πέμπτης 11 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία υποβολής προσφορών από τους ενδιαφερόμενους ομίλους για την απόκτηση μιας τηλεοπτικής άδειας.

Εν τω μεταξύ, αργά το απόγευμα της Τετάρτης έσκασε η βόμβα με την ανακοίνωση των μετόχων της Τηλέτυπος Α.Ε. πως το μεγάλο κανάλι δεν θα υποβάλει φάκελο με προσφορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό, σύμφωνα με τον νόμο, σήμαινε πως 420 εργαζόμενοι θα βρίσκονται στον δρόμο στις 22 Φεβρουαρίου, οπότε και η DIGEA θα λάβει εντολή από το ΕΣΡ να κατεβάσει τον διακόπτη εκπομπής του καναλιού.

Στις διαδρομές του παρασκηνίου εμφανίστηκε (θεωρητικά πάντα) και ένα τρίτο σχήμα, στο οποίο κατά τις πληροφορίες συμμετείχε ο Δημήτρης Μάρης, υπό την ομπρέλα του επιχειρηματία Δημήτρη ΚοπελούζουΛίγο αργότερα άρχισε να εξελίσσεται το αναμενόμενο παρασκήνιο γύρω από τους ομίλους οι οποίοι στις επόμενες 24 ώρες θα κατέθεταν τον φάκελο προσφοράς.

Για ορισμένους από τους υποψηφίους τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα εδώ και ημέρες. Το τοπίο είχε ξεκαθαρίσει για τον Γιάννη Αλαφούζο και τον ΣΚΑΪ, τον Δημήτρη Κοντομηνά και τον Alpha, την οικογένεια Βαρδινογιάννη και το Star, τον Ιβάν Σαββίδη με το Ε και για τον Θόδωρο Κυριακού όσον αφορά στον ΑΝΤ1. Παρ’ όλα αυτά, ήδη από χθες, Τετάρτη, τρία νέα σχήματα άρχισαν να «παίζουν» στο ταμπλό του τηλεοπτικού χρηματιστηρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ένα αφορούσε σε μια κυπριακή εταιρεία, την Proteas Production Media, η οποία φέρεται να είναι συμφερόντων του Φίλιππου Βρυώνη στην Κύπρο, δηλαδή του πρώην ιδιοκτήτη του καναλιού Ε, που βρίσκεται πλέον στα χέρια του Σαββίδη.

Η δεύτερη εταιρεία η οποία εμφανίστηκε να έχει προμηθευτεί τον φάκελο έκφρασης ενδιαφέροντος για τις τηλεοπτικές άδειες ήταν η ΜΙΧΤΑ, η οποία φερόταν να είναι συμφερόντων Γιάννη Βαρδινογιάννη και Βαγγέλη Μαρινάκη. Στις διαδρομές, ωστόσο, του παρασκηνίου εμφανίστηκε (θεωρητικά πάντα) και ένα τρίτο σχήμα, στο οποίο κατά τις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν το βράδυ της Τετάρτης στην Αθήνα συμμετείχε ο Δημήτρης Μάρης, υπό την ομπρέλα του επιχειρηματία Δημήτρη Κοπελούζου.

Λογικά, τα σχήματα θα ανέρχονταν σε οκτώ κι όχι σε επτά, πράγμα που σημαίνει πως εάν ο αριθμός των αιτήσεων υπερέβαινε τον μαγικό αριθμό 7, θα γινόταν πλειστηριασμός, με αποτέλεσμα να ανέβει το τίμημα πάνω από τα 35 εκατ. στα οποία έχει υπολογιστεί, αν και εφόσον το σύνολο των αιτούντων τηλεοπτικής άδειας θα περιοριζόταν στους 7.

Όμως, το βράδυ της Τετάρτης κυκλοφόρησαν κι άλλες φήμες και μάλιστα με ένταση περί ραγδαίων εξελίξεων στο περιβάλλον της εφημερίδας «Έθνος», του οποίου διευθύνων σύμβουλος και μάνατζερ είναι ο κ. Μάρης, στον οποίον ανέθεσε ο Ιβάν Σαββίδης τη διαχείριση της εφημερίδας.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές. Παραμένει, δηλαδή, θολό το κατά πόσο υπάρχει επιχειρηματικός συνδυασμός Βαρδινογιάννη-Μαρινάκη, ο οποίος προτίθεται να «χτυπήσει» την τηλεοπτική άδεια, ή εάν υπάρχει άλλος συνδυασμός Κοπελούζου – Μάρη που επιχειρεί το ίδιο πράγμα ή αν οι δύο αυτοί συνδυασμοί ενσωματώνονται σε έναν.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, η υπόθεση αποκτά ενδιαφέρον για τους εξής λόγους:

1. Ήδη ο Γιάννης Βαρδινογιάννης εμφανίζεται διεκδικητής με το κανάλι Star, άρα οποιαδήποτε ανάμειξή του σε άλλον επιχειρηματικό συνδυασμό θα σήμαινε ότι συμμετέχει στη διεκδίκηση δύο αδειών.
2. Είναι ηλίου φαεινότερον πως εάν επιβεβαιωθεί η συμμετοχή του Μάρη σε επιχειρηματικό συνδυασμό με τον Κοπελούζο, θα σημαίνει πως ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που ελέγχει το «Έθνος», το οποίο ανήκει στον Ιβάν Σαββίδη, θα εξελισσόταν σε άμεσο ανταγωνιστή του Βορειοελλαδίτη επιχειρηματία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
3. Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το εάν και κατά πόσο οι διεκδικητές θα είναι επτά ή οκτώ, διότι από αυτόν τον αριθμό θα εξαρτηθεί και το τίμημα.

Ένα άλλο παρασκήνιο εξελισσόταν το βράδυ της Τετάρτης, το οποίο αυτήν τη φορά σχετιζόταν με τον ξαφνικό θάνατο του Mega και τη θλιβερή λήξη ενός τηλεοπτικού κύκλου που άρχισε με την πρώτη εκπομπή ιδιωτικού καναλιού στην Ελλάδα.

Ένα άλλο παρασκήνιο εξελισσόταν το βράδυ της Τετάρτης, το οποίο αυτήν τη φορά σχετιζόταν με τον ξαφνικό θάνατο του Mega και τη θλιβερή λήξη ενός τηλεοπτικού κύκλουΣύμφωνα με αυτό το παρασκήνιο, οι Γιάννης Βαρδινογιάννης και Βαγγέλης Μαρινάκης είχαν αποφασίσει να μη συμμετέχουν στη διεκδίκηση τηλεοπτικής άδειας ως Mega αλλά με άλλο σχήμα, έτσι ώστε να παρακαμφθούν οι καταγεγραμμένες υποχρεώσεις του μεγάλου καναλιού προς τις τράπεζες, τους προμηθευτές, το Δημόσιο και βεβαίως τους εργαζομένους.

Στόχος αυτής της επιχειρηματικής ενέργειας θα ήταν να συμφωνηθεί στο τέλος με τις τράπεζες η εξαγορά με το νέο σχήμα των Βαρδινογιάννη-Μαρινάκη ενός μέρους της Τηλέτυπος Α.Ε., του ενεργητικού μέρους που θα αφορούσε στο αρχείο του σταθμού και στη βιβλιοθήκη του, που σημαίνει τις τηλεοπτικές σειρές και την ταινιοθήκη. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί κατόπιν συμφωνίας κυρίως με τις τράπεζες και με την καταβολή ενός ποσού, το οποίο ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν θα ανερχόταν ούτε κατά διάνοια σε πάνω από 170 εκατ. ευρώ που χρωστά το Mega.

Και σε αυτήν την περίπτωση όμως, οι 420 εργαζόμενοι θα ήταν και πάλι αυτοί που θα πλήρωναν τον θλιβερό λογαριασμό.

Αυτό το παρασκήνιο, αν και συζητιόταν έντονα την Τετάρτη το βράδυ μεταξύ των παραγόντων της τηλεοπτικής αγοράς, αναπαραγόταν μόνο από τεχνοκρατικά στελέχη συγκεκριμένων τραπεζών, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις επιβεβαίωσης από άλλα πολιτικά, επιχειρηματικά ή και δημοσιογραφικά γραφεία. Με λίγα λόγια, επικρατούσε θολούρα.

Τι έχουμε μέχρι τώρα

Στις 17.30 το απόγευμα της Πέμπτης θα ανακοινωθούν επισήμως από το ΕΣΡ οι υποψήφιοι ιδιοκτήτες των νέων τηλεοπτικών αδειών. Αν είναι μόνο επτά, τότε το τίμημα θα ανέρχεται σε 35 εκατ. ευρώ ανά άδεια. Αν είναι πάνω από επτά, θα διεξαχθεί πλειστηριασμός και άρα θα ανέβει το τίμημα. Στις 22 Φεβρουαρίου κατά τον νόμο θα παύσουν να εκπέμπουν εκείνοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί οι οποίοι δεν εξέφρασαν ενδιαφέρον για την απόκτηση αδείας, κατόπιν εντολής που θα δοθεί επισήμως στην DIGEA.

Όλα τα συστημικά κανάλια εκτός του Μega υπέβαλαν ή θα έχουν υποβάλει έως τις 15.00 το μεσημέρι της Πέμπτης συγκεκριμένη αίτηση. Στο παιχνίδι φαίνεται να παίζει και ο Φ. Βρυώνης.

Μένει να ξεκαθαριστεί το εάν και κατά πόσο θα εισέλθουν στο παιχνίδι μέσα στις επόμενες ώρες οι επιχειρηματίες Βαρδινογιάννης-Μαρινάκης-Κοπελούζος-Μάρης με άλλα παράπλευρα επιχειρηματικά σχήματα. Οι 420 εργαζόμενοι του Mega βρίσκονται απροστάτευτοι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αν σκεφτεί κάποιος το χρονικό διάστημα που έχει κυλήσει χωρίς να έχουν πληρωθεί. Είναι γεγονός ότι καθ’ όλο αυτό το διάστημα η Τηλέτυπος είχε έσοδα χωρίς να έχει δαπανήσει ούτε ένα ευρώ για τη δημιουργία προγράμματος και χωρίς να έχει πληρώσει ούτε έναν εργαζόμενο. Πρόκειται για ένα πρωτοφανές σκάνδαλο ακόμη και με καθαρά καπιταλιστικούς όρους, αφού το ζήτημα Mega αποτελεί μια μαύρη τρύπα που αφορά στις διατάξεις περί αθέμιτου ανταγωνισμού. Ίδωμεν…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης