Μύδρους κατά της κυβερνητικής απόφασης που ανακοινώθηκε δια στόματος Νίκου Χαρδαλιά για νέα παράταση του lockdown και την εκ νέου αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου εκτόξευσε μέσω του ThessToday.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, κάνοντας λόγο για «καταστροφή των εμπόρων».

«Δεν υπάρχει αντίληψη από τα κυβερνητικά στελέχη. Μας κατηγόρησε ο Άδωνις Γεωργιάδης ότι διαμαρτυρηθήκαμε που μας έκλεισαν για μία εβδομάδα, όμως το ζήτημα είναι ότι μας έκλεισαν μετά από μία εβδομάδα λειτουργίας σε 2,5 μήνες καραντίνας, θα τρελαθούμε τελείως», τόνισε αρχικά ο κ. Φιλιππίδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και πρόσθεσε: «Αν συνεχιστεί κατά αυτήν την έννοια το lockdown και μετά τις 18 Ιανουαρίου τότε καταστραφήκαμε τελείως, οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν με μηδενικούς τζίρους και κάποιοι μας κουνάν το δάχτυλο για να τα βάζουμε από την τσέπη μας. Πώς να τα βάλουμε από την τσέπη μας όταν προερχόμαστε ήδη από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης και πλέον βρισκόμαστε στο επίκεντρο μιας υγειονομικής και οικονομικής κρίσης;».

Για τη λειτουργία του click away και για το κατά πόσο λειτούργησε για τους επιχειρηματίες ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης επεξήγησε ότι μόνο το 15% των επιχειρήσεων που διέθεταν e-shop επωφελήθηκε από το συγκεκριμένο μέτρο. «Δεν αφορούσε όλους τους εμπόρους, αλλά συγκεκριμένους ανθρώπους και εταιρείες. Το 85% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα δεν διαθέτει e-shop», διαμήνυσε ο κ. Φιλιππίδης, ενώ σημείωσε πως: «Ήμουν ο πρώτος στην Ελλάδα που κατέκρινα για το click away γιατί έλεγα στον Αδ. Γεωργιάδη ότι δεν έχει καμία αξία και, πραγματικά απέτυχε γιατί δυστυχώς “έπιασε” το 10% του τζίρου της περσινής χρονιάς στο εμπόριο».

Ο κ. Φιλιππίδης χαρακτήρισε ως «ανακούφιση» τις επιστρεπτέες προκαταβολές που έλαβαν επιχειρηματίες διαφόρων κλάδων, όμως τόνισε ότι έπρεπε να δοθούν σε όλους τους επιχειρηματίες, χωρίς να υπάρχει κριτήριο. «Πώς υπάρχει κριτήριο εισοδήματος χωρίς εισόδημα με κλειστό μαγαζί; Όλα αυτά αποδεικνύουν πως πρόκειται περί περιστασιακών κινήσεων που δεν σώζουν τις επιχειρήσεις, είναι περίεργα τα πράγματα έως και… ερμαφρόδιτα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την απόφαση της κυβέρνησης να «κόψει» το 80% των ενοικίων από τις επιχειρήσεις για τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο, ο πρόεδρος του Ε.Σ.Θ. τόνισε ότι με αυτές τις κινήσεις «δεν πρόκειται να ξεχαστεί ούτε το πρόσφατο, ούτε και το παρελθόν 10 χρόνων. Νοέμβριο – Δεκέμβριο δεν είχαμε καραντίνα; Τι προσπαθούν να μας κάνουν; να ξεχάσουμε τα 10 χρόνια οικονομικής κρίσης και πρέπει λες και έχουμε αποθέματα να βάλουμε το χέρι στην τσέπη;», διερωτήθηκε ο κ. Φιλιππίδης και συμπλήρωσε: «Δεν μπήκαμε στον κορωνοϊό από εποχή ευμάρειας, μπήκαμε από εποχή 10 ετών ταλαιπωρίας».

«Θα μπορούσε να ανοίξει υπό συνθήκες η αγορά»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης εξέφρασε την άποψη ότι «η αγορά θα μπορούσε να ανοίξει υπό συνθήκες και κυρίως τα περιφερειακά μαγαζιά». «Λειτουργούν εκ του ασφαλούς στην κυβέρνηση εξυπηρετώντας μονάχα συμφέροντα μεγάλων εταιρειών. Τουλάχιστον θα μπορούσαν να ανοίξουν τα περιφερειακά μαγαζιά που δέχονται 10-15 άτομα στο 8ωρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την επικείμενη έναρξη των εκπτώσεων ο κ. Φιλιππίδης τόνισε ότι «θα ξεκινήσουν κανονικά 11 Ιανουαρίου και θα τελειώσουν 28 Ιανουαρίου». Ταυτόχρονα, άφησε αιχμές για την εφαρμογή της παράδοσης προϊόντων κατ’ οίκον από εταιρείες διανομής, καθώς όπως τόνισε: «Δεν ελλοχεύει κίνδυνος να υπάρξει διασπορά του κορωνοϊού στα σπίτια; μόνο στα μαγαζιά θα διαδοθεί ο ιός;» και πρόσθεσε ότι: «Έξω αν βγει κανείς θα διαπιστώσει πως είναι σαν να μην υπάρχει καραντίνα. Στη Θεσσαλονίκη μόνο οι κεντρικοί δρόμοι έχουν “πλημμυρίσει» από οχήματα και πεζούς. Το lockdown ισχύει μόνο για το λιανεμπόριο, καθώς οι πολίτες κυκλοφορούν κατά χιλιάδες σε μία κλειστή αγορά».

Πηγή: thesstoday.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης