Καμιά φορά τα ανεπίσημα polls μέσω κοινωνικής δικτύωσης καταδεικνύουν περισσότερο ενδιαφέροντα πράγματα και τάσεις από τις βαρύγδουπες πολιτικές δημοσκοπήσεις. Ο λόγος είναι προφανής. Οι πολίτες διαθέτουν διαφορετικά κριτήρια από τους δημοσκόπους και στατιστικολόγους, δημοσιογράφους και πολιτικούς αναλυτές. Η καθημερινότητα, η δημόσια εικόνα, τα συλλογικά ή ατομικά ανακλαστικά διαδραματίζουν σημαντικότερο ρόλο από τα ενίοτε εκβιαστικά (επιθετικά) διλήμματα του τύπου «αν οι εκλογές διεξάγονταν την επόμενη Κυριακή, ποιο κόμμα θα ψηφίζατε». Ή εκείνο το «ανελέητο»… «Ποιος κατά τη γνώμη σας είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός».
Ένα απλό ερώτημα, όπως «με ποιον θα επιθυμούσατε να γευματίσετε», λειτουργεί άμεσα, ανθρώπινα, αυθόρμητα.

Ανήρτησε, λοιπόν, στο Twitter ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος το εξής ερώτημα: Με ποιoν θα επιθυμούσατε να γευματίσετε. Με τον Αλέξη Τσίπρα, τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Πάνο Καμμένο;

Το poll είχε εικοσιτετράωρη διάρκεια. Κατέθεσαν την επιλογή τους 1.196 πολίτες. Το 46% επέλεξε ως «παρέα» του σε ένα γεύμα τον Αλέξη Τσίπρα. Το 29% προτίμησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ το 25% τον Πάνο Καμμένο.
Προφανώς, δεν θα επιχειρηθεί η εξαγωγή τελεσίδικων πολιτικών συμπερασμάτων. Ούτε καταμετράται η πρόθεση ψήφου αυτών των πολιτών. Απλώς το «θερμόμετρο της καθημερινότητας» καταδεικνύει μία συμπάθεια στον Αλέξη Τσίπρα. Λόγω ηλικίας; Λόγω αμεσότητας; Λόγω πιο εύκολης προσεγγισιμότητας; Λόγω γενικότερης εικόνας;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται πίσω και σε μεγάλη απόσταση. Ο Πάνος Καμμένος στην τρίτη θέση, αλλά σε πολύ μικρή διαφορά από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συμπέρασμα: είναι δυνατόν να συμπίπτει αυτός που θέλεις για συντροφιά στο τραπέζι σου, για να κάνεις κουβέντα και ενδεχομένως να μιλήσεις για τα πράγματα που σε απασχολούν, με εκείνον που ψηφίζεις στην κάλπη; Δεν είναι καθόλου σίγουρο, όσο και αυτονόητο αν ακούγεται. Το δεύτερο αμείλικτο ερώτημα είναι το εξής: ο πολίτης εμπιστεύεται το ίδιο πρόσωπο στον ρόλο του συνδαιτυμόνα και του κυβερνήτη; Την απάντηση την έχει μάλλον διατυπώσει ο Νίτσε.

Τα πρόσφατα αποτελέσματα εκλογικών αναμετρήσεων (συμπεριλαμβανομένων και δημοψηφισμάτων) ανά τον πλανήτη μάλλον τον επιβεβαιώνουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης