Καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ από την πρώτη διοργάνωσή της το 1985 έως σήμερα, στη φετινή 28η Agrotica θα συμμετάσχουν 2.077 εκθέτες έναντι 1.903 πρόπερσι και 1.503 το 2016.

Οι δε επισκέπτες αναμένεται να ξεπεράσουν τις 130.000, ενώ το οικονομικό αποτύπωμα της τετραήμερης διεθνούς έκθεσης για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή υπολογίζεται σε 30 εκατ. ευρώ, βάσει των δεδομένων της Παγκόσμιας Ένωσης Εκθέσεων. Αυτά τονίστηκαν στη διάρκεια σημερινής σχετικής συνέντευξης Τύπου, από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της διοργανώτριας ΔΕΘ-Helexpo, οι οποίοι επισήμαναν ότι η Agrotica συγκαταλέγεται στις τρεις μεγαλύτερες γεωργικές εκθέσεις στην Ευρώπη (από πλευράς μεγέθους) και η φετινή θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 30/1-2/2.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την 28η Agrotica αναμένεται να εγκαινιάσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, την Πέμπτη στις 19:00 σε αίθουσα του συνεδριακού κέντρου Ν. Γερμανός, εντός του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

«Η φετινή Agrotica γράφει ιστορία» επισήμανε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Αναστάσιος Τζήκας, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου και διαβεβαίωσε ότι «δεν θα σταματήσει να διοργανώνεται, ακόμη και όταν θα είναι σε εξέλιξη το σχέδιο ανάπλασης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης».

Κατά τον ίδιο, οι 2.077 εκθέτες της φετινής Agrotica προέρχονται από την Ελλάδα και άλλες 45 χώρες, ενώ η φετινή ζήτηση κάλυψε και το τελευταίο τετραγωνικό μέτρο του εκθεσιακού κέντρου της πόλης , με τον εκθεσιακό χώρο που καταλαμβάνει η έκθεση να ανέρχεται σε 41.000 τ.μ., έναντι των 39.000 τ.μ της προηγούμενης διοργάνωσης το 2018.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι τη φετινή έκθεση θα επισκεφθούν περίπου 550 ξένοι προσκεκλημένοι εμπορικοί επισκέπτες από 21 χώρες, πολλές θα είναι οι εμπορικές αποστολές από τη ΝΑ Ευρώπη, ενώ η Agrotica θα υποδεχθεί και οργανωμένες αποστολές από όλη την Ελλάδα.

Τονίζοντας ότι από τη φετινή διοργάνωση δεν «λείπει κανένας ηγέτης από κανέναν κλάδο και υποκλάδο του πρωτογενούς τομέα» ο κ. Τζήκας σημείωσε ότι «το Ηigh tech και η τεχνολογία θα πρωταγωνιστήσουν». Ενδεικτικά ανέφερε ότι στην Agrotica θα παρουσιαστεί το ρομποτικό σύστημα «Four Eyes for Farm», σε μια εκδήλωση που γίνεται σε συνδιοργάνωση της ΔΕΘ-Helexpo, με το Ινστιτούτο Βιο-Οικονομίας και Αγροτεχνολογίας του ΕΚΕΤΑ. «Αυτό που θα ζήσει η έκθεση τις επόμενες ημέρες θα είναι πραγματικά πρωτόγνωρο και θα αποτυπωθεί και στην τοπική οικονομία» επισήμανε.

Στις συνέργειες που προωθούνται με τις γεωργικές εκθέσεις των Γερμανίας και Ιταλίας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ, Αλέξης Τσαξιρλής, υπογραμμίζοντας ότι οι μελλοντικές διεθνείς εκθέσεις Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού & Εφοδίων αναμένονται ακόμη πιο μεγάλες και από τη φετινή, που «σπάει κάθε προηγούμενο ρεκόρ».

Αναφορικά με τις συνέργειες, αυτό που τονίστηκε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου είναι ότι η Agrotica αναμένεται να προχωρήσει σε συνεργασία με την ιταλική EIMA Bologna, ενώ βρίσκεται σε συζήτηση και με τον Φορέα Διοργάνωσης Εκθέσεων στην Κολωνία, την Koelnmesse GmbH, για τον αγροτικό τομέα.

Αναφερόμενος στα μεγέθη της φετινής Agrotica, ο κ. Τσαξιρλής, επισήμανε χαρακτηριστικά «εδώ και δύο με τρεις μήνες έχουν κλειστεί τα πάντα, δεν υπάρχει ούτε σπιθαμή στον εξωτερικό και εσωτερικό χώρο του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης».

Ο ίδιος υπολόγισε ότι το οικονομικό αποτύπωμα από την τετραήμερη λειτουργία της έκθεσης υπολογίζεται σε 30 εκατ. ευρώ για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή και δήλωσε ότι φέτος καταγράφεται καθολική παρουσία επιχειρήσεων από όλο το φάσμα της αγροτικής παραγωγής και τεχνολογίας και από όλη τη χώρα, ενώ δίνουν το «παρών» οι μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας και πώλησης εφοδίων και γεωργικών μηχανημάτων, με παρουσία όλων των οίκων που αντιπροσωπεύουν γεωργικούς εκλυστήρες.

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος διοργάνωσης της Agrotica, Βασίλης Σπύρου, αναφέρθηκε στα νούμερα της έκθεσης, αλλά και στην πλειάδα συνδέσμων, οργανισμών και φορέων που συμμετέχουν, όπως το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, εκπαιδευτικά ιδρύματα, τράπεζες, οργανισμοί ελέγχου και πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων, εταιρείες συμβούλων αγροτικής ανάπτυξης και πολλές άλλες επιχειρήσεις συμμετέχουν και καλύπτουν όλες τις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες του αγροτικού κόσμου.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη από όσους δεν κατέστη δυνατόν να φιλοξενηθούν στη φετινή διοργάνωση, λόγω έλλειψης χώρου, «αλλά και από όσους εκθέτες αιτήθηκαν μεγαλύτερο χώρο και δεν μπορέσαμε να τους τον παρέχουμε».

Παράλληλες εκδηλώσεις

Πλούσιο είναι το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων, με εξειδικευμένα συνέδρια και ημερίδες, όπου θα αποτυπωθούν οι νεότερες εξελίξεις στην αγροτική παραγωγή. Πολλές από αυτές τις εκδηλώσεις πραγματοποιούνται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ξεχωρίζει το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Agrotica, όπου συμμετέχουν επιστήμονες, επιχειρηματίες, τεχνοκράτες, ακαδημαϊκοί, γεωπόνοι και πολλοί άλλοι, αναδεικνύοντας όλα τα κρίσιμα ζητήματα της γεωργίας. Το Συνέδριο με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Γεωργία» αποτελεί μια συνδιοργάνωση της ΔΕΘ-Helexpo και της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ και θα πραγματοποιηθεί 1 και 2 Φεβρουαρίου στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Γερμανός».

Ακόμη στην αίθουσα «Α. Ριάδης» στις 31 Ιανουαρίου θα διοργανωθεί το συνέδριο «Νέα Γεωργία-Νέος Συνεργατισμός-Προς ένα σύγχρονο υπόδειγμα συνεταιρισμών για τη νέα γενιά» (συνδιοργάνωση της ΔΕΘ-Helexpo και του προγράμματος Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων). Επίσης στην έκθεση θα παρουσιαστούν πολλά μοντέλα αγροτικών επαγγελματικών αυτοκινήτων.

Υπογραμμίζεται ότι σε δημοσιογραφική ερώτηση επισημάνθηκε ότι διίστανται οι απόψεις για επιμήκυνση λειτουργίας της έκθεσης, ενώ επισημαίνεται ότι το ωράριο της έκθεσης την Πέμπτη, την Παρασκευή και την Κυριακή είναι από τις 10:00 έως τις 19:00 και το Σάββατο από τις 10:00 έως τις 20:00.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης