Ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα η σημερινή, πρωινή συνάντηση στο Παρίσι του Washington Group με επίκεντρο το ελληνικό χρέος. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για διατήρηση του χάσματος ανάμεσα στη Γερμανία και στο ΔΝΤ αναφορικά με την επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων, με τη μία πλευρά να μιλά το πολύ για 3-5 έτη και το ΔΝΤ να ζητά 15ετή παράταση.

«Υπάρχει ακόμη σημαντική απόσταση, τα προγνωστικά δεν ήταν εξ αρχής αισιόδοξα» αναφέρει χαρακτηριστικά στο Capital.gr αξιωματούχος της Ε.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι η συμβιβαστική λύση, όπως εκφράστηκε από τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο, αφορά σε μία παράταση της τάξης των 10 ετών.
Η συνάντηση έγινε απουσία Έλληνα εκπροσώπου.

Ουσιαστικά, αυτό που επιχειρούνταν σήμερα το πρωί ήταν, στον απόηχο της αποτυχίας της συνάντησης στον Καναδά, να υπάρξει κάποια μικρή σύγκλιση η οποία θα “μεταφερόταν” στη 2η κρίσιμη σύνοδο της ημέρας, αυτής του EWG, που θα προετοιμάσει την υπουργική σύνοδο της 21ης Ιουνίου, η οποία αποτελεί πλέον και το “ορόσημο” για την συμφωνία.

Άλλωστε, για αποφάσεις πριν το τέλος του προγράμματος έκανε λόγο την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, σε επιστολή του προς την ελληνική Βουλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σύνοδος του EWG

Περί τις 6μμ ώρα Ελλάδας έχει οριστεί στο Παρίσι η σύνοδος του Euroworking Group, στο οποίο, πέρα από το χρέος, θα συζητηθούν δύο επιπλέον σημαντικά πεδία για το ελληνικό ζήτημα: η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων και η επάρκεια προόδου στο πεδίο της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνικές πηγές, αναμένεται να υπάρξει σχετικά θετική αποτίμηση αναφορικά με την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων.

Και τούτο λόγω της δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης να ψηφίσει τον εφαρμοστικό νόμο στις 14 Ιουνίου, μαζί με το νέο Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό, μέρος του οποίου ήρθε στο φως της δημοσιότητας την Τρίτη από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

Ο χρόνος τελειώνει και οι θεσμοί θα προβούν σε νέα αποτίμηση στις 15 Ιουνίου εν όψει της συνόδου του Eurogroup στις 21 Ιουνίου, η οποία θα πρέπει να δείξει ότι δεν υπάρχουν “ουρές” στην αξιολόγηση που να επηρεάσουν τις αποφάσεις για το χρέος, το πακέτο δόσεων και τον σχεδιασμό της «επόμενης ημέρας».

Αναφορικά με το θέμα της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ (σ.σ. που συνδέεται με την επαρκή καθαρή μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες), ειδικής σημασίας θεωρείται η σημερινή αποτίμηση που θα παρουσιαστεί από την Κομισιόν στο EWG.

Και τούτο διότι θα αποτυπώνει τη μείωση των οφειλών όπως την υπολογίζουν οι θεσμοί, δεδομένου ότι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα από ελληνικής πλευράς δείχνουν στασιμότητα.

Με βάση αυτήν την έκθεση, το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου αύριο Παρασκευή, σε νέα συνεδρίαση του ESM (δηλαδή του Euroworking Group το οποίο θα συνεδριάσει με άλλο “καπέλο”, αυτό των εκπροσώπων του ESM σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου).

Στη σχετική ανακοίνωση του ESM αναφέρεται ότι αν παρουσιαστεί «μια ικανοποιητική αξιολόγηση» τότε «θα εξετάσει το ενδεχόμενο αποδέσμευσης» του ποσού.

Έλληνας αξιωματούχος δηλώνει αισιόδοξος

Η Ελλάδα είναι αισιόδοξη για τις προοπτικές μιας συμφωνίας ελάφρυνσης χρέους τον Ιούνιο που θα καταστήσουν αξιόπιστη τη μεταμνημονιακή της επιστροφή στις αγορές ομολόγων, παράλληλα με την εποπτεία της ΕΕ και ένα ταμειακό απόθεμα, δήλωσε αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης.

Η Ελλάδα είχε σήμερα συνομιλίες στο Παρίσι με τους πιστωτές της από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ αναφορικά με την επεξεργασία μιας συμφωνίας ελάφρυνσης χρέους αργότερα αυτό το μήνα.

“Απέχουμε εβδομάδες από την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί επιτυχώς, δηλαδή η Ελλάδα θα είναι σε θέση να ανακτήσει βιώσιμη και διαρκή πρόσβαση στις αγορές πέραν του 2018 και 2019”, δήλωσε ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η Αθήνα γνωρίζει τον κίνδυνο μετάδοσης από τις αναταράξεις στην ιταλική αγορά ομολόγων, όπου οι δυσκολίες στο σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας έχουν οδηγήσει τις αποδόσεις σε άνοδο.

“Είναι σημαντικό να σχεδιαστεί μια στρατηγική που θα μας δώσει τη δυνατότητα να αποσυνδέσουμε τα ελληνικά ομόλογα από αυτό που συμβαίνει στην ιταλική αγορά ομολόγων”, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να τηρήσει τους υφιστάμενους δημοσιονομικούς και μεταρρυθμιστικούς στόχους, αν και δεν πρόκειται να υπάρξουν νέοι όροι, δήλωσε ο αξιωματούχος. Η επιστροφή στην Αθήνα των κερδών που είχαν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα εξαρτάται από την επίτευξη αυτών των στόχων.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος πως θα παραταθούν τα δάνεια στο πλαίσιο της συμφωνίας ελάφρυνσης χρέους, στην οποία στοχεύουν να καταλήξουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στη συνεδρίασή τους στις 21 Ιουνίου.

Ένας από τους στόχους αυτής της συνεδρίασης είναι να εξασφαλιστεί η στήριξη του ΔΝΤ στην προσφορά ελάφρυνσης χρέους της ευρωζώνης προς την Ελλάδα, προκειμένου να ενισχυθεί η αξιοπιστία της Ελλάδας στις αγορές και να φέρει πίσω στη χώρα επενδυτές μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα στήριξης στις 20 Αυγούστου.

Αν και το ΔΝΤ θα προτιμούσε τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους να προχωρούν πέραν της προσφοράς της ευρωζώνης, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι στην κυβέρνηση, “με βάση τη δική μας ανάλυση, δεν το χρειαζόμαστε”.

Ο αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι η γαλλική πρόταση να συνδεθούν οι αποπληρωμές με την οικονομική ανάπτυξη βρίσκεται “στο τραπέζι” αλλά εξαρτάται από το χρόνο επιμήκυνσης των υφιστάμενων δανείων στο πακέτο ελάφρυνσης χρέους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης