Το Καράκας διέκοψε το σχέδιο για τη μεταφορά 20 τόνων χρυσού της Βενεζουέλας εκτός της χώρας, μετέδωσε το Bloomberg επικαλούμενο πηγή με γνώση του θέματος.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι οι ράβδοι χρυσού, αξίας περίπου 850 εκατ. δολαρίων, φέρεται να είχαν προετοιμαστεί στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας για μεταφορά, αλλά «δε θα σταλούν πουθενά σύντομα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δημοσίευμα έρχεται αφότου η επενδυτική εταιρεία Noor Capital των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ισχυρίστηκε ότι είχε αγοράσει τρεις τόνους χρυσού από την Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας μετά από αναφορές στα ΜΜΕ για σχέδια του Καράκας να πουλήσει 15 τόνους χρυσού προκειμένου να ενισχύσει το νόμισμα της χώρας.

Η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι η σχέση της με την Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας ρυθμίστηκε με «σαφείς εμπορικές συμβάσεις» και ότι δεν πραγματοποιεί παράνομες ή απαγορευμένες συναλλαγές.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, το Reuters επικαλούμενο ανώτερο αξιωματούχο με γνώση του σχεδίου, μετέδωσε ότι η Βενεζουέλα θα πουλήσει 29 τόνους χρυσού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προκειμένου να αποκτήσει ρευστότητα για την εισαγωγή βασικών προϊόντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την περασμένη εβδομάδα, η τράπεζα της Αγγλίας φέρεται να αρνήθηκε το αίτημα της Βενεζουέλας να αποσύρει τις ράβδους χρυσού της αφότου ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, και ο αμερικανικός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Νωρίτερα μέσα στον Ιανουάριο, αναφορές των ΜΜΕ ήθελαν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, Χουάν Γκουαϊδό, να έχει στείλει επιστολή στη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, και στον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλία, ζητώντας τους να αποτρέψουν τον πρόεδρο της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, να αποσύρει χρυσό που φυλάσσεται στην κεντρική τράπεζας του Ην. Βασιλείου.

Πηγή: Sputnik 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης