Πάρτε στα χέρια σας το blog της zougla.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την αντίδρασή τους στα αδιέξοδα του κλάδου, την διακοπή έκδοσης εφημερίδων, τις απολύσεις και τις περικοπές αποφασίζουν να δείξουν σήμερα οι δημοσιογράφοι που για 24 ώρες (6 το πρωί της Τρίτης έως 6 το πρωί της Τετάρτης) θα απέχουν από τη διαδικασία της ενημέρωσης.

Η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί έξω από τα γραφεία της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και θα ακολουθήσει πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας.

Από τη μια η κυβέρνηση αποφασίζει να καταστρατηγήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας υπέρ των επιχειρησιακών συμβάσεων, βρίσκοντας ευήκοα ώτα στους παραδοσιακούς μεγαλοεκδότες, και από την άλλη εφημερίδες, όπως η «Απογευματινή», πριν από λίγο διάστημα, και η ημερήσια έκδοση του «Βήματος», μόλις την περασμένη Παρασκευή, βάζουν λουκέτο, αφήνοντας στον δρόμο εκατοντάδες δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς υπαλλήλους, οι οποίοι καθημερινά μοχθούσαν για την -κατά το δυνατόν- καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, πολλαπλασιάζονται τα «κρούσματα» προτάσεων για περικοπές μισθών, υπό την απειλή του λουκέτου, σε τηλεοπτικά κανάλια, τα οποία δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν όλο αυτό το προηγούμενο διάστημα το απαραίτητο δίχτυ ασφαλείας από την κρίση για όλους εκείνους τους ανθρώπους που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά τους, που εξασφαλίζουν την εικόνα τους, που είναι υπεύθυνοι για τα κέρδη τους.

Η αντίδραση… Ραν Ταν Πλαν της Ε.Σ.Η.Ε.Α.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η αντίδραση της Ένωσης Συντακτών θυμίζει τον συμπαθή σκύλο του Λούκι Λουκ, ο οποίος δέχεται ένα ερέθισμα στο πρώτο καρέ και αντιδρά στο… τελευταίο.

Χρειάστηκε να μπουν δύο λουκέτα σε δύο παραδοσιακές εφημερίδες, να γίνει κανόνας η μείωση των μισθών, η πληρωμή με μπλοκάκι, η «μαύρη εργασία» και να επικρατήσει ο νόμος της ζούγκλας, για να αποφασίσει η Ε.Σ.Η.Ε.Α. να κηρύξει μια 24ωρη απεργία και αυτή ημέρα Τρίτη, αν και πολλάκις έχει τεθεί από τα απλά μέλη της το αίτημα για μια 48ωρη απεργία.

Την ίδια ώρα, δεκάδες δημοσιογράφοι, κυρίως από τα ενημερωτικά ειδησεογραφικά site, παραμένουν «μη-δημοσιογράφοι» και συνδικαλιστικά απροστάτευτοι, αφού η Ε.Σ.Η.Ε.Α. εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει το προϊόν που παράγουν ως επαγγελματίες και τους ίδιους ως δημοσιογράφους. Αγνοεί φαίνεται η ηγεσία της Ένωσης ότι υπάρχει ένας δυναμικός κόσμος που λέγεται Διαδίκτυο, το οποίο καθημερινά ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν για την ενημέρωσή τους. Χώρια που εξακολουθεί να παραμένει σε ισχύ το τουλάχιστον απαρχαιωμένο καταστατικό με την παγκόσμια πρωτοτυπία να θέτει ως προϋπόθεση ένταξης την επί 5ετία ή 3ετία εργασία με ασφάλιση ΤΣΠΕΑΘ, όταν, δυστυχώς, η πραγματικότητα (μπλοκάκια και «μαύρη εργασία») είναι εντελώς διαφορετική.

Εμείς παραδίδουμε την ηγεσία της Ε.Σ.Η.Ε.Α. στους εκατοντάδες χιλιάδες αναγνώστες της zougla.gr, για να απαντήσει τι είναι αυτό που παράγει η Νο1 ηλεκτρονική εφημερίδα στην Ελλάδα, αν όχι ενημέρωση, κάλυψη της επικαιρότητας, ρεπορτάζ και αποκαλύψεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης