«Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται ακόμη στην παιδική της ηλικία ως τουριστικός προορισμός», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Σταύρος Ανδρεάδης, πρόεδρος του Ikos-Sani και πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι αυτό μπορεί να είναι και καλό, διότι υπάρχει η δυνατότητα η πόλη να εξελιχθεί σε μια καινούργια πρόταση ως προορισμός.

«Η Θεσσαλονίκη τώρα αρχίζει να βγαίνει προς τα έξω. Παρά τα σημαντικά βήματα που έγιναν από τον απερχόμενο δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, παραμένει ακόμη μια άγνωστη πόλη. Θα έλεγα ότι περίπου από τις 50 όμοιες με αυτήν περιφερειακές μητροπόλεις ίσως είναι ανάμεσα στις δυο – τρεις πιο άγνωστες», σημείωσε ο κ. Ανδρεάδης, στο περιθώριο του συμποσίου «Η Θεσσαλονίκη πύλη ανάπτυξης για την Ευρώπη και την Μεσόγειο» που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη. Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, είπε ότι γίνονται αλλά είναι μικρής κλίμακας. «Η Θεσσαλονίκη έχει τα υλικά πάντως να αναπτυχθεί και νομίζω ότι θα δει καλές μέρες στο παρελθόν», τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ό,τι αφορά γενικότερα τον τουρισμό στην χώρα μας, ο κ. Ανδρεάδης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τον μαζικό τουρισμό και υπογραμμίζει ότι στις δημοφιλείς περιοχές είναι πλέον ξεκάθαρο το πρόβλημα του υπερτουρισμού:

«Ο τουρισμός διαγράφει μια θεαματική πορεία, είναι εντυπωσιακά τα νούμερα και πρέπει να είμαστε όλοι περήφανοι για αυτό. Ωστόσο οφείλουμε να δούμε με μεγάλη προσοχή τα επόμενα βήματα. Έχουμε ξεπεράσει την φέρουσα ικανότητα να εξυπηρετούμε σε κάποιες περιοχές τους τουρίστες.

Το στατιστικό στοιχείο που αφορά το πόσοι είναι οι τουρίστες ανά κάτοικο, δείχνει ότι η Ελλάδα είναι σχεδόν 3 με 4 φορές πιο ψηλά από ό,τι είναι οι ανταγωνίστριες χώρες. Η στρατηγική μας πρέπει να αφορά στην αναδιάταξη των τουριστών και να στραφούμε σε επισκέπτες με μεγαλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα, για το οποίο πρέπει να βελτιώσουμε τις υποδομές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές του μέλλοντος, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης, τόνισε ότι αν βελτιωθούν οι υποδομές και λυθεί το πρόβλημα της καθαριότητας και το παρεμπόριο στο κέντρο της πόλης θα σημειωθεί μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη. Μάλιστα ο ίδιος, ως επιχειρηματίας, είπε ότι βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία να επενδύσει σε υφιστάμενη ξενοδοχειακή μονάδα της πόλης.

Από την πλευρά του, ο Ιωάννης Μουζενίδης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ellinair, τόνισε ότι το 2019 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά, σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, ενώ επεσήμανε ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα και στην Θεσσαλονίκη, καθώς η πολιτική μέριμνα είναι επικεντρωμένη στην Αθήνα.

Σημειώνεται, ότι το συμπόσιο διοργανώνει το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (ICC Ελλάς) και τελεί υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης