Σε «αυτόματο» και πολλές φορές οριστικό λουκέτο θα οδηγείται μία επιχείρηση η οποία παραβαίνει την εργατική νομοθεσία. Αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, νομοσχέδιο το οποίο θα καταθέσει εντός της εβδομάδας το Υπ. Εργασίας, σύμφωνα με όσα δήλωσε η κα Έφη Αχτσιόγλου.

Η κατάσταση στην αγορά εργασίας έχει γίνει αφόρητη για περισσότερους από 1,5 εκατ. εργαζομένους, οι οποίοι υφίστανται εκμετάλλευση και μάλιστα άγρια από μεγάλη μερίδα εργοδοτών, κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέσα στην κρίση και συνεπεία των μνημονίων βασικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας που προστάτευαν τον εργαζόμενο από τον «κακό εργοδότη» έχουν καταργηθεί. Κι ό,τι απέμεινε, όμως, παραβιάζεται και καταστρατηγείται στο όνομα του κέρδους.

Τέλος, οι παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας συνθέτουν αθέμιτο ανταγωνισμό προς τους συνεπείς εργοδότες. Δεν είναι τυχαίο ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις, όπως ο ΣΕΒ και η ΓΣΕΒΕΕ, ζητούν εφαρμογή των νόμων και αυστηρούς ελέγχους, ώστε να δραστηριοποιούνται όλοι με ίσους όρους.

Σε κάθε περίπτωση αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με όσα δήλωσε η υπουργός Εργασίας, με το νομοσχέδιο αυτό:

1) Ορίζεται με αυτοματοποιημένο τρόπο (point-system) η επιβολή προσωρινής ή και οριστικής διακοπής της λειτουργίας μίας επιχείρησης, όταν ο εργοδότης παραβαίνει τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

2) Προβλέπεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί ηλεκτρονικά τη νόμιμη υπερωριακή εργασία πριν από την έναρξή της. Εκσυγχρονίζεται έτσι το σημερινό σύστημα χειρόγραφης καταγραφής και εκ των υστέρων δήλωσης των υπερωριών, το οποίο αφήνει ευρεία περιθώρια για παραβατικές πρακτικές.

3) Γίνεται υποχρεωτική η ηλεκτρονική αναγγελία της οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένου, πιστοποιώντας ότι ο ίδιος έχει συμφωνήσει.

4) Σε περιπτώσεις μονομερούς βλαπτικής μεταβολής των όρων εργασίας, ο εργαζόμενος ο οποίος έχει θεωρήσει τη μεταβολή αυτή ως απόλυση θα λαμβάνει αμέσως το επίδομα ανεργίας.

5) Ενισχύεται το πλαίσιο ενημέρωσης και υπεύθυνης διαβούλευσης εργαζομένων και εργοδοτών.

6) Επεκτείνεται η προστασία της μητρότητας και στις γυναίκες που εμπλέκονται στη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας ή σε διαδικασία υιοθεσίας.

7) Καταργείται, έτσι, η υποχρέωση μηχανικών και δικηγόρων να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές μόνο λόγω της εγγραφής τους σε ΤΕΕ και δικηγορικούς συλλόγους αντίστοιχα.

8) Παρατείνεται η χορήγηση αναπηρικής σύνταξης για όσο καιρό εκκρεμεί η κρίση των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας. Ειδικά για τους αγρότες δίνεται η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών χρόνων με χαμηλότερο αντίτιμο. Για τα άτομα με αναπηρία που πάσχουν από ψυχικές νόσους, προβλέπεται ότι η ανάληψη εργασίας δεν επιφέρει μειώσεις στο ποσό της σύνταξης ή άλλων επιδομάτων, όταν η εργασία τους ενδείκνυται για λόγους θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης.

Εισάγεται, επίσης, η υποχρέωση των μέσων ενημέρωσης και επικοινωνίας να αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες προκειμένου να διασφαλίζουν την πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρίες σε αυτά, αναγνωρίζεται ως επίσημη γλώσσα του κράτους η ελληνική νοηματική και ως επίσημη μέθοδος γραφής και ανάγνωσης η ελληνική γραφή Μπράιγ (Braille).

Σύμφωνα με την κα Αχτσιόγλου, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στις αρχές της εβδομάδας στη Βουλή, θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί με την κανονική διαδικασία τις επόμενες μέρες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης