Απαισιόδοξη για την πορεία της χώρας τους επερχόμενους μήνες είναι η συντριπτική πλειονότητα των νέων εργαζομένων και των ευέλικτα απασχολούμενων (70% και στις δύο κατηγορίες), αναδεικνύοντας την παγίωση μιας γενικευμένης θεώρησης μηδενικών προσδοκιών που διαχέεται σε κάθε πτυχή του εργασιακού, κοινωνικού και οικονομικού γίγνεσθαι τροφοδοτώντας, μεταξύ άλλων, φαινόμενα φυγής-μετανάστευσης (brain drain).

Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα της ειδικής θεματικής έρευνας κοινής γνώμης, που εκπόνησε η Alco για λογαριασμό του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, στην οποία συμμετείχαν αποκλειστικά εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σκοπός είναι η καταγραφή-μέτρηση και η συγκριτική αποτίμηση δεικτών κλίματος αναφορικά με την αισιοδοξία και την επαγγελματική προοπτική, την εξέλιξη των αμοιβών, την ασφάλεια της θέσης απασχόλησης, την ποιότητα των συνθηκών δουλειάς, το σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων.

το 66% των μισθωτών του Ιδιωτικού Τομέα διατηρεί δυσοίωνες εκτιμήσεις για την εξέλιξη των αμοιβών του το επόμενο εξάμηνο ενώ μόλις ένας στους τέσσερις δηλώνει ότι ο εργοδότης του σέβεται πλήρως τα θεσμοθετημένα εργασιακά του δικαιώματα.

Ενδεικτικό του τεράστιου, σε ένταση και έκταση, ζητήματος της εργασιακής ανασφάλειας είναι πως μόνο το 55% εκφράζει βεβαιότητα για τη διατήρηση της δουλειάς του τους προσεχείς έξι μήνες, με το ποσοστό της “σιγουριάς” να υποχωρεί στο 31% για τους μερικώς απασχολούμενους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως σημειώνει η ΓΣΕΕ, είναι πρόδηλο από μια ακόμη κοινωνική έρευνα ότι η σημερινή κατάσταση στην αγορά εργασίας δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Τα πλήγματα που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι στον Ιδιωτικό Τομέα έχουν διαμορφώσει ένα αρνητικό κλίμα, το οποίο απαιτεί ουσιαστικές παρεμβάσεις επαναφοράς του ατομικού και συλλογικού εργατικού δικαίου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η ποιοτική και ποσοτική ανάλυση των ευρημάτων της εν λόγω έρευνας, η συγκριτική αποτίμηση των μεταβολών και η συνδυαστική συνεξέτασή τους με το σύνολο των δεδομένων που επεξεργάζεται το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ θα οδηγήσει σε στοχευμένες δράσεις και πρωτοβουλίες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης