Οι αυξήσεις επιτοκίων που ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη οι Κεντρικές Τράπεζες σε όλο τον κόσμο προκαλούν αναταραχή στην αγορά συναλλάγματος, καθώς οι ισοτιμίες αλλάζουν ακόμη και με βάση τα πιο σταθερά νομίσματα όπως το ελβετικό φράγκο.

H αύξηση των επιτοκίων στην Ελβετία, για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, οδήγησε σε ανατίμηση του φράγκου κατά 2% έναντι του ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) προχώρησε στην αύξηση του βασικού επιτοκίου της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, στο -0,25% από -0,75% που παρέμενε από το 2015, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.

Πρόκειται για την πρώτη αύξηση επιτοκίων της SNB από τον Σεπτέμβριο του 2007.

Η ισοτιμία του ελβετικού νομίσματος διαμορφωνόταν στα 1,018 φράγκα ανά ευρώ στις 11.00, ενώ έναντι του δολαρίου ενισχύθηκε 1,3%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι δηλωτικό του γενικού περιβάλλοντος ότι ακόμη και τα πρώην ‘περιστέρια’ ανησυχούν τώρα για τον πληθωρισμό. Η μεγάλη εικόνα παραμένει ότι οι κεντρικές τράπεζες ανησυχούν ότι είναι πίσω από τις εξελίξεις και πρέπει να προλάβουν», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής της Nordea.

Το ευρώ υποχώρησε 0,45% έναντι του δολαρίου, κοντά στο 1,04 δολάριο.

Το αμερικανικό νόμισμα ανατιμήθηκε έναντι ενός καλαθιού άλλων μεγάλων νομισμάτων, πλησιάζοντας στο υψηλότερο επίπεδο 20ετίας πριν από τη χθεσινή αύξηση του βασικού επιτοκίου της Fed κατά τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας, τη μεγαλύτερη από το 1994.

Η ισοτιμία της στερλίνας υποχώρησε σήμερα, πριν από τη συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας. Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια για πέμπτη φορά από τον Δεκέμβριο παρά τις ανησυχίες για μεγάλη ύφεση της βρετανικής οικονομίας.

Η στερλίνα υποχώρησε 1% στο 1,2059 δολάρια στις αρχές της σημερινής συνεδρίασης στο Λονδίνο, κοντά στο χαμηλό επίπεδο διετίας αυτής της εβδομάδας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης