Αγοραστικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα

Αγοραστικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα
Αγοραστικό ενδιαφέρον παρατηρήθηκε σήμερα στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα οι τιμές για δεύτερη συνεχή ημέρα να κινηθούν ανοδικά.

Ενδεικτικά το δεκαετές ομόλογο διαπραγματευόταν σήμερα με απόδοση 4,20% από 4,27% την Παρασκευή.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ), καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 18 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα συγκέντρωσε το 10ετές ομόλογο, με 7 εκατ. ευρώ.

Η απόδοση του 10ετους ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο 4,20% από 4,27% την Παρασκευή με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,30%, να διαμορφωθεί στο 3,90% από 3,97% στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στην αγορά συναλλάγματος, ανοδικά κινείται σήμερα το ευρώ, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,1355 από 1,1317 δολ. που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνάτσιν (Stephen Mnuchin), περί δέσμευσης της Κίνας να σταματήσει την τεχνητή διολίσθηση του εθνικού της νομίσματος, δεν βοήθησαν το δολάριο.

Αντιθέτως μάλιστα προκάλεσαν πιέσεις στο αμερικανικό νόμισμα. Γενικότερα η συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου δεν ευνόησε στο δολάριο.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,151%.

Στη διάρκεια των 9 μηνών, διαμορφώθηκε στο -0,181%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,259%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,318% και τέλος, στο μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,372%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1332 δολάρια.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2018, 18:24