Με μεγάλη επιτυχία έγινε στην Αρχαία Ολυμπία, το 6ο Διεθνές Σχολείο Αθλητισμού του ΠΣΑΤ, από τις 28 Ιουνίου έως την 1ην Ιουλίου, στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Κορυφαίες προσωπικότητες του αθλητισμού και των ΜΜΕ, σπουδαίες πανεπιστημιακές καθηγήτριες, εξαίρετοι δημοσιογράφοι, αλλά και κορυφαίοι φωτορεπόρτερ κατέθεσαν τις απόψεις τους πάνω στις θεματικές του Σχολείου, που ήταν: Ολυμπιακοί Αγώνες και το Τόκιο 2020, ο Τύπος και τα προβλήματα του, οι Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες της  Πάτρας και  η τέχνη της φωτογραφίας στα μεγάλα αθλητικά γεγονότα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την έναρξη κήρυξε ο Πρόεδρος του ΠΣΑΤ Γιάννης Θεοδωρακόπουλος και τις εργασίες μεταξύ άλλων παρακολούθησαν, η Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Έλενα Ριζεάκου, ο Κυριάκος Κορτέσης Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων, ο Δημήτρης Χορταργιάς, Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας & Εύβοιας, ο Σωτήρης Κέλλας, Πρόεδρος του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, ο Θανάσης Μπαμπανέβας, Πρόεδρος του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων, ο Γενικός Γραμματέας του Ταμείου Κώστας Θεοδωρόπουλος, ο Γιώργος Λιβέρης Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες και η Βασιλική Τζαχρήστα, αρχαιολόγος, εκπρόσωπος της ΔΟΑ.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου βράβευσε και τον νέο Δήμαρχο Ολυμπίας και Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργο Γεωργιόπουλο για τη στήριξη της Περιφέρειας στο Διεθνές Σχολείο Αθλητισμού του ΠΣΑΤ.

Πρώτη ομιλήτρια ήταν η Γιώτα Αντωνοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, που ανέλυσε την ταυτότητα τόπου, το λεγόμενο branding σε σχέση με τον αθλητισμό και τις αθλητικές διοργανώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολούθησε η Κωνσταντίνα Γογγάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας του Αθλητισμού Σ.Ε.Φ.Α.Α. Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που έκανε τη σύγκριση των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το 1964, με τους Αγώνες που θα γίνουν το 2020 στην ιαπωνική πρωτεύουσα.

Μετά ήταν η σειρά του τέως Προέδρου του ΠΣΑΤ Σωτήρη Τριανταφύλλου, ο οποίος αναφέρθηκε στα  «Mega events και τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα στα Media», αναλύοντας παραδείγματα επιτυχημένων ΜΜΕ.

Τις πρωινές διαλέξεις έκλεισαν ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιάννης Μαμουζέλος που μίλησε για τις Ολυμπιακές Αξίες και τα ΜΜΕκαι την εξοικείωση των δημοσιογράφων με αυτές και την προβολή τους και ο Περικλής Μακρής, Προϊστάμενος Ενημέρωσης και Διεθνών Διοργανώσεων ΕΡΤ, ο οποίος αναφέρθηκε στον τρόπο που η δημόσια τηλεόραση ετοιμάζεται να καλύψει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Το απόγευμα, οι ομιλίες ξεκίνησαν με τον Γενικό Γραμματέα της ΔΕΜΑ, Ιάκωβο Φιλιππούση, ο οποίος παρουσίασε τη λειτουργία της Διεθνούς Ενωσης Μεσογειακών Αγώνων, το ρόλο της και τις προοπτικές που έχει, κάνοντας έτσι την εισαγωγή για την παρουσίαση των Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων «Πάτρα 2019» που έκαναν, ο Γιώργος Μπεμπέτσος, Διευθυντής Αθλημάτων και Εγκαταστάσεων και ο Σπύρος Μπουλής, Διευθυντής Υπηρεσιών & Γραφείου Τύπου. Αμέσως μετά, ο Μιχάλης Φυσεντζίδης, Αρχηγός Αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, αναφέρθηκε στα καθήκοντά του, την προετοιμασία της ομάδας αλλά και τη διαβίωση στο Ολυμπιακό Χωριό, στους επερχόμενους Ολυμπιακούς.

Η πρώτη μέρα ολοκληρώθηκε με τον Γιώργο Μαυρωτά, με τις πέντε συμμετοχές στους Ολυμπιακούς Αγώνες να θυμάται τις εμπειρίες που είχε λαμβάνοντας μέρος στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση.

Τη δεύτερη μέρα, ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρουσίαση του Olympic Broadcasting Services, από τον Γιάννη Εξαρχο Chief Executive Officer του OBS, ο οποίος ταξίδεψε αυθημερόν στην Αρχαία Ολυμπία από τη Μαδρίτη για να μιλήσει στο Διεθνές Σχολείο.

Αναφέρθηκε στη δημιουργία του OBS καθώς και στον τρόπο κάλυψης και μετάδοσης των Ολυμπιακών Αγώνων, ειδικά ενόψει του Τόκιο και τις ειδικές απαιτήσεις που έχει η νέα εποχή των ΜΜΕ και των Social Media.

Aκολούθησε ο σύμβουλος του Olympic Channel Κώστας Βερνίκος, ο οποίος αναφέρθηκε στη δημιουργία του Ολυμπιακού Καναλιού και την απήχηση που έχει ειδικά στις πιο νεαρές ηλικίες.

Τη σκυτάλη στις ομιλίες πήρε ο δημοσιογράφος Βασίλης Σκουντής, που μίλησε για τις εμπειρίες που έχει από την κάλυψη πέντε φορές, των Ολυμπιακών Αγώνων, τονίζοντας ότι οι στιγμές αυτές ήταν από τις καλύτερες στη μακρά δημοσιογραφική του πορεία.

Η μέρα έκλεισε με το θέμα «Η τέχνη της φωτογραφίας στα μεγάλα αθλητικά γεγονότα», για το οποίο μίλησαν ο Αργύρης Μακρής (IN TIME) και ο Αντώνης Νικολόπουλος (EUROKINISSI).

Η τρίτη μέρα του Σχολείου ξεκίνησε με τον Πρόεδρο του ΠΣΑΤ Γιάννη Θεοδωρακόπουλο να παρουσιάζει τη Διεθνή Ημέρα των Αθλητικών Συντακτών και τον Αντιπρόεδρο της Διεθνούς Ένωσης Αθλητικών Συντακτών AIPS, Γιάννη Δάρρα να παρουσιάζει τα «Δημοσιογραφικά Βραβεία AIPS».

Ο  Αλέξανδρος Τζέκης έκανε την παρουσίαση της Διδακτορικής Διατριβής με τίτλο «Ο Τύπος σε κρίση, η περίπτωση των ελληνικών αθλητικών εφημερίδων», ενώ ο Γενικός Γραμματέας της  Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου, Μικαέλο Παπαδάκης μίλησε για το «πώς η Κύπρος επιμηκύνει την τουριστική περίοδο, επενδύοντας στον αθλητικό τουρισμό».

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα ΠΣΑΤ-ΕΣΠΑ «Καινοτόμες Δράσεις Κατάρτισης και Πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων εργαζομένων στις ψηφιακές τεχνολογίες και στη διαχείριση Ολυμπιακών Εκδηλώσεων», από τον Δημήτρη Άσπρο και το Διεθνές Σχολείο ολοκληρώθηκε με την ανάλυση από τον Παναγιώτη Σπηλιόπουλο, Δημοσιογράφο και καθηγητή Φυσικής Αγωγής, του περιεχομένου: «Ο Βασιλιάς των πρωτοσέλιδων και οι λοιποί … φτωχοί συγγενείς του Ελληνικού Αθλητικού Τύπου. Μια ανάλυση περιεχομένου για το 2016».

Επίσης, εκ μέρους της Ενωσης Αθλητικογράφων Κύπρου, ο Γενικός Γραμματέας Μικαέλο Παπαδάκης έδωσε μία αναμνηστική πλακέτα στον Γιάννη Θεοδωρακόπουλο, για τη συνεργασία με τον ΠΣΑΤ.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου θέλει να ευχαριστήσει τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία για την παραχώρηση των εγκαταστάσεων στην Αρχαία Ολυμπία, καθώς και τον Αντύπα Σηφάκη και το MILLENNIUM TRAVEL CENTER για την ευγενική παραχώρηση του λεωφορείου με το οποίο έγινε η μετακίνηση από την Αθήνα στην Αρχαία Ολυμπία. Επίσης, τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και την Περιφερειακή Ενότητητα Ηλείας για την πολύτιμη βοήθεια και συνεργασία στη διεξαγωγή του Αθλητικού Σχολείου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης