Θεσσαλονίκη: Δημοπρατείται το έργο ενοποίησης των κέντρων ελέγχου κυκλοφορίας

Θεσσαλονίκη: Δημοπρατείται το έργο ενοποίησης των κέντρων ελέγχου κυκλοφορίας
Ανοίγει ο δρόμος για την εκτέλεση του έργου ενοποίησης των κέντρων ελέγχου κυκλοφορίας για τους φωτεινούς σηματοδότες της Θεσσαλονίκης, καθώς το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, ενέκρινε σήμερα την δημοπράτηση του έργου, προϋπολογισμού 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, με ανοιχτή διαδικασία.

Στόχος του έργου είναι η λειτουργική ενοποίηση των τριών συστημάτων διαχείρισης κυκλοφορίας που υπάρχουν σήμερα, ώστε να υπάρξει καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας στους δρόμους της πόλης, να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη κίνηση στων οχημάτων και να αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά περιστατικά κυκλοφοριακού φόρτου. Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα παροχής πληροφοριών και υπηρεσιών στον πολίτη και ενημέρωσης των μετακινούμενων κατά μήκος των βασικών οδικών αξόνων.

Τα συστήματα που λειτουργούν αυτή τη στιγμή προέρχονται από διαφορετικούς τεχνολογικούς παρόχους και αφορούν την κεντρική Θεσσαλονίκη, την οδό Τσιμισκή και τον απομακρυσμένο έλεγχο φωτεινής σηματοδότησης.

Μέσω του έργου που προωθείται, τα κέντρα αυτά θα ενοποιηθούν ώστε να υπάρξει σύνδεση μεταξύ των υφιστάμενων ρυθμιστών κυκλοφορίας που σήμερα λειτουργούν ανεξάρτητα.

Θα γίνουν, άλλωστε, παρεμβάσεις σε πάρα πολλούς κόμβους του οδικού δικτύου που καλύπτεται από φανάρια ώστε να ολοκληρωθούν συστήματα ελέγχου κυκλοφορίας, ανίχνευσης κυκλοφοριακού φόρτου, ενημέρωσης των οδηγών και εφαρμογής ολοκληρωμένων στρατηγικών.

Σύμφωνα, εξάλλου, με υπηρεσιακούς παράγοντες της διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας, το σύστημα θα είναι ανοιχτό, ώστε να εντάσσονται σε αυτό και άλλες περιοχές και εγκαταστάσεις, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να δίνεται η δυνατότητα προτεραιότητας σε αστικά λεωφορεία.

Μάλιστα, προωθείται η χρήση ασύρματου δικτύου ρυθμιστών κυκλοφορίας ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα που δημιουργούνται από βλάβες στο καλωδιακό δίκτυο της Περιφέρειας κατά τη διάρκεια εργασιών για την εγκατάσταση άλλων υπόγειων δικτύων.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2018, 18:49