Όσο η «μαχητικότητα» των επαγγελματιών συνδικαλιστών στον δημοσιογραφικό κλάδο περιοριζόταν στα πλαίσια της υποκρισίας, ήταν σχεδόν ανεκτή… ενδεχομένως και γραφική. Από την στιγμή όμως που η υποκρισία μεταβάλλεται σε ωμό θράσος, τότε το ζήτημα αρχίζει να καθίσταται σοβαρό.

Γύρω στο μεσημέρι της Πέμπτης η παράταξη «Συσπείρωση», μία από τις σημαντικότερες στην –φευ! άνευ ακόμη Διοικητικού Συμβουλίου- ΕΣΗΕΑ, εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η «zougla.gr» λειτουργεί παρά την απεργία με μόνο στόχο την «απεργοσπασία», όπως επισημαίνουν οι ίδιοι οι «συσπειρωτές». Είναι σε θέση να γνωρίζουν πως το σκεπτικό που ωθεί την ηλεκτρονική εφημερίδα να μην συμμετέχει σε αυτό το απεργιακό θέατρο της ΕΣΗΕΑ είναι ένας και μοναδικός. Η ΕΣΗΕΑ και το Διοικητικό της Συμβούλιο, αλλά και οι δύο σημαντικότερες παρατάξεις σε αυτήν, δεν αναγνωρίζουν τις ηλεκτρονικές εφημερίδες και τα Portals ως Μέσα Ενημέρωσης. Με λίγα λόγια, οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί που εργάζονται στην «zougla.gr» είναι αναγκασμένοι να ασφαλίζονται στο ΙΚΑ και να μην απολαμβάνουν των δικαιωμάτων και των προνομίων, αλλά και των πλεονεκτημάτων που θα συνεπαγόταν η υπαγωγή τους στο καθεστώς που ισχύει για τους εργαζόμενους στα Μέσα Ενημέρωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ομολογία

Μόλις 24 ώρες πριν την απεργία, ομάδα εργαζομένων στην ηλεκτρονική εφημερίδα είχε την ευκαιρία να «απολαύσει» τον δικαιολογημένο κυνισμό στελεχών της ΕΣΗΕΑ που επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της εφημερίδας το «VETO». Εξηγούμεθα. Με την φράση δικαιολογημένος κυνισμός απλά ερμηνεύουμε την ωμή ομολογία που συνίσταται στο εξής: «Δεν θα αναγνωριστούν ποτέ τα PORTALS διότι αυτή είναι επιθυμία των ισχυρών εκδοτών». Μπροστά στους άφωνους συνομιλητές τους τα συνδικαλιστικά στελέχη, που σημειωτέον δεν ανήκουν στις δύο κυρίαρχες ομάδες εντός της ΕΣΗΕΑ, εξήγησαν πως οι ισχυροί εκδότες, δηλαδή η «Ομάδα των Τεσσάρων», η οποία προσφάτως συνήλθε στην έδρα τής δήθεν τάχα «αιρετικής» τής εκδοτικής οικογένειας, κυρίας Μάνιας Τεγοπούλου, αντιδρούν σφόδρα στην αναγνώριση των νέων μορφών ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας. Πώς έχετε αντιδράσει μέχρι στιγμής, κύριοι της «συσπειρώσεως»;

Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες, οι ισχυροί του κλάδου αποφάσισαν την σταδιακή μετάβαση από τις συλλογικές συμβάσεις των δημοσιογράφων σε ιδιωτικά συμφωνητικά, με σκοπό εντός των επομένων ετών οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ να είναι στην πλειοψηφία τους freelancers, δηλαδή απόλυτα ελεγχόμενοι από τις τάσεις της αγοράς. Αν σήμερα ο δημοσιογράφος είναι πια ένας απλός υπάλληλος του Εκδότη, αύριο θα είναι ένας απλός υπάλληλος μιας εταιρείας, πιθανότατα ούτε καν εκδοτικής. Το μοντέλο της λειτουργίας των PORTALS, εκτός δηλαδή της οικογενείας των ΜΜΕ και χωρίς αναγνώριση του δημοσιογραφικού έργου, ταιριάζει γάντι στις επιδιώξεις της «ομάδας των τεσσάρων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόλις προς δύο εβδομάδων, εις εκ των ισχυροτέρων εκδοτών, ο κ. Σταύρος Ψυχάρης, εξέδωσε ανακοίνωση – επιστολή με την οποία καλούσε τους εργαζόμενους στα Μέσα που διαθέτει να μην απεργήσουν. Χωρίς δικαιολογία, χωρίς επιχείρημα, απλώς με την ισχύ του ιδιοκτήτη. Ουδείς εκ του πολυμελούς Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ τόλμησε έστω και να του αντισταθεί λεκτικά, δι’ επιστολής , έστω δι’ υπομνήματος, έστω μέσω ενός τυπικού τηλεφωνήματος. Η επίμαχη επιστολή είχε κάνει τον γύρο στην δημοσιογραφική πιάτσα. Αποκλείεται να μην υπέπεσε στην καραδοκούσα προσοχή των μελών, οπαδών και ψηφοφόρων της «Συσπείρωσης».

Είναι προφανές πως για τους επαγγελματίες του είδους ο μάχιμος συνδικαλισμός έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά, ανάλογα με του πού φυσά ο επαγγελματικός πουνέντες. Στην περίπτωση των συνδικαλιστών της «Συσπείρωσης», και παρά την ακατάσχετη αριστερή (ενίοτε δε και αριστερίστικη) φρασεολογία του, την υποκρισία αντικατέστησε το θράσος.

Αγαπητοί εν τη ΕΣΗΕΑ αδελφοί της «Συσπειρώσεως», θα ήταν ενδεχομένως παραγωγικότερο και συνδικαλιστικά ωφελιμότερο εάν αγνοούσατε τις νέες μορφές ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας και περιοριζόσασταν στις ίντριγκες, τις συναλλαγές και τις κόντρες εντός του Διοικητικού Συμβουλίου. Ενδεχομένως, λέμε, οι εργαζόμενοι σε αυτές τις νέες μορφές δημοσιογραφίας να είχαν κερδίσει περισσότερα. Τώρα είναι αργά και για τα δάκρυα και για τις κραυγές, που μόνον εντυπώσεις δημιουργούν στους ψηφοφόρους σας. Όσο για την «zougla.gr», αυτή θα συνεχίσει να λειτουργεί εντός αυτής της κοινωνίας χωρίς φόβο αλλά με πάθος, διεκδικώντας την θέση της στην επόμενη ημέρα της ενημέρωσης. Δυστυχώς μείνατε πίσω, πολύ πίσω, ανταποκρινόμενοι στα κελεύσματα των αφεντικών και καθοδηγητών σας. Εύγε!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης