Η επιβολή φόρου ως 45% για αδήλωτα κεφάλαια είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζονται στο πλαίσιο του νομοσχεδίου το οποίο θα ξεσκεπάζει μαύρο χρήμα που κρύφτηκε σε τράπεζες του εξωτερικού ή του εσωτερικού, σε θυρίδες ή σε στρώματα.

Σύμφωνα με τα Νέα Σαββατοκύριακο, το ποινικό συγχωροχάρτι για το φορολογικό αδίκημα της απόκρυψης εισοδημάτων από την Εφορία θα στοιχίζει τον φόρο που αναλογούσε την περίοδο της απόκρυψης.

​«Οι ποινές για όσους διαπράττουν φοροδιαφυγή θα αυξηθούν και επιπλέον οι ποινικές διαδικασίες θα ενεργοποιούνται άμεσα»Έτσι, αν τα κεφάλαια κρύφτηκαν σε τράπεζες του εξωτερικού ή του εσωτερικού, σε θυρίδες, σε στρώματα ή έγιναν ακίνητα το 2000 για παράδειγμα, όταν ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής ήταν 45%, ο φόρος αποκάλυψης των αδήλωτων κεφαλαίων θα φτάνει το 45%, αν δεν δηλώθηκαν χρήματα το 2014, με ανώτατο συντελεστή 42%.

Το προφανές ερώτημα σε αυτό το σχέδιο είναι γιατί να αποκαλύψει κάποιος οικειοθελώς ότι δεν δήλωσε χρήματα στην Εφορία και να πληρώσει φόρο έως και 45%. «Διότι αν τον βρούμε θα του πάρουμε το 100%, απλώς επιβάλλοντας φόρο, πρόστιμα και νόμιμες προσαυξήσεις» είναι η απάντηση στελέχους που μετέχει στην κατάρτιση του νομοσχεδίου.

Επιπλέον, έχοντας έναν καλύτερο μηχανισμό ελέγχου, μέσο πίεσης στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο είναι η αυστηροποίηση του ποινικού σκέλους για τους παραβάτες της φορολογικής νομοθεσίας. Όπως εξηγεί αρμόδιο στέλεχος, «οι ποινές για όσους διαπράττουν φοροδιαφυγή θα αυξηθούν και επιπλέον οι ποινικές διαδικασίες θα ενεργοποιούνται άμεσα»…