Το πολιτικό σκηνικό που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και το νέο πεδίο που έχει διαμορφωθεί στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, βρέθηκαν στο επίκεντρο του 56ου διεθνούς συνεδρίου της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων που πραγματοποιήθηκε από τις 29 Νοεμβρίου μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου στο Αγρίνιο. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου υπουργοί, βουλευτές καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης έδωσαν το παρών.

«Η κρίση είχε αποτέλεσμα όχι μόνο ένα πλήγμα στην αξιοπιστία του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, το οποίο αν προστεθεί (στο πλήγμα) στην αξιοπιστία της πολιτικής δημιουργεί μεγάλο θέμα για τη δημοκρατία», επισήμανε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος. Όσον αφορά το «φαινόμενο fake news», ο κ. Βαρεμένος τόνισε: «Δεν αποτελούν μόνο ένα πρόβλημα για τη δημοσιογραφία αλλά για την ίδια τη δημοκρατία. Δημοσιογράφοι δεν είναι μόνο όσοι παράγουν fake news αλλά κι όσοι πεθαίνουν κάθε χρόνο σε πεδία μαχών ανά τον κόσμο. Αφήνουν τη ζωή τους εκεί προκειμένου ο πολίτης να έρθει πιο κοντά στην πληροφόρηση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μια δίκαιη πολιτεία έχει το καθήκον να ανασυστήσει ένα νομικό πλέγμα προστασίας των δικαιωμάτων, τα οποία έχουν καταρρακωθεί στη διάρκεια της κρίσης, να ανασυστήσει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας – κι αυτό νομίζω ότι προσπαθεί να κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Ακόμα κι οι καλύτεροι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε ο καθένας ξεχωριστά είναι μέσα από μια συλλογική προσπάθεια να προσπαθήσουμε αν όχι να αλλάξουμε τον κόσμο τουλάχιστον να κάνουμε κάτι καλό για τον πολίτη», κατέληξε ο κ. Βαρεμένος.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης, υπογράμμισε: «Το βασικό πρόβλημα και με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ότι αισθάνονται οι πολίτες, οι Ευρωπαίοι πολίτες , ότι είναι μακριά από τα κέντρα των αποφάσεων. Πρέπει η Ευρώπη να στρέψει τα μάτια στην περιφέρεια. Πρέπει να μείνει ζωντανή η Ευρώπη γιατί οι κίνδυνοι είναι πάρα πολλοί, οι εχθροί είναι πολλοί, ο ευρωσκεπτικισμός ανεβαίνει με πολύ ανησυχητικό ρυθμό, τα ακραία κόμματα ενισχύονται και πρέπει να κοιτάξουμε τους λαούς, την περιφέρεια, τα πραγματικά προβλήματα το μεταναστευτικό που είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα, η απασχόληση η ανεργία που αφορά τους νέους ανθρώπους».

Παίρνοντας το λόγο η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Χριστίνα Σταρακά, ανέφερε ότι το συνέδριο έχει «διττό μήνυμα», από τη μία να αναδείξει την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας με σκοπό την προώθηση και την αναγνωρισιμότητα των τουριστικών προϊόντων της. «Πάνω σε αυτό πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί ώστε να βγει η περιοχή μας από αυτή την απομόνωση που βρισκόταν για χρόνια παρότι διαθέτει εκπληκτικές ομορφιές όπως γνωρίζουμε, ιστορία κι απεριόριστη προοπτική για όποιον πραγματικά θέλει να επενδύσει», τόνισε. Και πρόσθεσε: «Από την άλλη τα ευρωπαϊκά μέσα μαζικής ενημέρωσης κι οι Ευρωπαίοι πολίτες καλούνται να απαντήσουν, στο ερώτημα αν μπορεί να παραμείνει η Ευρώπη μια νησίδα δημοκρατίας όπως έχει υπάρξει για πολλά χρόνια μεταπολεμικά ή θα παραδοθεί στις ορέξεις των λαϊκιστών που σήμερα ακόμα κρύβονται κάτω από το βολικό μανδύα του ευρωσκεπτικισμού, στην ουσία μιλάμε για την άνοδο του λαϊκισμού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η έξαρση του λαϊκισμού και του ευρωσκεπτικισμού χτυπάει στον πυρήνα των αρχών και των αξιών πάνω στις οποίες δομείται η Ευρώπη, την αλληλεγγύη, την ανοχή και τη δημοκρατία. Αν τις εγκαταλείψουμε τις αξίες αυτές θεωρώ ότι η Ευρώπη χάνει και το λόγο ύπαρξής της. Εμείς που πιστεύουμε στην Ευρώπη θέλουμε εξωστρεφείς πολίτες που η δράση τους θα συμβολίζει το πραγματικό νόημα των ευρωπαϊκών αξιών», κατέληξε η κ. Σταρακά.

Όσον αφορά το ερώτημα αν η Ευρώπη μπορεί να παραμείνει δημοκρατική, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος ανέφερε ότι «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να περιορίσουν την ευρωπαϊκή φλυαρία που τους χαρακτηρίζει. Εμφανίζεται να έχουν λύσεις για όλα αλλά τελικά μπορεί να μην έχουν λύσεις για τίποτα. Πρέπει να βγούμε από μία στείρα ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση και να βρούμε λύσεις που θα τους καλύπτουν όλους. Οι περισσότεροι προσπαθούν να αποφύγουν αυτονόητες υποχρεώσεις μέσα από ιδεολογικές και πολιτικές κατασκευές».

Τέλος, ο κ. Κύρτσος τόνισε: «Το μέγεθος της απειλής για τη δημοκρατία στην Ε.Ε. εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δική μας διπλή γλώσσα και την πολιτικά ιδιοτελή ασυνέπεια. Μπορούμε να κάνουμε την Ε.Ε. που είναι ένας προνομιακός χώρος για τη δημοκρατία σε παγκόσμιο επίπεδο πιο δημοκρατική αρκεί να το θέλουμε και να αναλάβουμε τις υποχρεώσεις μας.

«Το πιο παράξενο είναι ότι βρισκόμαστε εν έτει 2018 και να αναρωτιόμαστε αν η Ευρώπη μπορεί να είναι δημοκρατική. Αν θέλουμε να μιλάμε για την Ευρώπη πρέπει να αντιληφθούμε ότι πρόκειται για κάτι που είναι και δικό μας κομμάτι και όχι κάτι ξένο», σχολίασε με τη σειρά του ο δήμαρχος της περιοχής των Βρυξελλών, Χρήστος Δουλκερίδης.

Και πρόσθεσε: «Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση αλλά δεν υπάρχει λύση χωρίς την Ευρώπη. Χάρη στην Ευρώπη τα περισσότερα θετικά μέτρα που χει κάθε χώρα προχωράνε. Χρειάζεται να δώσουμε ένα όραμα και θεωρώ ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος γι αύριο είναι η κλιματική αλλαγή».

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ενότητας του συνεδρίου, οι ομιλητές κλήθηκαν να περιγράψουν το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στα ΜΜΕ .

Ο δημοσιογράφος του protagon.gr, Χάρης Καρανίκας, εστίασε στην κρίση της ελευθερίας του Tύπου, φέρνοντας ως παραδείγματα τις δολοφονίες και φυλακίσεις δημοσιογράφων έπειτα από τις αποκαλύψεις μεγάλων σκανδάλων όπως τα Paradise Papers και τα Panama Papers. «Ο θάνατος ενός δημοσιογράφου είναι ο θάνατος ενός θεματοφύλακα της δημοκρατίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο διευθυντής της εφημερίδας «Εστία» και δημοσιογράφος, Μανώλης Κοττάκης σημείωσε: «Είμαστε ταγμένοι να υπηρετούμε την κοινή γνώμη, όχι τις ξιπασμένες ελίτ, ούτε τις αναιδείς ολιγαρχίες. Εμείς στον τύπο αρνηθήκαμε να υπηρετήσουμε το νέο πεδίο στα ΜΜΕ που έφερε το διαδίκτυο και να προσαρμοστούμε σε αυτό. Το διαδίκτυο είναι σύμμαχός μας δεν είναι όμως καταλύτης, δεν δίνει κίνηση στην ιστορία». Και πρόσθεσε: «Πεθαίνει η σκέψη γιατί εμείς στον τύπο δεν καταφέραμε να νικήσουμε το μεγάλο πλεονέκτημα του διαδικτύου, την ταχύτητα. Η ταχύτητα έχει τη δύναμη της αμεσότητας αλλά ακυρώνει την ιεράρχηση των θεμάτων και καταργεί την εμβάθυνση. Η ταχύτητα στην πληροφόρηση ευνοεί την επιφάνεια, είναι φίλος της ρηχής προσέγγισης».

Το διεθνές συνέδριο της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων τελέστηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Το ελληνικό τμήμα της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων σε συνεργασία με τον Σύλλογο των Αιτωλοακαρνάνων Δημοσιογράφων επέλεξε να διοργανώσει το ετήσιο δημοσιογραφικό συνέδριο στην Αιτωλοακαρνανία θέλοντας να αναδείξει τον φυσικό πλούτο του νομού, τον πολιτισμό του, την ιστορία του, δεδομένου ότι διαθέτει επτά δήμους με πλούσια ιστορία, πέντε αρχαία θέατρα, αρκετά κάστρα και καστροπολιτείες, πέντε λίμνες , πανέμορφες ορεινές περιοχές με μαγευτικά κι εναλλασσόμενα τοπία, ποτάμια όπως ο Αχελώος κι ο Εύηνος, πλούσιους σε ζωή υδροβιότοπους και χιλιόμετρα ακτογραμμές με πανέμορφα ακρογιάλια στο Ιόνιο Πέλαγος, τον Πατραϊκό, τον Κορινθιακό και τον Αμβρακικό κόλπο.
Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης