Ανακόπηκε η ανάπτυξη και του επιχειρηματικού τομέα στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου 2019, 15:22
Ανακόπηκε η ανάπτυξη και του επιχειρηματικού τομέα στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο

Ο Σεπτέμβριος δεν ήταν καλός μήνας στην Ευρωζώνη, ούτε για τον επιχειρηματικό κλάδο, καθώς η συνεχιζόμενη συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας επηρεάζει όλο και περισσότερο τον κλάδο των υπηρεσιών, Σχετική έρευνα δεν δίνει καμία σημαντική πιθανότητα βελτίωσης της κατάστασης και τον Οκτώβριο, που μόλις ξεκίνησε.

Ο σύνθετος τελικός δείκτης υπεύθυνων αγορών (PMI) της IHS Markit, που θεωρείται καλός δείκτης για τη συνολική κατάσταση της οικονομίας, μειώθηκε στις 50,1 μονάδες από 51,9 τον Αύγουστο. Η τιμή αυτή είναι χαμηλότερη από τις 50,4 μονάδες των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων της έρευνας και οριακά πάνω από τις 50 μονάδες που αποτελούν το μεταίχμιο μεταξύ της ανάπτυξης και της συρρίκνωσης.

«Η οικονομία της Ευρωζώνης έμεινε στάσιμη τον Σεπτέμβριο, με τις έρευνες PMI να σκιαγραφούν την πιο ζοφερή εικόνα από την έναρξη της τρέχουσας περιόδου ανάπτυξης στα μέσα του 2013», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Κρις Γουίλιαμσον. «Η επιβράδυνση δείχνει επίσης περαιτέρω μηνύματα διάχυσης από τη μεταποίηση στις υπηρεσίες», πρόσθεσε.

Ακόμη χειρότερα ο δείκτης PMI υποδηλώνει πως η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό το πολύ 0,1% αυτό το τρίμηνο.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου 2019, 15:22