Ανταπόκριση από Στρασβούργο: Νίκος Ρούσσης

Την ίδια στιγμή που άπαντες στην Ελλάδα «κόπτονται» για τη διατήρηση της ελευθερίας της έκφρασης στον Τύπο και της πολυφωνίας, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου με σημερινή του απόφαση, που δημιουργεί «δεδικασμένο» για παραβιάσεις του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης στην Ελλάδα, δικαίωσε την προσφυγή των δημοσιογράφων Παντελή Καψή και Δημήτρη Δανίκα και καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου 10 της Σύμβασης περί ελευθερίας της έκφρασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπόθεση αφορούσε στην καταδίκη των δύο δημοσιογράφων (εργάζονταν τότε στα ΝΕΑ) για ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα και στο οποίο χαρακτηριζόταν παντελώς άγνωστη μία… ηθοποιός που είχε διορισθεί σε επιτροπή για επιδοτήσεις που χορηγούνταν στα θέατρα.

Τα ελληνικά δικαστήρια, μάλιστα, είχαν υποχρεώσει με την απόφασή τους και τους δύο δημοσιογράφους να καταβάλουν 30.000 ευρώ αποζημίωση στη θεωρημένη ως θιχθείσα ηθοποιό.

Με τη σημερινή του απόφαση το Δικαστήριο υπογραμμίζει έντονα ότι «η επιδίκαση αποζημιώσεως κατά των δύο δημοσιογράφων αποτελούσε προσβολή του δικαιώματός τους στην ελευθερία της έκφρασης» και έκρινε, ειδικότερα, ότι οι εθνικές αρχές δεν είχαν δώσει σχετικούς και επαρκείς λόγους που να δικαιολογούν τόσον την καταδίκη των δύο δημοσιογράφων για συκοφαντική δυσφήμηση όσον και την καταβολή μίας τόσο υπέρογκης αποζημίωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Δικαστήριο έκρινε ακόμη ότι η πρόθεση των δύο δημοσιογράφων δεν ήταν να θίξουν τη διορισθείσα ηθοποιό, η κριτική τους ήταν αρκετά ευνοϊκή προς αυτήν, δεδομένου ότι, όπως υπογραμμίζει, η διορισθείσα σε μία πολιτική θέση θα πρέπει να ανέμενε ότι ο διορισμός της θα ήταν αντικείμενο αυστηρού ελέγχου από τον Τύπο.

Με την απόφασή του το Δικαστήριο υποχρεώνει την Ελλάδα να καταβάλει στους δύο δικαιωθέντες δημοσιογράφους το ποσό των 3.500 ευρώ συνολικά, για την κάλυψη των δικαστικών τους εξόδων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης