MEGA: Η τελευταία πράξη του δράματος

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 24 Μαΐου 2016, 14:25
MEGA: Η τελευταία πράξη του δράματος
20 Νοεμβρίου 1989 - 24 Μαΐου 2016. Το μεγάλο κανάλι, το οποίο εξέπεμπε τα τελευταία 25 χρόνια χαράσσοντας τη δική του πορεία στην ιδιωτική τηλεόραση, βρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο.

Τα προβλήματα διογκώθηκαν, οι μεγαλομέτοχοι δεν βρήκαν κοινά σημεία επαφής, οι υποψήφιοι επενδυτές έπεσαν σε σκοπέλους και κάπως έτσι η σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της «Τηλέτυπος» κατέληξε σε ναυάγιο.

Οι εξελίξεις αναμένεται να είναι ραγδαίες, καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση για άρση του αδιεξόδου, με τους εργαζομένους να παραμένουν απλήρωτοι και τον φόβο του «μαύρου» να πλανάται πάνω από τη Μεσογείων.

Την Παρασκευή αναμένεται ανακοίνωση από την εταιρεία, στην οποία θα αναφέρεται ότι δεν υφίσταται πλέον η μετοχική σύνθεση «Τηλέτυπος», εάν οι μέτοχοι δεν κάνουν ένεση ρευστότητας. To ύστατο εγχείρημα είναι εξαιρετικά δύσκολο, εάν δεν υπάρξει και δέσμευση για τα χρήματα που απαιτούνται για την τηλεοπτική άδεια. Σε διαφορετική περίπτωση επαπειλείται πτώχευση για το κανάλι και τον λόγο θα έχουν οι τράπεζες.Μετά το πέρας του μεσημεριανού δελτίου οι εργαζόμενοι εξέδωσαν την εξής ανακοίνωση:


Πόρτες ερμητικά κλειστές

Η θέση της ΕΣΗΕΑ 

Την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων των εργαζομένων στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA ζητεί η Ένωση Συντακτών και καταλογίζει ευθύνες στους εργοδότες και απάθεια στην κυβέρνηση.
Στην ανακοίνωση της η ΕΣΗΕΑ επισημαίνει ότι θα σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων, απαιτώντας από τη διοίκηση του καναλιού την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων τους και καλεί τους καναλάρχες να εκπληρώσουν άμεσα τις συμβατικές τους υποχρεώσεις και να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους εργαζόμενους.

Μετά από 27 χρόνια λειτουργίας, «στο ‘’Μεγάλο Κανάλι’’ η αντιπαράθεση εκδοτικών, εργολαβικών και ενεργειακών συμφερόντων τα οποία ελέγχουν την πλειοψηφία των μετοχών της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε., έχει πάρει τη μορφή ανοιχτής σύγκρουσης ενόψει της διεκδίκησης στο νέο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο που τακτοποιεί η κυβέρνηση. Οι μεγαλομέτοχοι του MEGA αφήνουν τώρα και μήνες επίτηδες απλήρωτους τους εργαζομένους, δεν δίνουν εξηγήσεις, καλλιεργούν την ανασφάλεια, δεν ανταποκρίνονται ως εργοδότες στη στοιχειώδη υποχρέωση συνάντησης και παροχής εξηγήσεων για τους ανομολόγητους σκοπούς τους, στους εργαζόμενους και τα Σωματεία» σημειώνει η ΕΣΗΕΑ.

«Στην πολυετή διαδρομή τους, πρωταρχική επιδίωξή τους ήταν και παραμένει ο έλεγχος της πολιτικής ατζέντας, η προκλητική υποστήριξη μνημονιακών επιλογών, ώστε να εξυπηρετούνται διαδοχικές κυβερνητικές επιλογές, επιχειρηματικές επιδιώξεις, παιχνίδια εξουσίας με άκρατο τραπεζικό δανεισμό».
Από την άλλη, «η κυβέρνηση, που επαγγέλλεται την αντιμετώπιση της διαπλοκής, παρακολουθεί με προκλητική απάθεια όλη αυτή την εξέλιξη, παρ’ όλο ότι με ορισμένους από τους μετόχους έχει πάντα ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και θερμή υποδοχή, - αν όχι αποδοχή - των θέσεών της, σε άλλα ΜΜΕ, που διαθέτουν».

Η Ένωση Συντακτών καλεί την κυβέρνηση να προασπίσει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και να δώσει δείγμα γραφής. Τέλος, οι εργαζόμενοι του καναλιού, προχώρησαν σε νέα οκτάωρη στάση εργασίας από τις 18:00 έως τις 02:00, ενώ αύριο θα συνεδριάσουν εκ νέου για να καθορίσουν τη στάση τους απέναντι στις δραματικές εξελίξεις.

H ιστορία του MEGA:

Πριν από ακριβώς 25 χρόνια λοιπόν, το μονότονο ζάπινγκ της… εποχής διακόπηκε από ένα τρισδιάστατο μουσικό σήμα, με λαμπερά γραφικά σε έντονα χρώματα να βολτάρουν σε έναν ουρανό με σύννεφα. Ήταν 3 το μεσημέρι και αυτό το trailer θα αποτελούσε την ταυτότητα του καναλιού για τα επόμενα χρόνια.Την πρώτη μέρα λειτουργίας το πρόγραμμα περιελάμβανε τον μουσικό οδηγό διασκέδασης MEGA HIT, το τηλεπαιχνίδι «Γράμματα και αριθμοί», τη δημοφιλή -όπως προλόγισε η Δήμητρα Παπαδήμα- αστυνομική σειρά «Οι αντίζηλοι» και φυσικά το δελτίο ειδήσεων του σταθμού, το οποίο παρουσίαζε η Λιάνα Κανέλλη. Στον ρόλο του σχολιαστή ήταν και τότε ο Γιάννης Πρετεντέρης.

Το πρώτο δελτίο ειδήσεων του MEGA με τη Λιάνα Κανέλλη:

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας του MEGA:

15.00’ Διάστημα 1999 (Σειρά επιστημονικής φαντασίας)
16.00’ Μπάτμαν (Παιδική σειρά)
16.30’ MEGA HITS (Νεανικό μουσικό πρόγραμμα)
17.30’ Δικαίωμα στην αγάπη (Δραματική κοινωνική σειρά, βραζιλιάνικης παραγωγής)
18.00’ Ειδήσεις
18.05΄ Σλεντζ Χάμερ (Αστυνομική κωμική σειρά)
18.30’ Κάπιτολ (Αμερικανική σαπουνόπερα)
19.00’ Ειδήσεις
19.01’ Φάλκον Κρεστ (Κοινωνική δραματική σειρά)
20.00’ Γράμματα και αριθμοί (Τηλεπαιχνίδι με τον Κώστα Παπαντωνόπουλο)
20.30’ Τα γεγονότα στις 8.30’
21.00’ Ελληνική ταινία: Θανάση, πάρε τ' όπλο σου
22.00’ Ειδήσεις
22.05’ Συνέχεια της ελληνικής ταινίας
23.00’ Ιδιωτικός ντεντέκτιβ Σπένσερ (Αστυνομική σειρά)
00.00’ Ειδήσεις
00.05’ Οι αντίζηλοι (Αστυνομική σειρά)

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 24 Μαΐου 2016, 20:57