«Αλλαγή πλεύσης» φαίνεται ότι αναγκάστηκαν να κάνουν οι Συμβουλαιογράφοι, που μετά την πιεστική παρουσία κυβερνητικών παραγόντων, αλλά και τις αντιδράσεις της αγοράς φαίνεται ότι ανασκευάζουν το πλέγμα των διαφωνιών τους. Εμφανίζονται πλέον να συμφωνούν με τα ψηφιακά συμβόλαια, αλλά να διαφωνούν με τη φόρμα ανάρτησής τους και κάποια άλλα σημεία που, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν, δεν προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία.

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογράφων:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο κ. Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με σχετική ανακοίνωσή του, παρουσίασε τη δική του εκδοχή για την απόφασή μας για αποχή. Στην ανακοίνωσή του απαριθμεί τί μας ζητά ως ψηφιακή μεταρρύθμιση και τί δεν μας ζητά, καταλήγοντας στην προτροπή του προς εμάς να πούμε συγκεκριμένα και με διαφάνεια, σε τί ακριβώς διαφωνούμε.
Οι Συμβολαιογράφοι ενημερώνουμε ότι όσα μας ζητά ο κ. Υφυπουργός ως δήθεν ψηφιακή μεταρρύθμιση, ήδη στον μεγαλύτερο βαθμό γίνονται, και για όσα δε ακόμα απομένουν να γίνουν, έχουμε από καιρό συμφωνήσει να πραγματοποιηθούν.

Για όσα δε – όπως αναφέρει σχετικά ο κ. Υφυπουργός στην σχετική ανακοίνωσή του – δεν μας ζητά, ενημερώνουμε, επίσης, ότι αυτά δεν προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία και το ελληνικό δικαιϊκό σύστημα ούτε καν στην Ευρωπαϊκή συμβολαιογραφία και συνεπώς δεν θα μπορούσε να μας τα ζητήσει ακόμα κι αν ήθελε.

Οι Συμβολαιογράφοι αποφασίσαμε να απέχουμε γιατί ενώ είχαμε καθόλα συμφωνήσει, πριν τρεις μέρες δημοσιεύτηκε προκήρυξη ηλεκτρονικού διεθνούς διαγωνισμού, που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και έχει ως κύριο του έργου του το ΝΠΔΔ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, το οποίο εποπτεύεται από το ανωτέρω Υπουργείο, κάτι που ανατρέπει όλα όσα είχαμε συμφωνήσει. Και τούτο διότι το φυσικό αντικείμενο του έργου της προκήρυξης προβλέπει αυτά που δήθεν ο κ. Υφυπουργός δεν μας ζητά και που κατά τα λοιπά δεν προβλέπονται από την ελληνική νομοθεσία ούτε καν έχουν εφαρμογή σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα. Ενώ το αντικείμενο της σχετικής προκήρυξης αφορά εμάς ως χρήστες ουδόλως ενημερωθήκαμε για αυτήν. Ομοίως ουδέποτε ενημερώθηκε το αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτονόητο είναι ότι υποχρεούμαστε να ζήσουμε την ψηφιακή εποχή. Είμαστε οι πρώτοι που ψηφιοποιήσαμε με δικές μας δαπάνες συμβολαιογραφικές υπηρεσίες.
Στην Ε.Ε. όπου υφίσταται ή συζητείται ψηφιοποίηση των συμβολαιογραφικών εγγράφων αυτή γίνεται από τον συντάκτη του εγγράφου συμβολαιογράφο όπως και η ηλεκτρονική φύλαξη του ψηφιακού συμβολαιογραφικού εγγράφου.

Ζητούμε τη μεταρρύθμιση των όρων της προκήρυξης που περιγράφει σύνταξη ηλεκτρονικών συμβολαίων, μέσω πλατφόρμας ξένης προς τον συμβολαιογράφο, σε προεπιλεγμένες φόρμες και κουτάκια, υπενθυμίζοντας για ακόμα μια φορά ότι το κάθε συμβόλαιο έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και καλύπτει ξεχωριστές ανάγκες.
Ζητούμε την εφαρμογή όσων από κοινού συμφωνήσαμε. Άλλωστε όλα αυτά θα τα εφαρμόσουμε – όπως λέει και ο κ. Υφυπουργός – μόνον εμείς».

Συνεχίζει την αντεπίθεση ο κ. Κυρανάκης

«Μας λέτε δημοσίως σήμερα ότι συμφωνείτε. ‘Αρα, λοιπόν, εφόσον εμείς λέμε δημοσίως κάποια πράγματα και εσείς μας λέτε ότι συμφωνείτε, δεν υπάρχει λόγος αποχής». Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης απευθυνόμενος στον πρόεδρο Ένωσης Συμβολαιογράφων, Γιώργο Ρούσκα σε τηλεοπτικό διάλογο που είχαν σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «κάνουμε μια σειρά από αλλαγές, κάποιες εκ των οποίων μας έχετε προτείνει και εσείς. Τα έχουμε συζητήσει πέντε φορές σε θεσμικές συναντήσεις. Το λέω αυτό προς τα μέλη σας, γιατί μας κατηγορούν ότι πάμε σε αλλαγές χωρίς διαβούλευση. Είναι ψευδές».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Κυρανάκης, «εμείς έχουμε καθήκον πέραν των πληρωμένων εφαρμογών ιδιωτικών εταιρειών που χρησιμοποιείτε ήδη το 95% των συμβολαιογράφων, να παρέχουμε και μια δυνατότητα δωρεάν. Και σας έχουμε πει στη συνάντησή μας, ότι εάν κάποιος πολίτης θέλει να υπογράφει με την ηλεκτρονική του υπογραφή και όχι με στυλό στο χαρτί, οφείλουμε να του παρέχουμε αυτή τη δυνατότητα. Έχουμε καθήκον να προσφέρουμε δωρεάν εφαρμογή».

Ο κ. Κυρανάκης ξεκαθάρισε ότι με την κατάργηση προσκόμισης ΤΑΠ, την κατάργηση προσκόμισης κτηματολογικού διαγράμματος, με το ψηφιακό αντίγραφο συμβολαίου, από Ιανουάριο η μεταγραφή ακινήτου θα γίνεται σε μία ημέρα αντί για τις πολύμηνες καθυστερήσεις «και δεν θα στήνονται στην ουρά οι πολίτες, δεν θα πηγαίνουν με τα χαρτιά και τους φακέλους τους να ταλαιπωρούνται», ενώ ταυτόχρονα, όπως τόνισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Σκάι, «θα απελευθερώσουμε κόσμο από τα ταμεία, από τις σαρώσεις, από διάφορες άλλες διαδικασίες που αφορούν το χαρτί. Έχουμε μια δεξαμενή με 1.000 δικηγόρους που θα κάνουν νομικό έλεγχο από ψηφιακή πλατφόρμα άλλη, κι αν συμβολαιογράφοι μάς στέλνουν το αρχείο του συμβολαίου τους κι αυτοί ψηφιακά, τελειώσαμε. Εμείς δεν θέλουμε άλλο χαρτί στα Κτηματολόγια».

Ο υφυπουργός σε σημερινή τηλεοπτική του συνέντευξη στον Σκάι, αναφερόμενους στην απόφαση των συμβολαιογράφων για αποχή, είπε χαρακτηριστικά ότι «προσπαθούμε να καταλάβουμε γιατί διαμαρτύρονται. Όταν μια κρατική υπηρεσία ζητάει αντίγραφα συμβολαίου, τώρα οι συμβολαιογράφοι χρεώνουν 5 ευρώ τη σελίδα. Τους το θέσαμε: “Είναι αυτό το πρόβλημα”;. Μας απαντούν ο πρόεδρός τους και το ΔΣ ότι “δεν είναι αυτό το πρόβλημα, δεν αποτελεί σημαντικό έσοδο για εμάς”».

Ο κ. Κυρανάκης κάλεσε τους συμβολαιογράφους να άρουν την απόφαση για αποχή, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κάνουμε πίσω. Οι πολίτες θέλουν να σταματήσει ο Γολγοθάς της ταλαιπωρίας για τα ακίνητα. Δεν φταίνε οι συμβολαιογράφοι σε αυτό, θέλω να είμαι ξεκάθαρος, αλλά θέλουμε να είναι μέρος της λύσης, και πρέπει να είναι μέρος της λύσης. Να πάρουν πίσω την αποχή».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης