Με αφορμή την Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου (3η Μαΐου) της UNESCO, ρίξαμε μια ματιά στον κατάλογο «Index Ελευθεροτυπίας» της δημοσιογραφικής οργάνωσης Reporters Without Borders (RSF).

Τις τρεις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν χώρες που κάνουν τους δημοσιογράφους τους υπερήφανους για τις συνθήκες εργασίας τους λόγω της ελευθερίας του Τύπου. Αυτές είναι η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Νορβηγία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην 89η θέση στην ελευθερία του Τύπου η Ελλάδα το 2016

Η Ελλάδα, αφού είχε πέσει 50 θέσεις στον κατάλογο το 2014, μία από τις μεγαλύτερες καταγεγραμμένες πτώσεις, (91η το 2015) κατόρθωσε εφέτος (2016) να ανέβει δύο και βρίσκεται στην 89η θέση, μία θέση πάνω από το Κοσσυφοπέδιο, αλλά μία κάτω από το Τόγκο.

Στο σύντομο σημείωμα για την Ελλάδα στον κατάλογο «Index Ελευθεροτυπίας» των RSF επισημαίνεται η προεκλογική υπόσχεση του Α. Τσίπρα «να τερματίσει την ισχύ των βαρόνων των Μέσων-της φούχτας των επιχειρηματιών που επί χρόνια χρησιμοποιούν τα Μέσα τους για να προωθήσουν τα συμφέροντα των επιχειρήσεών τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην 89η θέση στην ελευθερία του Τύπου η Ελλάδα το 2016

Για να κάνουμε μερικά συγκριτικά στοιχεία οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 41η θέση, η Γαλλία στην 45η, η Ιαπωνία στην 72η, η Ιταλία στην 77η, η Ρωσία στην 148η και η Τουρκία στην 151η.

ΗΠΑ: 41η θέση

Γαλλία: 45η θέση


Ιαπωνία: 72η θέση


Ιταλία: 77η θέση


Ρωσία: 148η θέση

Τουρκία: 151η θέση

Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Κίνα (176η), η Β. Κορέα (179η) και η Ερυθραία (180η).

Τα κριτήρια κατάταξης των χωρών βασίζονται στους αυστηρούς διεθνείς κανόνες εφαρμογής των Ελευθεριών του Τύπου που έχουν καθορισθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και έχουν υιοθετηθεί από την UNESCO, που όρισε την 3η Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης