«Ανάσα» στους εργαζόμενους του ΔΟΛ από το Πρωτοδικείο

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2017, 14:47
«Ανάσα» στους εργαζόμενους του ΔΟΛ από το Πρωτοδικείο
Στροφή 180 μοιρών έκαναν οι τράπεζες, οι οποίες ζήτησαν το πρωί από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας να κλείσει άμεσα ο τραπεζικός λογαριασμός που εξασφαλίζει τη λειτουργία των εντύπων του ΔΟΛ και την καταβολή της μισθοδοσίας των επί μήνες απλήρωτων εργαζομένων.

Η προσπάθειά τους αυτή, ωστόσο, συνάντησε τη σθεναρή άρνηση του δικαστηρίου το οποίο ανανέωσε την ισχύ της προσωρινής διαταγής που δίνει «ανάσα» στους εργαζόμενους και επιτρέπει την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του ΔΟΛ έως ότου εκδοθεί η απόφαση επί της ειδικής διαχείρισης.

Η αλλαγή στάσης πάντως των τεσσάρων τραπεζών ( Αlpha,Εθνική, Eurobank και Πειραιώς ) προκάλεσε αίσθηση ιδιαίτερα μετά την αρχική συναίνεσή τους, ενώπιον της Δικαιοσύνης για την αποδέσμευση ενός συγκεκριμένου λογαριασμού για να μπορέσουν να παραμείνουν εν ζωή τα έντυπα του Ομίλου.

«Αυτός ο λογαριασμός είναι η πνοή της επιχείρησης που λειτουργεί », τόνισε χαρακτηριστικά ο πληρεξούσιος δικηγόρος του ΔΟΛ, Νίκος Πιμπλής, αντιλέγοντας στο αίτημα των τραπεζών . Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ και πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, ο οποίος εκπροσώπησε του εργαζομένους του ΔΟΛ επισήμανε προς το δικαστήριο ότι «βασικός άξονας του νόμου Δένδια είναι να μην υποστεί ζημία και να μην μειωθεί η αξία της επιχείρησης. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να μείνουν ανοιχτές οι εφημερίδες». Υπέρ της διατήρησης του ανοιχτού λογαριασμού, μέσω του οποίου διασφαλίζεται η λειτουργία των μέσων του ΔΟΛ και η καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων τάχθηκαν και οι δικηγόροι των Σωματείων τονίζοντας ότι το άνοιγμα του επίμαχου λογαριασμού αποτελεί την καλύτερη υπεράσπιση των συμφερόντων των τραπεζών , παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα από τη δική τους πλευρά.

Στην κατάμεστη από εργαζόμενους αίθουσα, συζητήθηκε στο Πρωτοδικείο της Αθήνας (Τμήμα Εκουσίας Μονομελούς) η αίτηση των τραπεζών κατά του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ) ζητώντας να τεθεί η επιχείρηση σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, με βάση τον «νόμο Δένδια».

Κατά τη διάρκεια της σημερινής εκδίκασης της αίτησης των τραπεζών άσκησαν παρεμβάσεις οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ ,μέσω των συνδικαλιστικών τους σωματείων.

Με την έναρξη της διαδικασίας οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των τραπεζών ζήτησαν την άρση της πρόσφατης προσωρινής διαταγής με βάση την οποία αποδεσμεύτηκε ο συγκεκριμένος λογαριασμός, αίτημα ωστόσο που απέρριψε η πρόεδρος του δικαστηρίου η οποία αποφάσισε να διατηρηθεί η ισχύς της προσωρινής διαταγής μέχρι την έκδοση της δικής της απόφασης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μέχρι την ημέρα που θα δημοσιευθεί η απόφαση επί της αίτησης για την ειδική διαχείριση , ο λογαριασμός θα παραμένει ενεργός για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας της επιχείρησης και την καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων, οι οποίοι πριν από αυτή τη δικαστική εξέλιξη παρέμεναν απλήρωτοι για 7 μήνες .

Η δικαστική λειτουργός επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της τις επόμενες ημέρες που θα κρίνει το αίτημα περί της ειδικής διαχείρισης, ενώ μέχρι τότε ο λογαριασμό παραμένει ανοιχτός εξασφαλίζοντας και τη λειτουργία των ιστορικών μέσων του ΔΟΛ.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2017, 14:47