Αντισυνταγματικό κρίθηκε από τον Άρειο Πάγο το κατώτερο πλαφόν των 295.000 ευρώ για αποζημιώσεις διά του Τύπου.

Η διευρυμένη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε ότι η διάταξη του νόμου 1178/1981, που προβλέπει ως ελάχιστο όριο χρηματικής αποζημίωσης τα 295.000 ευρώ (100 εκατ. δρχ.) για τους τηλεοπτικούς σταθμούς, παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, ο δικαστής δεν δεσμεύεται από το όριο αυτό και μπορεί να επιβάλει και μικρότερα ποσά.

Η Ολομέλεια υιοθέτησε την εισήγηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, ο οποίος επεσήμανε ότι η νομοθεσία προβλέπει «ότι το δικαστήριο μπορεί να επιδικάσει εύλογη κατά την κρίση του χρηματική ικανοποίηση, δηλαδή χρηματική ικανοποίηση ανάλογη με τις περιστάσεις της συγκεκριμένης περιπτώσεως», λέγοντας πως η ύπαρξη κατώτατου πλαφόν αποζημίωσης στα 295.000 ευρώ για τους τηλεοπτικούς σταθμούς στερείται λογικής.

Το θέμα έφθασε στον Άρειο Πάγο, με αφορμή τη δικαστική αντιδικία των δημοσιογράφων Στ. Κούλογλου και Τατιάνας Στεφανίδου, η οποία μαζί με άλλους δημοσιογράφους είχε υποχρεωθεί από το Εφετείο να καταβάλει το ποσό των 295.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση στον Στ. Κούλογλου για προσβολή της τιμής της υπόληψής του, που επήλθε από εκπομπή τηλεοπτικού σταθμού εθνικής εμβέλειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης