Αυξάνεται η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια το 2019

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2019, 12:19
Αυξάνεται η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια το 2019

Αυξημένη ζήτηση σε σχέση με το περυσινό δεύτερο εξάμηνο του 2018 παρατηρείται εφέτος στον τομέα της στεγαστικής πίστης, κλείνοντας μια χρονική περίοδο δεκαετούς σχεδόν καθοδικής πορείας νέων εκταμιεύσεων στον τομέα αυτό.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις αρμόδιων τραπεζικών στελεχών με τα οποία επικοινώνησε το ΑΠΕ - ΜΠΕ, οι συνολικές νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 400 εκατ. ευρώ, σε σχέση με περίπου 250 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Όπως σημειώνουν τα αρμόδια τραπεζικά στελέχη, τα μεγέθη αυτά απέχουν κατά πολύ από τη «χρυσή» εποχή της στεγαστικής πίστης που κορυφώθηκε το 2007 με συνολικές εκταμιεύσεις που ξεπέρασαν σε ετήσια βάση τα 16 δισ. ευρώ.

Οι εκταμιεύσεις αυτές δεν είναι πλέον το ζητούμενο ούτε το επιθυμητό για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, αναφέρουν τα τραπεζικά στελέχη. Το ζητούμενο είναι μια υγιής ζήτηση που θα εξασφαλίζει και μια ομαλή αποπληρωμή των δανείων.

Σχολιάζοντας τη χαμηλή ζήτηση, επιτελικά τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι πάντα έπειτα από μια μεγάλη περίοδο βαθιάς κρίσης η ανάκαμψη της στεγαστικής πίστης έρχεται με μια μικρή χρονική υστέρηση.

Αρχικά παρατηρείται αυξανόμενη ζήτηση από πλευράς επιχειρήσεων και μετά στη λιανική τραπεζική.

Σε κάθε περίπτωση, η πορεία της ζήτησης επηρεάζεται άμεσα από τους αναπτυξιακούς ρυθμούς της οικονομίας.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2019, 12:48