Σημαντική αύξηση του πλούτου των ελληνικών νοικοκυριών και παράλληλη μείωση τους χρέους τους, διαπιστώνει η Allianz στην έκθεσή της για το 2007, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Το περασμένο έτος αυξήθηκε ο πλούτος των νοικοκυριών παγκοσμίως, με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πλούτος των ελληνικών νοικοκυριών σημείωσε αύξηση 5,8% στη διάρκεια του περασμένου έτους, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα το χρέος των ελληνικών νοικοκυρών μειώθηκε κατά 3,7%.

Σήμερα ο κατά κεφαλήν πλούτος των ελληνικών νοικοκυριών ανέρχεται πλέον στις 14.000 ευρώ έπειτα από μια δεκαετία ύφεσης, στη διάρκεια ης οποίας τα καθαρά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία των ελληνικών νοικοκυριών έχασαν το 29% της αξίας τους.

Η εικόνα προκύπτει από την ένατη έκθεση της Allianz για τον παγκόσμιο πλούτο, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα καταλαμβάνει την 28η θέση στον κατάλογο των πλουσιότερων χωρών. Η Allianz αποδίδει την αύξηση του πλούτου των ελληνικών νοικοκυριών στην αξία των χρεογράφων, που το περασμένο έτος σημείωσε άλμα 30%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαπιστώνει ωστόσο ότι σε αντίθεση με την παγκόσμια τάση τα ελληνικά νοικοκυριά δεν αποταμιεύουν. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αποταμίευση αυξήθηκε, όπως τόνισε κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο επικεφαλής των ομολόγων της Allianz, Μάικλ Χάιζε, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό σε σύγκριση με τα πρώτα χρόνια μετά την κρίση.

Γενικότερα, το 2017 αυξήθηκε ο πλούτος των νοικοκυριών κατά 7,7%, φτάνοντας στα 168 τρισ. ευρώ, χάρη στην παράλληλη ανάκαμψη της οικονομίας και των αγορών. Μελετώντας πάντως τις τάσεις που καταγράφονται κατά το τρέχον έτος, η Allianz προειδοποιεί ότι έρχεται περίοδος χαμηλότερης ανάπτυξης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης