Κουρέλι έγιναν η ελευθερία του Τύπου, το Σύνταγμα και τα δικαιώματα του πολίτη, με την καταδίκη της εκπομπής «Κίτρινος Τύπος» του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, επειδή, στις 19 Απριλίου του 2010, μετέδωσε συνέντευξη του φυλακισμένου μέλους της 17Ν Χριστόδουλου Ξηρού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το έγκλημα του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, κατά το ΕΣΡ, είναι ότι η εκπομπή δεν περιορίστηκε στην προβολή των απόψεων του Χριστόδουλου Ξηρού, αλλά εξέφρασε και προσωπικές απόψεις.

Ειδικότερα, το ΕΣΡ κατηγορεί τον δημοσιογράφο πως εξέφρασε την προσωπική του άποψη, ότι οι επιθέσεις των ομάδων ένοπλης πολιτικής βίας είναι πράξεις πολιτικές και δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως ποινικές, και πως είπε τη φράση ότι «… θεωρώ ότι τρομοκρατία είναι αυτή που ασκεί η εξουσία, αυτή φοβάται ο κόσμος και δεν φοβάται ούτε τους Ξηρούς, ούτε τον ”Επαναστατικό Αγώνα”».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΕΣΡ επικαλείται αυτή τη φράση, για να καταδικάσει ακόμη και τις υποτιθέμενες προθέσεις του δημοσιογράφου, αφού στην τεκμηρίωση της απόφασης αναφέρει ότι «έγινε προσπάθεια απενοχοποιήσεως των εγκλημάτων της τρομοκρατίας».

Με αυτή την απόφαση-όνειδος για την ελληνική Δημοκρατία, την οποία υπογράφει ο ίδιος ο πρόεδρος Ιωάννης Λασκαρίδης, το ΕΣΡ, εκτός από λογοκριτής, αποδεικνύεται και δικαστής προθέσεων, αντάξιος αυταρχικών καθεστώτων της εποχής του Μεσοπολέμου.

Οι κύριοι του ΕΣΡ, αντί, ως οφείλουν, να διαφυλάξουν την ελευθερία του λόγου, λειτούργησαν ως σύγχρονοι ιεροεξεταστές και επέβαλαν πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER, απ’ όπου μεταδόθηκε η εκπομπή.

Την απόφαση σχολίασε ο νομικός Γιώργος Αγιοστρατίτης, ο οποίος ήταν και συνήγορος υπεράσπισης για ορισμένα από τα μέλη της οργάνωσης «17 Νοέμβρη» στη δίκη:

Για άνευ προηγουμένου απόφαση φίμωσης της ελευθερίας του λόγου κάνει λόγο ο νομικός, Φραγκίσκος Ραγκούσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης