Διαβεβαίωση για διάσωση του ελληνόφωνου τμήματος του Euronews έλαβε ο ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς, ο οποίος διεξάγει έναν αγώνα, μαζί με άλλους συναδέλφους του, για αποτροπή της απόφασης να κλείσει. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Φουρλάς αναφέρει ότι έλαβε τη διαβεβαίωση από την πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι δεν θα γίνει αποδεκτή η απόφαση για κλείσιμο του ελληνόφωνου τμήματος του Euronews. Προειδοποίησε, μάλιστα, με πλήρη αποκοπή της χρηματοδότησης που λαμβάνει το κανάλι από την Κομισιόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Έντονες αντιδράσεις στην Ε.Ε.

Την έντονη αντίδραση από όλο το φάσμα του πολιτικού (αλλά και του δημοσιογραφικού) κόσμου σε Ελλάδα και Κύπρο προκαλεί η διαφαινόμενη απόφαση διακοπής της λειτουργίας της Ελληνικής Υπηρεσίας του Euronews μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ όλα δείχνουν ότι σύντομα στις αντιδράσεις αυτές θα προστεθούν και άλλες εκτός των δύο χωρών. Μία εβδομάδα μετά τη, σε έντονο ύφος, ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ σχετικά με τις πληροφορίες που έφτασαν σε πρώτη φάση από τη Γαλλία, όπου έχει την έδρα του το ευρωπαϊκό κανάλι, οι εργαζόμενοι στο Γραφείο της Αθήνας ενημερώθηκαν επισήμως για το σχέδιο «λουκέτου» και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί και η οποία περιλαμβάνει πέντε απολύσεις δημοσιογράφων στο τέλος κάθε μήνα, αρχής γενομένης από τον τρέχοντα Οκτώβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη από το τέλος Σεπτεμβρίου τερματίστηκε η συνεργασία με όλους τους freelancers δημοσιογράφους της Ελληνικής Υπηρεσίας, ενώ έως το τέλος Δεκεμβρίου και οι 28 εργαζόμενοι σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Λυών θα περάσουν στην… ανεργία. Η αιτιολογία της διοίκησης του καναλιού για το κλείσιμο της Ελληνικής Υπηρεσίας είναι η κλασική καραμέλα κάθε επιχειρηματία: Περικοπές! Η περίπτωση ωστόσο του Euronews παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού το κανάλι, που κάποτε ανήκε στις κρατικές τηλεοράσεις όλης της Ευρώπης, αν και έχει ιδιωτικοποιηθεί, συνεχίζει να επιδοτείται με εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο από τον κορβανά της Ευρωπαϊκής Ένωσης – δηλαδή των Ευρωπαίων πολιτών (συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων και των Κυπρίων).

Μόνο για το 2022 το ποσό αυτό για το συνολικό Euronews ανέρχεται στα 16 εκατ. ευρώ. Με αυτό το δεδομένο, το επικείμενο λουκέτο στην Ελληνική Υπηρεσία του Euronews προκάλεσε ήδη έντονες πολιτικές αντιδράσεις. Κατεπείγουσα ερώτηση κατέθεσε σύσσωμη η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., με επικεφαλής τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος τυγχάνει και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η πιθανή αυτή αρνητική εξέλιξη θα συμπέσει με την επέτειο 40 ετών από την είσοδο της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ. Στο ίδιο μήκος κύματος, ανάλογη ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη που συνυπογράφεται από όλους τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όλους τους ευρωβουλευτές από την Κύπρο, στην οποία γίνεται λόγος για αδικαιολόγητη απόφαση «που έρχεται σε αντίθεση με τις αξίες της Ε.Ε.». Ερώτηση κατατέθηκε και από το ΚΚΕ από τον Κώστα Παπαδάκη, με την οποία μάλιστα ζητείται να μη χαθεί καμία θέση εργασίας, δεδομένου ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί ετησίως με χρήματα των λαών το Εuronews». Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε και ο ευρωβουλευτης της Ελληνικής Λύσης Εμμανουήλ Φράγκος, ο οποίος στέκεται στο γεγονός ότι την ώρα που κλείνει η Ελληνική Υπηρεσία του Euronews αναπτύσσονται η Τουρκική και η Αλβανική.

Πιέσεις ασκούνται και από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου, με το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, να απασχολεί και την πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκου Δένδια και Νίκου Χριστοδουλίδη στην Αθήνα. Αν και κανείς από την Κομισιόν δεν αποδέχεται μέχρι στιγμής ότι έχει προταθεί από την ίδια το λουκέτο στην Ελληνική Υπηρεσία, η διοίκηση του καναλιού επιμένει ότι η απόφαση έχει ληφθεί, τουλάχιστον σε συνεννόηση μαζί της, αν δεν έχει υπαγορευθεί από την ίδια. Με βάση το νέο επιχειρηματικό σχέδιο που προτείνεται για την εκταμίευση από το Euronews των 16 εκατομμυρίων, η Ε.Ε. θα χρηματοδοτήσει με λεφτά των Ευρωπαίων πολιτών την ουγγρική, την αραβική και την περσική υπηρεσία του Euronews αλλά όχι και την ελληνική – την οποία αρνείται να χρηματοδοτήσει με προσωπικά του χρήματα ο (γνωστός από την πρότερη επιχειρηματική του δράση και στην Ελλάδα) Αιγύπτιος πολυεκατομμυριούχος Ναγκίμπ Σαουίρις, στην κατοχή του οποίου βρίσκεται από το 2015 το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του Euronews.

Κοινός τόπος σε όσους ασχολούνται με την υπόθεση είναι ότι δεν μπορεί να αποφασίζεται για λόγους «περικοπών» να καταργείται μια ολόκληρη γλωσσική υπηρεσία από ένα κανάλι που χρηματοδοτείται από την Κομισιόν, όταν αυτή αφορά στην επίσημη γλώσσα δύο κρατών μελών της Ε.Ε. Όπως επισημαίνεται και σε σχετική επιστολή της ΕΣΗΕΑ που απευθύνεται στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Έλληνα αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά και τον Γάλλο επίτροπο Τιερί Μπρετόν, στο χαρτοφυλάκιο του οποίου υπάγεται η χρηματοδότηση του Euronews, θα είναι η πρώτη φορά που θα καταργηθεί επίσημη γλώσσα της Ε.Ε. ενώ σε ότι αφορά το ευρωπαϊκό κανάλι ενημέρωσης, με το επικείμενο λουκέτο, θα εγκαταλειφθεί μια επένδυση της Κομισιόν, από την οποία χρηματοδοτείτο εξ ολοκλήρου μέχρι σήμερα η Ελληνική Υπηρεσία.

«Δεδομένου ότι οι Έλληνες και οι Κύπριοι αποτελούν σημαντικό μέρος του ευρωπαϊκού κοινού και όχι αμελητέα μειοψηφία, η απόφαση αυτή επηρεάζει την ελληνική γλώσσα άμεσα και αρχή της πολυγλωσσίας που ενστερνίζεται και προωθεί η Ε.Ε.», επισημαίνεται στην επιστολή της ΕΣΗΕΑ, η οποία απαντά και στο επιχείρημα ότι τα Ελληνικά δεν έχουν την απήχηση άλλων γλωσσών, τονίζοντας ότι ακόμα και το όνομα της Ευρώπης προέρχεται από την ελληνική γλώσσα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης