Σαφείς αποστάσεις από τους άλλους μετόχους του Mega πήρε σήμερα στην Επιτροπή της Βουλής που εξετάζει τα «θαλασσοδάνεια» στα ΜΜΕ ο επιχειρηματίας Ιωάννης Βαρδινογιάννης.

Θεωρεί πως για το κλείσιμο του Μεγάλου Καναλιού δεν φταίει η κυβέρνηση όπως είχε καταθέσει στην ίδια επιτροπή ο κ. Ψυχάρης, αλλά πως έγιναν πολλές αστοχίες στα διοικητικά συμβούλια του και βέβαια δεν άντεξαν την οικονομική κρίση, την οποία δεν θα  μπορούσαν να προβλέψουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τζίγγερ δήλωσε σχετικά:

«Δικαίωμα του να λέει ό,τι θέλει ο καθένας. Υπήρχαν μια σειρά αστοχιών από τα διοικητικά συμβούλια του Mega για το κλείσιμό του. Η ευθύνη για το κλείσιμο του Mega είναι συνολικές»
Και συνέχισε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όταν ήρθε η κρίση δεν μπορούσα να πάρω το κανάλι και να φύγω. Δεν πουλήσαμε τις μετοχές μας άλλωστε δεν υπήρχαν και αγοραστές. Κανείς δεν περίμενε το 2009 ή το 2010 πως η κατάσταση της χώρας θα γινόταν τόσο δύσκολη» .

«Το 2013 συμμετείχαμε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στο Mega , το 2016 δεν βάλαμε γιατί δεν θα μπορούσαμε να βάλουμε άλλα χρήματα . Αφού δεν έβαζαν οι άλλοι μέτοχοι τι επιλογή είχαμε; Δεν δόθηκαν λύσεις μέσα στο διάστημα των δυο ετών. Δεν λύσαμε τα θέματα και έτσι φτάσαμε εδώ»

Σε άλλο σημείο επεσήμανε: «Εκατοντάδες επιχειρηματίες συντηρούν τις επιχειρήσεις από την τσέπη τους. Έχουμε βάλει πάνω από 70.000.000 ευρώ για να σώσουμε το κανάλι ,και μας αντιμετωπίζεται και ως κατηγορούμενους;»

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την πολιτική του Mega στα δελτία ειδήσεων , τόνισε πως δεν την γνωρίζει αφού δεν παρακολουθεί δελτία ειδήσεων και ούτε είχε άμεση σχέση με το κανάλι. Όταν βουλευτές του επισήμαιναν πως η οικογένεια του έχει το 22,5% των μετοχών του καναλιού συνέχισε στο ίδιο μοτίβο:

«Εμείς στο χώρο της ενημέρωσης δεν είμαστε, οι άλλοι δυο μέτοχοι είχαν αυτό το ρόλο. Δεν γνωρίζω το πολιτικό προσδιορισμό του Mega . Ο Τεγόπουλος , ο Μπόμπολας και ο Λαμπράκης ήταν μέτοχοι στο κανάλι και είχαν και άλλες εκδοτικές επιχειρήσεις ενημέρωσης. Αυτούς ρωτήστε για τα της ενημέρωσης εκεί. Δεν είναι κομμάτι που παρακολουθώ το Μega».

Σε ερώτηση που του έγινε εάν θα πληρωθούν τα «θαλασσοδάνεια» του Mega απάντησε με μεγάλη ειλικρίνεια:

«Τα δάνεια του Mega δεν γνωρίζω εάν θα πληρωθούν. Η εκτίμησή μου είναι πως εάν τελικά ανοίξει το κανάλι θα πληρωθούν» .

Πάντως ο Ιωάννης Βαρδινογιάννης έγινε ιδιαίτερα ειρωνικός όταν του θύμισαν μια δήλωση του πρώην Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος είχε κατηγορήσει το ΒΗΜΑ πως του έκανε πόλεμο επειδή δεν πήγε με τα «νερά» τους με αποτέλεσμα να πέσει η κυβέρνησή του. 

«Δεν μπορώ να φανταστώ πως μια εφημερίδα μπορεί να ρίξει έναν Πρωθυπουργό» δήλωσε και τόνισε πως είναι της άποψης πως τα ΜΜΕ πρέπει να είναι αμερόληπτα και αντικειμενικά.

Πιο επιθετικός έγινε όταν ρωτήθηκε για χρήματα που χαρίστηκαν με τροπολογία στις εταιρίες Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια συμφερόντων της οικογενείας του. 

«Δεν χαρίστηκε χρέος κανένα χρέος στην οικογένεια μου από καμιά κυβέρνηση. Η τροπολογία δεν αφορούσε μόνο την δική μας εταιρεία αλλά μια σειρά εταιρειών που συγκεκριμένος νόμος είχε κάποιες αστοχίες (για να το πω χωρίς να έχω προβλήματα) και ήταν άδικος. Ανάλογες τροπολογίες έχουν γίνει πολλές φορές. Καμιά επιρροή δεν ασκήσαμε μέσω του μέσου που διαθέταμε για κάτι τέτοιο»

Τέλος τόνισε πως η οικογένεια του έχει δώσει τα τελευταία χρόνια 78.000.000 ευρώ για να σώσει ΜΜΕ που είναι εξ’ ολοκλήρου στην κατοχή της όπως το Star ή έχουν μετοχές όπως στο Mega μέσα σε έναν περιβάλλον όπου επικρατεί αθέμιτος ανταγωνισμός.

Θεωρεί τέλος πως είναι θεμιτή  επιχειρηματική τακτική να έχει κάποιο ΜΜΕ στο μετοχικό του σχήμα κάποια εξωχώρια (offshore) εταιρεία ,αφού έτσι ελέγχεται καλύτερα η επένδυση.

Άλλωστε τα φυσικά πρόσωπα των εξωχώριων εταιρειών σε αυτές τις περιπτώσεις είναι γνωστά στις τράπεζες που τα δανειοδοτούν σύμφωνα με τον κ. Βαρδινογιάννη.

Πηγή βίντεο: Αυγή

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης