Aπεργίες θα μπορούν να επιτρέπονται μόνο από συνδικαλιστικές οργανώσεις, που έχουν καταχωρηθεί στο μητρώο του υπουργείου Εργασίας και με τον τρόπο αυτό θα χαρακτηρίζονται ότι λειτουργούν  νόμιμα!…Στο μητρώο θα τηρούνται φάκελοι μεταξύ άλλων για τα ονόματα  μελών που απαρτίζουν τις διοικήσεις τους, ο αριθμός των μελών, προφανώς όσων έχουν δικαίωμα ψήφου (ταμειακώς εντάξει) και ό,τι άλλο θα ορίζει ο υπουργός!…

Οι ψηφοφορίες στα σωματεία  θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά και προφανώς θα πραγματοποιούνται και  από τους χώρους εργασίας ή εξ αποστάσεως. Αυτό σημαίνει ότι για τη Κυβέρνηση κρίνονται περιττές (…!) οι δεσμευτικές διαδικασίες γενικών συνελεύσεων (απαρτία, παρουσία κ.λπ.) εγγυήσεις αντιπροσωπευτικότητας, η φυσική παρουσία αιρετών εφορευτικών επιτροπών, το αδιάβλητο κ.ά.   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μία μέρα πριν από την 24ωρη προειδοποιητική απεργία που πραγματοποιούν την Τρίτη η ΑΔΕΔΥ, οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα νοσοκομεία, οι εκπαιδευτικοί, τα Εργατικά Κέντρα, με τη συμμετοχή δημοσιογράφων και τεχνικών, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης και το επιτελείο του επιμένουν ότι πρέπει να μπαίνει η δική τους σφραγίδα νομιμότητας για συνδικαλιστικά… δικαιώματα και… ελευθερίες.

Την Παρασκευή το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων της ΕΣΗΕΑ με τον υπουργό, στην οποία παραβρέθηκε και η γενική γραμματέας του υπουργείου κ. Α. Στρατινάκη, η οποία, όπως φαίνεται, έχει επιφορτιστεί με τον σχεδιασμό αυτό και χειρίζεται τις διαδικασίες για την εξαίρεση, εργοδοτών, επιχειρήσεων, κλάδων και περιοχών από κλαδικές συλλογικές συμβάσεις και παράκαμψης διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας με απλές αποφάσεις και άλλοθι γνώμη από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, με ελεγχόμενη όμως πλειοψηφία από την Κυβέρνηση και εργοδότες.

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, που προηγήθηκε την Τρίτη, υπήρξε κατά πλειοψηφία αμφισβητούμενη απόφαση ότι υπάρχουν δήθεν θετικά στοιχεία στις διατάξεις, παρότι αυτές είναι σε βάρος των εργαζομένων (επικράτηση επιχειρησιακών συμβάσεων, διεύρυνση μερικής απασχόλησης, μειώσεις μισθών, απώλειες εσόδων από τα ασφαλιστικά Ταμεία κ.λπ.), με τη μειοψηφία να διαφωνεί και να καταγγέλλει. Ανάλογη όμως ήταν η εικόνα και στη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνάντηση ζητήθηκε για αυτόν τον λόγο από την πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του Σύριζα που συνεργάζονται με την ομάδα Αντωνιάδου. 

Αλγεινή εντύπωση όμως προκαλεί η στάση της Προέδρου και του ΓΓ της ΕΣΗΕΑ, που επανελήφθη και στη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, για τη μομφή που επέρριψαν σε βάρος του ρόλου των εφημερίδων. Τις χαρακτήρισαν τελειωμένη υπόθεση, αγνοώντας τις θέσεις εργασίας και τους δημοσιογράφους που απασχολούν. 

Προφανώς λόγω της συνδικαλιστικής αδυναμίας, χρόνια τώρα, να εξασφαλίσει ή ηγεσία της ΕΣΗΕΑ υπογραφή ΣΣΕ  και καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών που οφείλονται.

Αντίθετα προτείνουν προνομιακή μεταχείριση συγκεκριμένων καναλιών, με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να το συμμερίζεται.

Πρόκειται για διαχωρισμό του κλάδου στα δύο, που μόνο τις εργασιακές διεκδικήσεις δεν εξυπηρετεί.   

Στο ζήτημα της λειτουργίας και των εργασιακών σχέσεων στην ΕΡΤ , όπως φαίνεται, οι επιλογές της νέας διοίκησης δεν έχουν διαβιβαστεί ακόμη  στο υπουργείο Εργασίας.

 Δεν αποσαφηνίζεται έτσι εάν θα τύχουν εφαρμογής και στη δημόσια ραδιοτηλεόραση οι νέες διατάξεις. 

Επίσης δεν διαψεύδεται το ενδεχόμενο εθελουσίας (στην ουσία εξαναγκασμός σε πρόωρη αποχώρηση προσωπικού, που ισοδυναμεί με απολύσεις),  η οποία σαφώς τσακίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων στην ΕΡΤ, με τις πληγές από το Μαύρο να είναι ακόμη ανοιχτές.

 Άλλωστε, όπως φάνηκε και στη συνάντηση, το υπουργείο Εργασίας δύσκολα θα μπορέσει να αρνηθεί τις εισηγήσεις από το γραφείο του Πρωθυπουργού τις οποίες έχουν στους φακέλους τους ο νέος Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ, παρά το πρόσθετο κόστος που προκαλείται για την ΕΡΤ, τον ΕΦΚΑ και τον ΕΔΟΕΑΠ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης