Παράνομες οι ομαδικές απολύσεις στον ΔΟΛ

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 29 Μαΐου 2014, 22:07
Παράνομες οι ομαδικές απολύσεις στον ΔΟΛ
Χαστούκι στην ιδιοκτησία του ΔΟΛ αποτελεί η απόφαση του Εφετείου Αθηνών η οποία χαρακτηρίζει παράνομες τις ομαδικές απολύσεις που έκανε το εκδοτικό συγκρότημα τον Δεκέμβριο του 2010 και το ντόμινο που ακολούθησε.

Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, η διοίκηση για να ενισχύσει τη θέση της προσέφυγε σε γνωμοδότηση καθηγητή του Εργατικού Δικαίου τα επιχειρήματα της οποίας αντέκρουσε με τη μαρτυρική του κατάθεση συνδικαλιστικό στέλεχος της ΕΣΗΕΑ που είχε διατελέσει μέχρι το 2008 Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ.

Υπενθυμίζεται η απολύτως χλιαρή στάση της ηγεσίας συνδικαλιστικών ενώσεων (ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ) και συγκεκριμένων πλειοψηφιών απέναντι στις απολύσεις αυτές, που περιορίσθηκαν σε έκδοση κάποιων ανακοινώσεων, αποδεχόμενες στην ουσία τις ομαδικές απολύσεις που και τότε είχε καταγγελθεί ότι ήταν κατάφωρα παράνομες και καταχρηστικές, όπως και σε άλλους εκδοτικούς ομίλους.

Σύμφωνα με την απόφαση το Εφετείο Αθηνών όχι μόνο αποφάνθηκε ότι ήταν ομαδικές οι απολύσεις που έγιναν τον Δεκέμβριο του 2010 στην εφημερίδα «Το Βήμα», αλλά έκρινε και ότι ήταν παράνομες όλες οι ομαδικές απολύσεις που έγιναν εκείνο το διάστημα σε όλα τα έντυπα και τα μέσα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ) και για όλες τις κατηγορίες προσωπικού (δημοσιογράφοι, διοικητικοί υπάλληλοι, τεχνικοί υπάλληλοι, κ.λπ.).

Έτσι, δικαιώθηκε και από το Εφετείο ο δημοσιογράφος Παναγιώτης (Τάκης) Τσιμπούκης, ο οποίος τον Δεκέμβριο του 2010 απολύθηκε από το Βήμα μαζί με πολλούς ακόμη συναδέλφους του που εργάζονταν στο συγκρότημα. Το Πρωτοδικείο Αθηνών το περασμένο έτος είχε κρίνει και πάλι παράνομες τις ομαδικές απολύσεις που έγιναν στο Βήμα, και συνεπώς άκυρη την απόλυση και του εν λόγω δημοσιογράφου. Όμως ο ΔΟΛ άσκησε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης.

Το Εφετείο Αθηνών με τη σειρά του έκρινε και πάλι παράνομες όχι μόνο τις επίμαχες ομαδικές απολύσεις στο Βήμα, αλλά όλο το πακέτο των απολύσεων που είχαν γίνει το διάστημα εκείνο στις επιχειρήσεις της ΔΟΛ Α.Ε. Οι ομαδικές αυτές απολύσεις που έγιναν τότε στον ΔΟΛ – και που ξεπερνούσαν κατά πολύ τις 30 που έγιναν στο Βήμα – ήταν παράνομες, υπογραμμίζει το Εφετείο.

Η απόφαση του Εφετείου, καταγράφει ότι ο ΔΟΛ, με τις απολύσεις που έκανε τον Δεκέμβριο του 2010, υπερέβη το επιτρεπόμενο από τον νόμο περί ομαδικών απολύσεων (Ν. 1387/1983) όριο, χωρίς να τηρήσει τις προβλεπόμενες, τόσο από την ενωσιακή όσο και από την ελληνική νομοθεσία, διαδικασίες.

Ο ΔΟΛ, σύμφωνα με την εφετειακή απόφαση, είχε την υποχρέωση, πριν προβεί σε ομαδικές απολύσεις, να τηρήσει την προβλεπόμενη από τον νόμο περί ομαδικών απολύσεων διαδικασία της ενημέρωσης και της διαβούλευσης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, με σκοπό την αποφυγή όλων ή μέρους των απολύσεων, ή έστω την άμβλυνση των συνεπειών τους.

Ωστόσο, ο ΔΟΛ, όπως έκρινε το Εφετείο, παραβιάζοντας την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, παρέκαμψε την προβλεπόμενη διαδικασία και προέβη στις ομαδικές απολύσεις παρανόμως.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων η απόφαση του Εφετείου Αθηνών αποτελεί μετεκλογικό χαστούκι και στον Παντελή Καψή αφού πρόκειται για τις πρώτες 28 απολύσεις συντακτών που έγιναν δια χειρός του.

Είχε τότε την ιδιότητα του διευθυντή στο «Βήμα» και άνοιξε τον δρόμο στη σφαγή που ακολούθησε με εκατοντάδες απομακρύνσεις εργαζομένων, μέσα στην επόμενη διετία.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 29 Μαΐου 2014, 22:11