Στις 24 Μαΐου που συνεδριάζει το Eurogroup ή έστω έως το τέλος του μήνα θα ξέρουμε αν θα μείνει ή όχι το ΔΝΤ στο πρόγραμμα ανέφερε αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ.

Παραδέχθηκε ότι το χάσμα μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ παραμένει αναφορικά με τον μηχανισμό σύνδεσης με το ΑΕΠ, παρά κάποια σημάδια σύγκλισης των τελευταίων ημερών τα οποία όμως έχουν μεγάλες διακυμάνσεις και αλλάζουν, όπως ειπώθηκε, από εβδομάδα σε εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έκανε λόγο και για απώλεια αξιοπιστίας του Ταμείου. Άφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι προς το παρόν οι πιθανότητες συμμετοχής είναι αρνητικές.

Ο αξιωματούχος επισήμανε σε σχετικό ερώτημα ότι «δεν είναι της ώρας για τις συντάξεις», ερωτηθείς για τις περικοπές του 2019.
Είπε ότι η συμφωνία προβλέπει την μείωση των συντάξεων αλλά και παραπέπεμψε στην πρόσφατη σχετική συνέντευξη του κ. Τσακαλώτου.

Ωστόσο, ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με τις περικοπές στις συντάξεις αν το ΔΝΤ δεν παραμείνει στο πρόγραμμα. Και τούτο καθώς η συμμετοχή του είναι αυτή που “απαιτεί” την περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου….

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αξιωματούχος επισήμανε ότι η πολιτική διαπραγμάτευση μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας «δεν πήγε καλά».

Εξήγησε ότι έως και την προηγούμενη Παρασκευή τα πράγματα ήταν άσχημα και δεν υπήρχε καμία σύγκλιση αναφορικά με τον μηχανισμό σύνδεσης των παρεμβάσεων στο χρέος με το ΑΕΠ.

Ωστόσο, ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μία πρόοδος, υπάρχει κάποια σύγκλιση, αλλά οι διαφωνίες παραμένουν.

Όπως εξήγησε, το ζήτημα είναι ότι η γερμανική πλευρά επιμένει ότι ο μηχανισμός δεν θα πρέπει να είναι αυτόματος αλλά θα πρέπει η απόφαση να περνά μέσα από την γερμανική βουλή.

Το ζήτημα είναι ότι το ΔΝΤ θέλει πάση θυσία έναν αυτόματο μηχανισμό γιατί διαφορετικά δεν θα μπορέσει να εντάξει τις αποφάσεις στην έκθεση βιωσιμότητας χρέους του (DSΑ).

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θέση της Γερμανίας είναι επιπλέον και κατά τη συμφωνίας του 2017 του Eurogroup για το χρέος η οποία σύμφωνα με τον αξιωματούχο θα πρέπει να δίνει ένα καθαρό σήμα στις αγορές.

Η ίδια πηγή εξηγούσε ότι μία απόφαση με την οποία για παράδειγμα θα υπάρχει επιμήκυνση κατά 10 έτη στο χρέος είναι σημαντική γιατί δείχνει κατά πόσο γίνεται βιώσιμο το χρέος ή όχι.

Επίσης δείχνει τα πρωτογενή πλεονάσματα και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Εκτίμησε ότι θα υπάρχει το μαξιλάρι για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών για 1,5 με 2 χρόνια.

Η θέση για το ΔΝΤ

Ο αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι το ΔΝΤ έχει χάσει αξιοπιστία και αυτό φάνηκε και από τις επαφές που έγιναν για τις εξόδους στις αγορές με επενδυτές.

«Ήταν καχύποπτοι με το ΔΝΤ» ανέφερε ο αξιωματούχος..

Εκτίμησε επίσης ότι μετά τις γερμανικές και τις ολλανδικές εκλογές, το κέντρο δυνάμεων έχει μεταφερθεί προς την Ευρώπη και λιγότερο προς το ΔΝΤ.

4η αξιολόγηση

Για τη διαπραγμάτευση ανέφερε ότι τα τεχνικά κλιμάκια δείχνουν διάθεση για επίλυση των διαφορών. Επισήμανε ότι στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται από χθες στην Αθήνα πάνε καλά οι συζητήσεις για τα φορολογικά θέματα, την φορολογική διοίκηση αλλά και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Για πρόοδο έκανε λόγο και στο πεδίο των αντικειμενικών αξιών.

«Δουλεύουμε για τεχνική συμφωνία στις 24 Μαΐου» ανέφερε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης