Τον προβληματισμό της σχετικά με τους νομικούς χειρισμούς των αρμόδιων υπουργών Ν. Παππά και Χρ. Σπίρτζη για τις τηλεοπτικές άδειες και τον τρόπο χορήγησής τους εκφράζει η Κομισιόν.

Στην επιστολή της η Κομισιόν εγείρει σειρά ενστάσεων και καλεί την κυβέρνηση να δώσει το ταχύτερο δυνατόν εξηγήσεις​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Με επιστολή που απέστειλε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία Γκίντερ Έτινγκερ, η Επιτροπή διαπιστώνει απόπειρα χειραγώγησης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων με απώτερο στόχο τη διαχείριση με συγκεκριμένο τρόπο του τηλεοπτικού φάσματος. Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Καθημερινή», το κείμενο βρίσκεται ήδη στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης και μέσω αυτού γίνεται άμεσα αντιληπτό πως η Ελλάδα βρίσκεται για πολλοστή φορά στον προθάλαμο της παραπομπής της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω μη τήρησης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Η Επιτροπή διαπιστώνει μεταξύ άλλων ένα «κενό» στη διασφάλιση των αρχών του ελεύθερου ανταγωνισμού που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς απουσιάζουν ισότιμοι και δίκαιοι όροι για όλους τους ενδιαφερόμενους.


Απόπειρα χειραγώγησης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, στην επιστολή της η Κομισιόν εγείρει σειρά ενστάσεων στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών και καλεί την κυβέρνηση να δώσει το ταχύτερο δυνατόν εξηγήσεις, καθώς διαπιστώνει ότι με τις νομικές πρωτοβουλίες που έχουν γίνει:

  • Επιχειρείται η χειραγώγηση της ανεξάρτητης αρχής, η οποία ρυθμίζει την τηλεοπτική αγορά, κάτι που αντιβαίνει ευθέως στα κοινοτικά δεδομένα.
  • Αμφισβητείται η δημοπράτηση του φάσματος που ανατέθηκε στην Digea.
  • Επιχειρείται η συγκέντρωσή εξουσιών και κανονιστικών αρμοδιοτήτων στα χέρια κυβερνητικών στελεχών αντί των ανεξάρτητων αρχών που προβλέπει το Σύνταγμα.

Στην ίδια επιστολή, η κυβέρνηση καλείται σε αυστηρό τόνο να απαντήσει άμεσα γιατί δεν αξιοποιήθηκε ευρύτερα το τηλεοπτικό φάσμα. Παράλληλα, προστίθεται ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί κατατείνουν στο να ωφελήσουν τον κρατικό φορέα ραδιοτηλεόρασης (ΕΡΤ).

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 15 Ιουλίου αναμένονται οι αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σχετικά με τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί Αlpha, Star Channel και Έψιλον και αφορούν την τιμή εκκίνησης των δημοπρατούμενων αδειών.

Διαβάστε επίσης:
Εν αναμονή της απόφασης για τα ασφαλιστικά μέτρα των Αlpha, Star Channel και Έψιλον

Σε σφραγισμένο φάκελο οι αιτήσεις συμμετοχής στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης