Στην Ένωση Συντακτών της «Β. Μακεδονίας» πού είναι το «Β»;

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 9 Αυγούστου 2019, 09:51
Στην Ένωση Συντακτών της «Β. Μακεδονίας» πού είναι το «Β»;

Δυστυχώς, υπάρχουν ΔΥΟ Ενώσεις Συντακτών ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. Η μία στη Θεσσαλονίκη (ΕΣΗΕΜΘ) και η άλλη στα Σκόπια.

 Ευτυχώς που δεν ζει πια ο Δημήτρης Γουσίδης, (πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ επί χρόνια) με τον οποίο -μαζί με το Νίκο Μεγγρέλη, και την Δώρα Αυγέρη (!)- είχαμε δώσει μάχη για την είσοδο της ΕΣΗΕΜΘ στην IFJ στο Παγκόσμιο δημοσιογραφικό συνέδριο της Μόσχας  (28 Μαΐου – 1 Ιουνίου 2007) και να γίνεται αναφορά στην Ένωση των  βορείων γειτόνων ως «της FYROM», τότε.

  Έκπληξη προκαλεί η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ που αποδέχθηκε πρόσκληση «από την Ένωση Συντακτών της Βόρειας Μακεδονίας» να οργανωθεί διμερής συνάντηση εργασία στην Οχρίδα στις 27-29 Σεπτεμβρίου 2019 στην Οχρίδα». Καθώς και ότι «η συνάντηση υποστηρίζεται οικονομικά από το ίδρυμα Konrad Adenauer». (Αχ αυτοί οι φίλοι Γερμανοί… πόσο προωθούν τις Πρέσπες).

Πολύ θα θέλαμε να μας δείξουν από το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ την επιστολή των βορείων συναδέλφων και το λογότυπό της.

Κι όλα αυτά, επειδή…

Στην τακτική ενημερωτική επιστολή που λαμβάνω από την δημοσιογραφική ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων, μου προκάλεσε ιδιαίτερα ενδιαφέρον ένα από τα προτεινόμενα βαλκανικά θέματα. Με την μικρή διαφορά ότι το ΕΚΕΤ αναφέρει «Βόρεια Μακεδονία». 

Επισκέφθηκα λοιπόν την ιστοσελίδα της Ένωσης Συντακτών Βόρειας Μακεδονίας, όπως μου πρότεινε το ΕΚΕΤ και συνάντησα την «Ένωση Συντακτών ‘Μακεδονίας’».

Προφανώς έχουν ξεχάσει να ενημερώσουν λογότυπο με το νέο όνομα της χώρας τους. Ίσως περιμένουν να τους ειδοποιήσει η ΕΣΗΕΑ και η ΠΟΕΣΥ Ελλάδος, αφού και δεν θα περίμενε κάποιος να κάνει κάτι τέτοιο το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. ( Άραγε το έχει ψάξει το γραφείο Τύπου;).

Δίπλα στο λογότυπο λοιπόν οι Βόρειοι συνάδελφοι γράφουν ότι ο «Σύνδεσμός» τους «έχει δεδομένη την πίστη, την συνείδηση, την σκέψη στην δημόσια ελεύθερη έκφραση», λέει πως «είναι εγγυημένες» και ότι «απαγορεύεται η λογοκρισία», βάσει του άρθρου 16 του Συντάγματος της Δ.Μ». – Λείπει κι εδώ ένα «Β.».

Κατόπιν, επισκέφθηκα την ιστοσελίδα της ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ, την «IFJ» και ανέτρεξα να δω ποια είναι τα μέλη της. H εικόνα μιλάει από μόνη της.

Έχω να συγχαρώ εκείνους τους δημοσιογράφους που ήταν βουλευτές ή υπουργοί με την προηγούμενη κυβέρνηση και μας είχαν διαβεβαιώσει «για την επιτυχία της συμφωνίας των Πρεσπών».

Περιμένω τώρα τις ενέργειες της σημερινής κυβέρνησης που η άποψή της γύρω από το «όνομα»  είναι γενικώς αμφιλεγόμενη.

Κώστας Μπετινάκης
τ. Γ.Γ. της ΕΣΗΕΑ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 9 Αυγούστου 2019, 09:55