Το ρεπορτάζ για σχέδιο περί λουκέτου στην ΕΡΤ και απόλυσης 2.000 εργαζομένων μπορεί να μεταδόθηκε από το δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ το μεσημέρι της Κυριακής, αλλά «έκρυβε» μία «μικρή» είδηση: την «αντίθετη», τώρα, άποψη των δύο από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, λίγο πριν από τη νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το θέμα.

Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ (που υπενθυμίζει δήλωση του Φώτη Κουβέλη, προ 15νθημέρου στους δημοσιογράφους της ΕΡΤ) διαφωνούν με το σχέδιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όσο η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να κλείσει το BBC, άλλο τόσο θα κλείσει και την ΕΡΤ» υποστηρίζει ανακοίνωση του «Σχεδίου Β» (Αλαβάνος).

«Σε ένα ευρωπαϊκό τοπίο ενημέρωσης που κυριαρχείται από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα η δημόσια ραδιοτηλεόραση μπορεί να αποτελεί μια ζώνη άμυνας και ελευθερίας. Αντί η ΕΡΤ να θωρακισθεί θεσμικά από σκοπιμότητες, ώστε να μη γίνεται κυβερνητικό φερέφωνο, αντί τα κομματικά κριτήρια στη στελέχωση να γίνουν αξιοκρατικά, αντί να αναβαθμισθεί η ποιότητα και η οικονομική της αποτελεσματικότητα, η κυβέρνηση της τρόικα φέρεται να επιδιώκει το λουκέτο ή τη συρρίκνωσή της. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δίνουν μια μεγάλη μάχη για την ελευθεροτυπία κι έχουν την αλληλεγγύη μας. Όσο η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να κλείσει το BBC, άλλο τόσο θα κλείσει και την ΕΡΤ» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΣΥΡΙΖΑ: «Πολιτικό έγκλημα ο ξαφνικός θάνατος της ΕΡΤ»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε για το δημοσίευμα της εφημερίδας «Real News»: «Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, εδώ και καιρό, υλοποιεί ένα σχέδιο απαξίωσης και συρρίκνωσης της ΕΡΤ και παράλληλης μετατροπής της σε ένα απόλυτα ελεγχόμενο μέσο χωρίς την παραμικρή ανεξαρτησία στη λειτουργία της. Αφού προηγουμένως μείωσαν μισθούς, απέλυσαν συμβασιούχους, την ίδια στιγμή που προσελάμβαναν συμβούλους με παχυλούς μισθούς, τώρα φλερτάρουν με την ιδέα του ξαφνικού θανάτου της δημόσιας ΕΡΤ. Πρόκειται για ένα πολιτικό έγκλημα-πρόκληση απέναντι στον Έλληνα φορολογούμενο, που πληρώνει για να έχει αντικειμενική, πλουραλιστική και αξιόπιστη ενημέρωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα σταθεί εμπόδιο σε αυτήν την πορεία κατάρρευσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και ταυτόχρονα θα αγωνισθεί για την αναβάθμισή της, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στον ρόλο της».

Ο Ν. Σίμος αποκαλύπτει…

«Έφυγα από την ΕΡΤ επειδή είπα “όχι στη μνημονιακή πολιτική» υποστηρίζει ο υποχρεωθείς σε παραίτηση από την κυβέρνηση που τον είχε διορίσει, προηγούμενος πρόεδρος της ΕΡΤ. «Λειτουργεί κύκλωμα πέντε ανθρώπων στην ΕΡΤ. Άφησα πλεόνασμα 40 εκατ. ευρώ» αναφέρει σε συνέντευξή του στις «Τυπολογίες» της εφημερίδας «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» ο Νίκος Σίμος.

Όπως επισημαίνουν οι «Τυπολογίες», είναι γεγονός, πάντως, πως η ΕΡΤ δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά χρηματοδοτείται από τους πολίτες, στους οποίους και δεν δίνει λογαριασμό, επειδή τα κόμματα της κυβέρνησης επιλέγουν τις διοικήσεις και τα ρουσφέτια τους. Όσοι κι αν εργαζόμενοι, πιθανώς, απολυθούν, δεν έχει κανένα δημοσιονομικό όφελος. Και καλούν πως ήρθε πλέον η ώρα, αν αντέχει η διοίκηση της ΕΡΤ, να δημοσιοποιήσει τις αμοιβές των στελεχών της διοίκησης των εκπομπών και των παρουσιαστών τους, από το 2000 έως και σήμερα.

Χαμός στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ

Το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ το οποίο αποκάλυπτε τις συζητήσεις που έγιναν μεταξύ των τριών αρχηγών για το κλείσιμο της ΕΡΤ, με σκοπό την απομάκρυνση 2.000 υπαλλήλων, έχει προκαλέσει φόβους σε όλους τους εργαζομένους. Η κυβέρνηση ήταν βυθισμένη στη σιωπή από το βράδυ του Σαββάτου, οπότε κυκλοφόρησε η εφημερίδα, η οποία δεν ήταν και η μόνη που έχει αναφερθεί στα σχέδια που έχουν ως σημείο «εκπομπής» το Υπουργείο Οικονομικών.

Ήταν, λοιπόν, πρώτο θέμα στον Real FM, στο zougla.gr, αλλά την είδηση «έπνιξαν» στα δελτία της ΕΡΤ. Εκτός από την κυβέρνηση, η οποία δεν τοποθετείται, και η ΕΡΤ επέλεξε να μην αναφερθεί στο κυοφορούμενο μέλλον της.

Στη σύσκεψη των τριών αρχηγών θα συζητηθεί και το θέμα της ΕΡΤ

Στη σημερινή σύσκεψη των τριών αρχηγών της τρικομματικής κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 18.00, θα τεθεί το θέμα της ΕΡΤ και αναμένεται να αποκαλυφθεί ο βαθμός ελέγχου της εταιρείας που επιθυμεί η κυβέρνηση. Η ατζέντα και η ημερομηνία της σύσκεψης ήταν προγραμματισμένη πριν από το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Real News». Περιλάμβανε θέματα όπως η αποπληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων, το ζήτημα των συμβασιούχων και η απαλλαγή της ΕΡΤ από το εξοντωτικό καθεστώς των ΔΕΚΟ, από τη στιγμή που δεν εισπράττει ούτε δεκάρα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των τριών κομμάτων της κυβέρνησης και η διοίκηση της ΕΡΤ.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, στο θέμα της Δημόσιας Τηλεόρασης είχε αναφερθεί και η «Εφημερίδα των Συντακτών», χωρίς να προκληθεί ωστόσο ο ίδιος θόρυβος.

Δες και «Παρασκήνιο για την ΕΡΤ»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης