Χ- Large κόντρα μεταξύ δύο μεγάλων καναλιών, που διαθέτουν talent show, μίας δισκογραφικής εταιρείας «κολοσσού» και ενός συνθέτη, για τα… μάτια δύο γυναικών: της Νατάσσας Θεοδωρίδου και της Ήβης Αδάμου!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ξεκίνησε ως μία υπόθεση πολύ προσωπική μεταξύ του Γιώργου Θεοφάνους και της Sony Music, και εξελίχθηκε σε ένα θρίλερ που έχει απ’ όλα: πνευματικά δικαιώματα, μυστικές οικονομικές συμφωνίες, «στημένους» νικητές και άφθονο παρασκήνιο.

Η δισκογραφική διαφώνησε με τον συνθέτη – κριτή του X factor, όταν εκείνος έστειλε την γλυκιά Ήβη πίσω στα θρανία του σχολείου της, στην Αγία Νάπα, και έδωσε μία δεύτερη ευκαιρία στην Νίνι και την δακρύβρεχτη ιστορία της (ένα μωράκι να την περιμένει στην πατρίδα της τη Γεωργία). Η κόντρα πήρε τεράστιες διαστάσεις όταν η δισκογραφική παρέδωσε στην κρίση του κοινού τα e-mail που είχαν ανταλλάξει ο διευθύνων σύμβουλος της Sony με τον Γιώργο Θεοφάνους, και στα οποία ο δεύτερος εμφανιζόταν να λέει «γιατί να κρατήσω την Ήβη στο παιχνίδι μέχρι τον τελικό; Ποιο είναι το δικό μου επαγγελματικό συμφέρον; Γιατί να μην βοηθήσω κάποιον ή κάποια που θα έχω κάποιο κίνητρο; Και μην εκπλαγεί κανείς με τα αποτελέσματα. Και αυτό δεν είναι απειλή. Είναι επαγγελματική προσέγγιση…».

Ο συνθέτης προτίμησε να απαντήσει μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου του, με μία απλή δήλωση που εστάλη στο ΕΣΡ και την Αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων, κάνοντας λόγο για «αποσπασματικό και διαστρεβλωτικό τρόπο δημοσιοποίησης της προσωπικής του αλληλογραφίας». Υποσχέθηκε, μάλιστα, λύση των διαφορών στα αρμόδια αστικά και ποινικά δικαστήρια. Ωστόσο, στον ημιτελικό της Παρασκευής, εμφανίστηκε απτόητος και με αέρα νικητή (στην ομάδα του έχει τη Νίνι) παρόλο που στη ραδιοφωνική του εκπομπή, λίγες ώρες νωρίτερα, είχε προαναγγείλει την απουσία του λέγοντας «απολαύστε τον ημιτελικό έστω και χωρίς εμένα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το παρασκήνιο φυσικά που υπάρχει πίσω από το «φανταχτερό τηλεοπτικό περιτύλιγμα» και το οποίο… δίνει τροφή σε μεσημεριανές εκπομπές, είναι τεράστιο…

Κι αυτό γιατί το X factor ήταν απλά η αφορμή για να βγει στην επιφάνεια μία παλαιότερη κόντρα -για δικαιώματα- που προϋπήρχε μεταξύ του Θεοφάνους και της Sony. Η ουσία της μεγάλης διαμάχης βρίσκεται, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στο γεγονός ότι ο Κύπριος συνθέτης έχει απαγορεύσει στην εταιρεία να κυκλοφορήσει κάποιες κασετίνες με τραγούδια που έχει γράψει ο ίδιος στην Νατάσσα Θεοδωρίδου και τον Αντώνη Ρέμο. Η κουμπάρα της Ελένης Μενεγάκη, έχει γίνει όπως φαίνεται το «μήλον της έριδος» και είναι ο λόγος που ο Θεοφάνους «τιμωρείται» κατ’ αυτόν τον τρόπο από την δισκογραφική. Η συμφωνία που «μπλοκάρεται» από τον Θεοφάνους στοιχίζει στην εταιρεία αρκετές χιλιάδες ευρώ.
 
Από την πλευρά της, η δισκογραφική έχει αντίθεση άποψη, καθώς στην ανακοίνωσή της ανέφερε πως «ο λόγος για τον οποίο ο Θεοφάνους έστειλε το συγκεκριμένο e-mail είναι διότι η Sony Music αρνήθηκε να δεχθεί επιχειρηματικές προτάσεις του προς την εταιρεία και σε συμμετέχοντες στο X Factor έναντι αδράς αμοιβής». Στην ανακοίνωση μάλιστα της δισκογραφικής τίθεται το ερώτημα: «τι άνθρωπος είναι ο κ. Θεοφάνους, ο οποίος απέβαλε από το X factor ένα 16χρονο ταλαντούχο κορίτσι διότι δεν επέτυχε μία επικερδή γι’ αυτόν ατομικά επιχειρηματική συμφωνία, το αφήνουμε στην κρίση των ανθρώπων που θα διαβάσουν την ανακοίνωση αυτή».

Κερασάκι στην τούρτα; Το αποτέλεσμα του X factor – αλλά και οι ενέργειες της Sony να παρουσιάσουν (έμμεσα μεν, αλλά φανερά για τον κοινό νου) τον νικητή ως προεπιλεγμένο, (ανεξάρτητα από τα χιλιάδες sms και τηλεφωνήματα των τηλεθεατών), επηρεάζεται και από το Greek Idol (!) -το talent show του Αlpha που ξεκινάει οσονούπω. Με ποιον τρόπο; Η Sony, που έχει εξασφαλίσει τα δικαιώματα υπογραφής συμβολαίων με τον νικητή του talent show του καναλιού του Αμαρουσίου, βρίσκεται σε συζητήσεις και με το κανάλι της Κάντζας προκειμένου να αναλάβει δισκογραφικά και τον νικητή του Greek idol.

Η πιθανότητα αυτή έρχεται να ενισχυθεί από την… «σύμπτωση» πως ο Alpha τις τελευταίες μέρες δεν έχει ασχοληθεί με το ζήτημα που έχει προκύψει στο X factor μεταξύ Θεοφάνους και δισκογραφικής. Δεν αποκλείεται, συνεπώς, το Greek Idol και όχι το X factor (καθώς θα ακολουθήσει και τρίτο» X»), την προκειμένη στιγμή να βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητες της δισκογραφικής.

Από την πλευρά της, ωστόσο, η εταιρεία παραγωγής Fremantle, που έχει την εποπτεία των X factor ανά τον κόσμο, αναμένεται να στείλει τον «κατάσκοπό» της προκειμένου να εξασφαλίσει την διαφάνεια της όλης διαδικασίας. Αξίζει να σημειωθεί πως υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας παραγωγής έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για την εικόνα του «στημένου», που έχει βγάλει προς τα έξω, το ελληνικό X factor.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης