Έντονες διακυμάνσεις εμφανίσει σήμερα η δευτερογενής αγορά ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς κυμάνθηκε από το 1,34% έως το 1,37%.

Η τάση πάντως που φαίνεται να διαμορφώνεται στις αποδόσεις είναι ανοδική (με υποχώρηση των τιμών). Άλλωστε πτωτικά κινούνται όλες σχεδόν οι αγορές ομολόγων της ευρωζώνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παγίωση της τάσης αυτής είναι πιθανόν να επηρεάσει την σχεδιαζόμενη από το Υπουργείο Οικονομικών νέα έκδοση 10ετούς ομολόγου προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή παλαιών ομολόγων που έχουν απομείνει από το PSI.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι το κουπόνι του 10ετούς ομολόγου που είχε εκδοθεί τον Μάρτιο είχε διαμορφωθεί στο 3,9%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) περιορισμένο και σημερα το επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς καταγράφηκαν συναλλαγές 8 εκατ.ευρώ τα οποία στο σύνλο τους αφορούσαν σε εντολές πώλησης. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 15ετές ομόλογο με 6 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διατηρήθηκε στο 1,35% απο 1,34% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,57% να διαμορφωθεί στο 1,92% απο 1,91%

Στην αγορά συναλλάγματος, πτωτικά κινείται σήμερα το ευρώ φθάνοντας τα 1,0904 δολ. απο τα 1,0937 που ανοιξε η αγορά. Η αναπτυξιακή υπεροχή των ΗΠΑ και η ανησυχία για τις γεωπολιτικές εξελίξεις ευνοούν το δολάριο.

Στην Ευρωζώνη ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης υποχώρησε το Σεπτέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο (101,7) από το Φεβρουάριο του 2015, καταδεικνύοντας σημαντική επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Από την άλλη πλευρά στις ΗΠΑ η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο λιγότερο (0,1%) από το αναμενόμενο (0,3%, Ιούλιος: 0,5%).

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,352%.

Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,431%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,455% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,462%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0889 δολ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης