Εάν οι Βρετανοί πολίτες θα χρειάζονται βίζα για να ταξιδέψουν στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποφασίσει αύριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενόσω η Τερέζα Μέι πιέζεται από παντού εντός των βρετανικών συνόρων να εγκαταλείψει το σχέδιό της για το Brexit.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε υποστηρίξει τον Οκτώβριο ότι ακόμη και σε περίπτωση μη συμφωνίας, οι Βρετανοί δεν θα χρειάζονται βίζα για να επισκεφτούν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Το ερώτημα ωστόσο είναι εάν οι Ευρωπαίοι εταίροι θα συμφωνήσουν μαζί του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εάν δεν συμφωνήσουν, οι Βρετανοί θα πρέπει τη μετά Brexit εποχή να συμπληρώνουν μία τρισέλιδη φόρμα, να πληρώνουν 60 ευρώ για την αίτηση και να περιμένουν έως και έξι εβδομάδες για την έγκριση της βίζας.

Εντωμεταξύ, το υπουργικό συμβούλιο επρόκειτο να συνεδριάσει σήμερα, προκειμένου να επικυρωθεί το σχέδιο της Βρετανίδας πρωθυπουργού για το οριστικό διαζύγιο.

Έως χθες το βράδυ ωστόσο δεν υπήρχε καμία ένδειξη προόδου, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο τρεις πηγές με γνώση επί του θέματος. Εάν όμως η Μέι επιθυμεί να κλείσει το πολυπόθητο deal μέσα στο Νοέμβριο – όπως επίσης ελπίζουν επενδυτές και επιχειρηματίες – αυτή η εβδομάδα είναι ενδεχομένως η τελευταία της ευκαιρία να συσπειρώσει το διχασμένο υπουργικό της συμβούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίτευξη της συμφωνίας πριν από το Brexit με ένα βαθιά διχασμένο Κοινοβούλιο είναι μακράν η μεγαλύτερη πρόκληση της Μέι.

Ο στόχος γίνεται ακόμη πιο δύσκολος, καθώς οι Εργατικοί απειλούν ότι εάν το σχέδιό της καταψηφιστεί, θα ζητήσουν εθνικές εκλογές, ακόμη και ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε ο σκιώδης υπουργός για το Brexit Κέιρ Στάρμερ, σε πλήρη με αντίθεση με τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος έχει αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης