Όλο και πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό οι περιπτώσεις απάτης με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης με θύματα δημόσια πρόσωπα. Δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες και VIP προσωπικότητες έχουν γίνει στόχος κυκλωμάτων τα οποία εκμεταλλεύονται την εικόνα και την φωνή τους για να δημιουργήσουν βίντεο με προϊόντα και υπηρεσίες που στοχεύουν στην εξαπάτηση του κοινού.

Πρόκειται για διαφημιστικές καμπάνιες που αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μπορούν πολύ εύκολα να παραπλανήσουν τους χρήστες καθώς καθίσταται σχεδόν αδύνατο κάποιος να καταλάβει πως πρόκειται για προϊόντα ΑΙ (τεχνητή νοημοσύνη).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΕΡΤ με ανακοίνωση της αποκάλυψε κύκλωμα το οποίο μέσω τεχνητής νοημοσύνης διαφήμιζε προϊόντα χρησιμοποιώντας την φωνή και την εικόνα γνωστών δημοσιογράφων της Δημόσιας Τηλεόρασης. Προ καιρού ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Γιώργος Κατσαρός κατήγγειλε πως άγνωστοι χρησιμοποίησαν την εικόνα του διαφημίζοντας ένα προϊόν κατά της βαρηκοΐας.

Ο γνωστός δημοσιογράφος Μιχάλης Κεφαλογιάννης είχε πέσει και αυτός θύμα κυκλώματος το οποίο με την εικόνα του και την φωνή του διαφήμιζε προϊόντα αδυνατίσματος. Σε όλες τις περιπτώσεις είναι αδύνατον να εντοπιστούν τα κυκλώματα αυτά που δραστηριοποιούνται σε διάφορες τρίτες χώρες. Ως εκ τούτου οποιαδήποτε δικαστική απόφαση είναι αδύνατον να εφαρμοστεί και όπως δηλώνουν στη «Ζούγκλα» στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τέτοιες υποθέσεις θα υπάρχουν εσαεί και σχεδόν πάντα θα είναι αδύνατον να εφαρμοστεί ο νόμος. Πρόκειται για μία «Μαύρη Τρύπα» η οποία λειτουργεί στην καρδιά του Διαδικτύου. Η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης καθιστά την ψηφιακή απάτη σχεδόν άτρωτη και ανεντόπιστη.

Η ανακοίνωση της ΕΡΤ

Η ΕΡΤ εξέδωσε ανακοίνωση για την διαδικτυακή απάτη σε βάρος δημοσιογράφων στην οποία αναφέρει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ΕΡΤ Α.Ε. εφιστά την προσοχή των τηλεθεατών και των χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με διαδικτυακή απάτη, καθώς βίντεο το οποίο έχει τροποποιηθεί ψηφιακά, πιθανώς με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, χρησιμοποιεί τη φωνή και την εικόνα των δημοσιογράφων Χριστίνα Βίδου, Ανδριάννα Παρασκευοπούλου και Σμαράγδα Αγορογιάννη καθώς και της παρουσιάστριας της ψυχαγωγικής εκπομπής «Στούντιο 4» της ΕΡΤ, Νάνσυς Ζαμπέτογλου για μη νόμιμη εκμετάλλευσή τους και μάλιστα με το λογότυπο της ΕΡΤ Α.Ε., σε διαφημιστικούς ή και άλλους σκοπούς.

Τα εν λόγω βίντεο αγνώστων συνιστούν προϊόν διαδικτυακής απάτης με περιεχόμενο εντελώς άσχετο με τους σκοπούς, τον χαρακτήρα και το πρόγραμμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και ουδεμία σχέση έχουν με οποιαδήποτε εκπομπή και συνεργάτη της ΕΡΤ Α.Ε. , τονίζεται στην ανακοίνωση.

Επισημαίνεται τέλος, ότι η ΕΡΤ Α.Ε. επιφυλάσσεται για την άσκηση παντός νομίμου δικαιώματός της για την άρση και οριστική παύση της διαδικτυακής απάτης».

Θύμα διαδικτυακής απάτης και ο Γιώργος Κατσαρός

Ο μουσικός Γιώργος Κατσαρός είναι ένα από τα θύματα των επιτήδειων οι οποίοι υποστήριζαν μέσω διαφήμισης πως ο γνωστός συνθέτης «ανέκτησε την απολεσθείσα ακοή του», με την χρήση ενός μη φαρμακευτικού σκευάσματος.

Ο ίδιος ο Γιώργος Κατσαρός μιλώντας στην «Ζούγκλα» είπε: «Δεν είχα ποτέ καμία σχέση με αυτήν την διαφήμιση. Γι’ αυτό έφτασα και στην αστυνομία η οποία τελικά δεν μπόρεσε να τους βρει. Ήταν ψέματα, δεν απώλεσα ποτέ την ακοή μου».

Δείτε τι είπε ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης για την απάτη σε βάρος του:

Θύμα των επιτήδειων έπεσε και ο δημοσιογράφος Μιχάλης Κεφαλογιάννης που τον παρουσίαζαν ως γνωστό διατροφολόγο σε διαφήμιση που έκανε τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με σκοπό να παραπλανήσουν ανυποψίαστους χρήστες του διαδικτύου. Όπως αναφέρει ο ίδιος, έχει ήδη απευθυνθεί στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης