Αχτσιόγλου: “Στον αέρα οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που κλείνουν, χρειάζονται άμεσα μέτρα και κανόνες”

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2020, 14:51
Αχτσιόγλου: “Στον αέρα οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που κλείνουν, χρειάζονται άμεσα μέτρα και κανόνες”

«Χρειάζονται σαφείς κανόνες, οδηγίες από το υπουργείο Εργασίας και οικονομική στήριξη από την πλευρά του κράτους», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου στον ρ/σ “Στο Κόκκινο 105,5”, αναφερόμενη στην ανάγκη στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

«Η θέση μας είναι ότι δεν θα κάνουμεμία βολική αντιπολίτευσηγια να εισπράξουμε πολιτικό κέρδος, αλλά θα συμβάλλουμε για την όσο το δυνατό αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος, που είναι διαστάσεων παγκόσμιας απειλής για τη δημόσια υγεία», σημείωσε η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση υπογράμμισε ότι «έρχονται με καθυστέρηση και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι εξαιρετικά ανεπαρκή. Δεν υπάρχει ουσιαστικό μέτρο στήριξης της εργασίας». Ο ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε, κατέθεσε «συγκεκριμένη δέσμη μέτρων που ανταποκρίνεται σε πρακτικά και υπαρκτά προβλήματα των εργαζομένων όλης της χώρας».

Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ενδεικτικά ότι «αυτή τη στιγμή είναιστον αέρα οι εργαζόμενοι που δεν μπορούν να πάνε στη δουλειάτουςδιότι νοσεί κάποιο μέλος στην οικογένειά τους ή η επιχείρηση που εργάζονται κλείνει με εντολή του κράτους είτε λόγω πτώσης του τζίρου καιανυπαρξίας κύκλου εργασιών».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι είναι άμεση ανάγκη λήψης μέτρων, ώστε να μην χαθούν μισθοί, ημερομίσθια, ένσημα και άδειες των εργαζομένων, καθώς και να επιδοτηθούν επιχειρήσεις που έχουν δραστική μείωση κύκλου εργασιών«για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και να μην έχουμε κύμα απολύσεων».

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε, ακόμα, ότι «είναι επαίσχυντο, τη στιγμή που έχουμε έξαρση του κορωνοϊού, το μόνο μέτρο που βρίσκει να ανακοινώσει ο υπουργός Εργασίας είναι ότι αναστέλλει την υποχρέωση δήλωσης των ωραρίων και του ελέγχου τους».

Για τα μέτρα στον τομέα της δημόσιας υγείας τόνισεότι «είναι αστείο το κονδύλι των 15 εκατ. Θα πρέπει οπωσδήποτε 150 εκατ. ευρώ να προστεθούν στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας. Η κυβέρνηση πρέπει να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό»και«να προβεί σε προκηρύξεις μόνιμων διορισμών γιατρών και νοσηλευτών του 2019 και του 2020 που δεν έχει κάνει».

Επισήμανε, ακόμα, ότι«κατά τραγική ειρωνεία η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση βρίσκει πολύ γρήγορα μπροστά της το τι σημαίνει να απαξιώνεις τη δημόσια υγεία. Τώρα συνειδητοποιεί ότι το δημόσιο σύστημα υγείας είναι πολύ σημαντικό και έπρεπε να έχει κάνει προσλήψεις».

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2020, 14:51