Συνεδρίασαν χθες (19/1/2014) στην Αθήνα, σε κεντρικό ξενοδοχείο, οι νόμιμοι εκπρόσωποι των τηλεοπτικών σταθμών της Περιφέρειας σε κοινή συνεδρίαση, με μέλη προερχόμενα και από τα τρία επαγγελματικά σωματεία, ΕΠΕΚ, ΤΕΠ και ΕΤΕΠ, προκειμένου να συζητήσουν για τον διαγωνισμό των ψηφιακών συχνοτήτων.

Όπως αναφέρθηκε, η προκήρυξη του διαγωνισμού έγινε εσπευσμένα και με ιδιαίτερα «ύποπτο» τρόπο εν μέσω εορτών και με λήξη την 31η Ιανουαρίου 2014. Οι νόμιμοι εκπρόσωποι των τηλεοπτικών σταθμών διαπίστωσαν πως ο σχετικός διαγωνισμός ψηφιακών συχνοτήτων στερείται και της ελαχίστης ακόμη και προσχηματικής αντικειμενικότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προκήρυξη αυτή γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν ούτε τα συμφέροντα του Δημοσίου, ούτε οι επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία της Περιφέρειας και των κατοίκων αυτής, ούτε βέβαια τα συμφέροντα των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών. Αντίθετα, με συνοπτικούς όρους δημιουργεί συνθήκες, ώστε να παύσει η λειτουργία των περιφερειακών σταθμών, με μία αδιαφανή διαδικασία που «φωτογραφίζει» συγκεκριμένα μονοπωλιακά συμφέροντα.

Οι εκπρόσωποι των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών ζητούν την αναστολή του διαγωνισμού και την ουσιαστική αλλαγή του, ώστε:

1) να διασφαλίζει την απρόσκοπτη εκπομπή των νόμιμων περιφερειακών Τ/Ο σταθμών, για όλο το χρονικό διάστημα της 15ετούς χρήσεως των συχνοτήτων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2) να διασφαλίζει την εξίσωση των δικαιωμάτων μεταξύ των παρόχων δικτύου ψηφιακής εκπομπής, ώστε να υπάρχει υγιής ανταγωνισμός, ο οποίος θα επιφέρει καλύτερες και με μικρότερο κόστος παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους Τ/Ο σταθμούς

3) να διασφαλίζει την ύπαρξη εύλογου χρόνου, ώστε να υπάρξει ουσιαστικός πλουραλισμός στην διεκδίκηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων με το αντίστοιχο τίμημα.

Οι εκπρόσωποι αποφάσισαν και δηλώνουν ότι θα προσφύγουν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, στο ΣτΕ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όπου αλλού χρειαστεί, προκειμένου να διαφυλάξουν στοιχειωδώς τα δημοκρατικά τους δικαιώματα, να αποτρέψουν τη φίμωση της ελληνικής Περιφέρειας και να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της λειτουργίας, όπως και την επιβίωση των επιχειρήσεών τους.

Ανακλήθηκε η τροπολογία για τους πομπούς

Χθες πάντως, ανακοινώθηκε ότι αποσύρθηκε από τη Βουλή τροπολογία του Υπουργείου Μεταφορών με την οποία δινόταν παράταση ακόμη δύο ετών, έως το 2016, στα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια για να νομιμοποιήσουν τους πομπούς και τους αναμεταδότες που διαθέτουν σε όλη τη χώρα για την εκπομπή σήματος.

Η εν λόγω τροπολογία, που σχετίζεται άμεσα και με τον διαγωνισμό παραχώρησης των ψηφιακών τηλεοπτικών συχνοτήτων στον πάροχο δικτύου της Digea, κατατέθηκε από τον υπουργό Μεταφορών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αλλά αντέδρασαν έντονα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που σημείωσαν πως δεν μπορεί να δοθεί νέα παράταση, καθώς η προθεσμία νομιμοποίησης των κέντρων εκπομπής λήγει τον Μάρτιο του 2014. Η τροπολογία αποσύρθηκε, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα πάει ξανά στη Βουλή, με άλλη μορφή, αφού η νομιμοποίηση και αδειοδότηση των κεραιών και των πομπών παραμένει ζήτημα ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη δικτύου εν όψει της ψηφιακής τηλεοπτικής μετάβασης.

Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης