Κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες αύξησε το βασικό της επιτόκιο η Federal Reserve επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες της αγοράς. Παράλληλα, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την οικονομική ανάπτυξη φέτος και το 2019 παρέχοντας έναν οδικό χάρτη για την πορεία της νομισματικής πολιτικής μέχρι το 2021.

Μετά την σημερινή αύξηση το επιτόκιο της Fed κινείται στο εύρος του 2-2,25%, ήτοι σε επίπεδα που έχει να βρεθεί από τον Απρίλιο του 2008. Πρόκειται για την όγδοη αύξηση του κόστους χρήματος από την Federa Reserve από τότε που ξεκίνησε η κανονικοποίηση της νομισματικής πολιτικής τον Δεκέμβριο του 2015.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα με την αύξηση του επιτοκίου, η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Fed διατήρησε την πρόβλεψή της για μια επιπλέον αύξηση μέχρι το τέλος του έτους και άλλες τρεις αυξήσεις το 2019.

Επίσης, οι αξιωματούχοι της Fed αφαίρεσαν από την ανακοίνωσή τους την φράση «η στάση νομισματικής πολιτικής της Fed παραμένει διευκολυντική», διακηρύσσοντας ουσιαστικά το τέλος της διευκολυντικής πολιτικής που κράτησε μια περίπου δεκαετία.

Πέραν τούτου, δεν διαπιστώνονται άλλες σημαντικές διαφορές στην διατύπωση σε σχέση με την αντίστοιχη ανακοίνωση του Αυγούστου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά το μέτωπο της οικονομίας, οι αξιωματούχοι της Fed αναθεώρησαν ανοδικά τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη το 2018 στο 3,1% από 28% που προέβλεπαν τον Ιούνιο.

Παράλληλα, αύξησαν κατά 0,1% στο 2,5% την εκτίμησή τους για την ανάπτυξη το 2019, ενώ διατήρησαν σταθερή στο 2% την πρόβλεψη για το 2020.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης