Νίπτει τας χείρας της η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για το εάν πρέπει να πάρει ο τηλεοπτικός σταθμός ALPHA το υλικό από την 66ωρη δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η Αρχή παραπέμπει την απόφαση αυτή στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης αφού θεωρεί ότι το υλικό εμπίπτει στην κατηγορία των απλών προσωπικών δεδομένων και όχι των ευαίσθητων ώστε να απαιτείται η άδειά της.  Ειδικότερα, στο έγγραφό της η Αρχή αποφαίνεται ότι «δεν απαιτείται η παροχή άδειας εκ μέρους της εφόσον δεν έλαβε χώρα η επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων αλλά απλών>.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο η Αρχή επισημαίνει ότι η διαβίβαση του υλικού σε τρίτο πρόσωπο, συνιστά «περαιτέρω επεξεργασία απλών προσωπικών δεδομένων, η νομιμότητα της οποίας θα πρέπει να εξετασθεί υπό το πρίσμα του άρθρου 5. του Ν. 2472/997, ο οποίος προβλέπει ότι η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων επιτρέπεται μόνον όταν το υποκείμενο των δεδομένων έχει δώσει τη συγκατάθεσή του».

Επεξεργασία προσωπικών δεδομένων χωρίς τη συγκατάθεση του υποκειμένου -σύμφωνα με την Αρχή – είναι κατ´εξαίρεση επιτρεπτή μόνο όταν είναι αναγκαία «για την εκπλήρωση υποχρεώσεως του υπευθύνου επεξεργασίας, η οποία επιβάλλεται από τον νόμο».

Τέτοια υποχρέωση προβλέπεται από τη σχετική διάταξη για το δικαίωμα πρόσβασης στα δημόσια έγγραφα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, με βάση την απάντηση της Αρχής, η Γενική Γραμματεία θα πρέπει να σταθμίσει αν ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha δικαιούται να πάρει το καταγεγραμμένο υλικό και γενικότερα να εξετάσει τη συνδρομή των νόμιμων προϋποθέσεων για κάτι τέτοιο. Αυτό θα πρέπει να γίνει, σύμφωνα με την Αρχή, βάση των προϋποθέσεων που θέτει η νομοθεσία.

Τέλος, η Αρχή αποφαίνεται ότι σε περίπτωση επίδειξης του υλικού, η Γενική Γραμματεία οφείλει να ενημερώσει τα πρόσωπα που καταγράφονται σε αυτό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης